Son konular

Ayak mantarı tedavisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ayak mantarı tedavisi
GOP Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Adem Önal tedavide yüzde yüz başarı elde edildi

Eklendigi Tarih : 2008-03-23 Ceviz yaprağı, portakal kabuğu ve dut kullanarak ayak mantarı tedavisi..
GOP Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Adem Önal, 3 yıl süren çalışmaları sonucu ceviz yaprağı, portakal kabuğu ve dut kullanarak ayak mantarı tedavisi için bitkisel bir karışımdan ilaç üretti. Tedavide yüzde yüz başarı elde edildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Kimya bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Bölümü kimya olduğu için araştırma yaparken ceviz yaprağının antifungal etki göstermesi üzerine ayak mantarında iyileştirme etkisi olduğunu öğrendiğini ifade eden Prof. Dr. Önal, ''Daha sonra, ceviz yaprağı, portakal kabuğu ve dut kullanarak ayak mantarı tedavisinde kullanılan bitkisel karışımı elde ettik ve bunu test ettik'' diye konuştu.
karışımı üniversitede ayak mantarı olan arkadaşlarına verdiklerini ve hepsinin kullandığını anlatan Prof. Dr. Önal, ''Yüzde yüz başarı elde ettik. İlk önce biz bunu toz halinde üretiyorduk. Başarılı olduktan sonra pomat üretimini gerçekleştirdik'' dedi.
FUNGOP İSMİ İLE ÜRETİME GEÇECEĞİZ
İstanbul'da bir firma ile anlaşarak ''Fungop'' ismi ile ilacın üretimine geçeceklerini kaydeden Prof. Dr. Önal, şöyle konuştu:
''İlacımızın 'Fungop' isminde olmasının nedeni 'fun' mantarın kısaltılması, 'Gop' ise üniversitemizin kısaltılması. Fungop için Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izinlerimizi aldık. Biz bu ilacı, tamamen çöpe attığımız ceviz yaprağı, portakal kabuğu ve duttan elde ediyoruz. Bizim bu çalışmamız sonucu portakal kabukları ve ceviz yaprakları heba olmaktan kurtulacak.''
HİÇ BİR KATKI MADDESİ VE YAN ETKİSİ YOK
Ayak mantarının tedavisi zor bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Önal, ''Piyasada çok sayıda mantar ilacı var ama bu bizim yaptığımız tamamen doğal. Hiçbir katkı maddesi ve yan etkisi yok. Kullananlarda yüzde yüz oranda başarı sağladı'' diye konuştu.
Mantarın nemli ortamları sevdiğini, kesinlikle ayak nemliyken çorap giyilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Önal, şunları kaydetti:
''Biz ilacı 20 YTL karşılığında şu an satıyoruz. İlacın üretimi için yaklaşık olarak 3 yıllık bir çalışmamın sonucunda meyvelerini aldık. Üniversitede ve Tokat'ın değişik yerlerine verdiğim mantar ilacını kullananların memnuniyetlerini ifade etmesi benim açımdan çok önemli. Bunları duydukça çok mutlu oluyorum.''
A.A.

Tırnak mantarlarına karşı ne gibi tetbirler alınabilir?
Tırnak rahatsızlıkları üç ana gruba ayrılır..
a-) Dolama, paronychia, paronihia, tırnak yatağı iltihaplanması..
b-) Tırnağın tırnak yatağını yırması..
c-) Tırnak mantarı, Onychomykose..
a-) Dolama:
Dolama önce herhangi bir yaralanma veya doku zafiyeti nedeniyle tırnak derisinde iltihaplanma oluşur. Yaralanmadan sonra tırnak kenarındaki deriden mikroplar (bakteri, virüs ve mantarlar) içeri girer. Deriden içeri giren mikroplar enfeksiyona sebep olur.
İltihaplanmaya stafilokokken ve steptokokken ve steptokokken bakterileri sebep olur. Önce deri kızarır doku şişer ve bu şişkinlik çok ağrı verir. Bir kaç gün sonra ise cerahat akar. Şayet tırnak altındaki doku (tırnak yatağı) iltihaplanmışsa, bu tırnağı çıkmasına sebep olabilir.
İşi icabı temizlik malzemeleri ile çalışmak zorunda çalışmak zorunda kalan insanların parmak tırnakları iltihplanır. İşi gereği plastik ayakkabı giyinmek zorunda olnalarda ise enfeksiyon kısa sürede bütün ayak parmaklarına yayılır. Asker botları ayaklar için uygun değildir, çünkü kalitesi çok düşüktür koruyacağına tahripeder. İltihaplar kendiliğinden iyileşmezse çok ağır enfeksiyonlara sebep olabilir.
[/URL]Manikür yaptıranlar tırnaklarının üst ve yanlarını törpületiklerinden, tırnak mikroplara karşı korumasız kalır, çünkü buralarda koruma bariyerleri vardır. İşi gereği eldiven giymek zorunda olanların içi pamuklu olan eldivenleri tercihetmeleri gerekir. Tırnak yatağının iltihaplanması buradaki kızarma ve şişlik görülür görülmez tetbir alınmalıdır.
Teşhis:
Şayet dolama sık sık görülüyor veya zor iyileşiyorsa doktorun dolamaya sebep olan mikrobun özeliklerini tesbitetmesi ve ona uygun tedavi yöntemi uygulanması gerekir.
Tedavi:
Tırnak yatağı iltihaplanması bir kaç haftada iyileşmezse ortodoks tıpta doktorun burada bir kısmını keserek iltihabı dışarı akıtır. Bana göre tırnağı kısmen veya tamamen kesmeğe gerek yoktur, şayet cerahatlı tırnağa sinirliot sarılırsa veya sefa merhemi sürülürse bütün cerahat dışarı akar. Gökçek İksiri içildiğinde bütün mikroplar yok olur. Kronik Tırnak yatağı iltihaplanması diabet hastalarında çok görülür, çünkü şeker hastalığının ilerlediğini gösteren bir işarettir. Bu nedenle rahatsızlığın sebebi özelikle teşhis yapılır.
b-) Tırnağın ete batması:
Tırnağın yanlardan tırnak yatağınabatması, yatak içinde büyümesinin en önemli sebepleri dar ayakkabı giyinmek veya tırnağı yanlış kesmekten olur. Ayak parmağı, özeliklede baş parmağın tırnağını keserken düz kesilmelidir, şayet oval kesilirse gelişirken yandan tırnak yatağına batar. Tırnak uclarının tırnak yatağında gelişmesi ile birlikte yatak yaralanır ve tırnak büyümeye devameder. Tırnak kenarları derinin altında kalır buna caro luxurians yani serbet şekilde gelişme gösteren anlamına gelir.
Tedbir:
Şeker hastasının sinirleride zayıfladığından ayak parmaklarındaki bu tür rahatızlıklar alğılayamayabilir ve buda rahatsızlığın hızlı yayaılmasına sebep olur. Tırnak yatağındaki bu tür yaralanmalar hemen enfeksiyona sebep olabililir. Bu nedenle tırnak bakımı ve doğru ayakkabı giymek önemlidir.
Teşhis:
Tırnağın tırnak yatağını yarması, önce buranın kızarmasına sonrada sarımsı bir renk alamasına neden olur. Bu durumun doktor tarafından teşhisi kolaydır, şayet enfeksiyona bakteri ve mantarlarda karışmışsa laboraturlarda muayenelerin yapılması ve uygun tedavi yönteminin kulanılması şarttır.
Tedavi:
Ortodoks tıpta tırnağın üstüne çıkan ve yabancılaşan et parçası (deri) gümüşnitratla yakılır ve böylece deri ölür veya sıvı azotla (krioterapi) ile tedavi edilir. Krioterapide uygulanan sıvı azot -195 derecede olduğunda dokuyu öldürür. Ortodoks tıbba göre çekilir veya amaliyatlar yapılır. Alternatif tipta ise iltihaplı parmak üzerine sinirliot sarılırsa veya sefa kremi sürülürse iltihap dışarı akar ve rahatsızlık geçer. Gökçek iksirini alınırsa iltihaplanmaya sebep olan bakteri ve mantarlar immün sistemi tarafından yokedilir. Benim ayak baş parmaklarımın tırnakları sürekli tırnak yatağına batıyordu. Çok çeşitli yöntemler kulandım sinirliot sarğısı ve sefa kremi geçiçi bir rahatlama sağlıyorlardı. Gökçek İksirin?den sonra böyle bir rahatsızlığımın olduğunu unuttum.
c-) Tırnak mantarı, onychomycosis (onikomikozis):
mantarına bir çok mantar türü sebep olur ve bunların en önemlileri.
* Tırnak mantarlarının sebep olduğu tırnak enfeksiyonu genelikle iplik mantarları (dermatofilten) adı ile anılan mantar grubu buna sebep olur. Bu gruptan iplik mantarı (trichophyton rubrum, trikofiton rubrum) tırnak mantarına %80-90 oranında sebep olur. Latince onycho (oniko) tırnak ve mycosis (mikozis) mantar hastalığı anlamına gelir. Tırnak mantarı genelikle nemden dolayı oluşur ve bu nedenle ayak tırnaklarında % 80 oranında, özeliklede ayak baş parmağında görülür.
* İkinci önemli enfeksiyona sebep olan mantar grubu ise maya (candida albicans) mantarlarıdır. Bu iplik mantarının bir alt grubudur.
* Nadiren küf mantarı
* Şeker hastalığı veya immün zafiyeti nedeniyle kandolaşımı zafiyeti görülür ve buda mantar enfeksiyonuna sebep olur.
Tırnak mantarlarının üreme organı olan sporlar (tohum gibi) insandan insana veya hayvandan insana geçer. Mantar sporları banyo ve yüzme sırasında kulanılan havlu, mayo, terlik, ve şezlon gibi eşyada haftalarca yaşayabilir. Tırnak mantarı yüzme havuzu, sauna, fitnes, duş ve soyunma yerlerinden bulaşabilir.
Aileden birinin tırnak mantarına yakalanması halinde diğerleride tırnak bakımı sırasında enfeksiyona yakalanabilirler. Bu nedenle dikkat gerekir. Dar veya terletici ayakkabı giyinme mantara sebep olur. Tırnak mantarı nedeniyle tırnak kalınlaşır ve görünümü sarımsı esmer bir renk alır ve tırnak kırılgan olur. İplik mantarı (trichophyton rubrum) enfeksiyona sebep olmuşsa genelikle önce tırnağın açıkta olan kısmı enfeksiyona yakalanır. Tırnak enfeksiyonuna maya mantarı (candida albicans) sebep olumuşsa o zamanda tırnağın yatağında enfeksiyon görülür. Sedef hastalığıda aynı şekilde tırnaklarda rahatsızlıklara sebep olur, fakat bunun tırnak mantarı ile ilgisi yoktur.
Tırnak mantarını teşhis:
Genelikle tırnak mantarına bakınca farkedilir, fakat mantarın türü ve durumunu öğrenmek için muayene gerekir.
* Tırnak mantarı özel bir mürekeple boyanır ve mikroskopla incelenir.
* Mantarın hangi türden mantar olduğu tesbitedildikten sonra tedaviye geçilir.
Tırnak mantarlarına karşı ne gibi tetbirler alınabilir?
* Ayağı sıkan ve terleten ayakkabılardan kurtulmak gerekir.
* Mantara yakalanan tırnak antimikozit öjesi kulanılır.
* Enfeksiyon bulaşmamış olan tırnaklar öje ile buyanır
* Çorap giyerken sentetik çoraptan kaçınılmalı ve pamauklu veya yünlü çoraplar giginmeli
* Ayakkabı ve terlikleri başka insanlarla değiştirmemek gerekir.
* Ayaklar düzenli yıkanmalı ve parmak araları ovalanmalı
* Banyo malzemeleri 60 veya daha iyisi 90 derecede yıkanmalıdır.
* Şeker hastaları ve immün zafiyeti olanların mutlaka tedavi olmaları gerekir...
 

Similar threads

  • Soru
Tırnak rahatsızlıkları Tırnak rahatsızlıklarıÜstte iplik mantarı ve altta mantar enfeksiyonu Tırnak rahatsızlıkları üç ana gruba ayrılır a-) Dolama, paronychia, paronihia, tırnak yatağı iltihaplanması b-) Tırnağın tırnak yatağını yırması c-) Tırnak mantarı, Onychomykose, a-)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Yaşam kalitesini ciddi manada düşüren hemen her 5 kişiden birinde meydana gelen tırnak mantarı, sık karşılaşılan sorunlardan biridir Tırnağın dış kısmına yerleşen mantarların kötü bir görüntü vermesinin yanı sıra rahatsız edici olduğu da bir gerçektir Tırnağın dış yapısı kadar iç kısmında da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Günümüz de en yaygın görülen efeksiyonlar dan biridir tırnak mantarı Ayaktaki mantarın tırnağa yerleşmesidirTırnak sert olmasına rağmen mantar bu bölgeye yerleşir ve tırnağın genel yapısını bozar Sadece ayakta değil el tırnağında da görülebilir Peki tırnak mantarının tedavisi varmıdır,tırnak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Tırnak mantarı hastalığı nasıl tedavi edilir? Tedavi enfekte olmuş tırnağın hekiminiz tarafından mümkün olduğunca uzaklaştırılması ile başlayabilir. Bu şu şekilde yapılabilir: • Tırnağın makas ile kesilmesi • Törpülenmesi • Üre içerikli bir krem ile eritilmesi Çok şiddetli olgularda tırnak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Değiştirilmeyen kirli coraplar ile ortak kullanılan duş ve banyoların tırnak mantarına yol actığı bildirildi Uzmanlar, tırnak mantarına yakalanmamak icin el ve ayakların surekli temiz tutulması konusunda vatandaşları uyardı İHA muhabirinin bu konuda derlediği bilgilere gore, ‘Onikomikoz’ olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
Üst Alt