Son konular

Ayak ve ayak bileğindeki ağrılarda proloterapi uygulaması

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ligament, tendon ve eklem üzere bağ dokusu elemanlarının hasarlandığı durumlarda proliferan solüsyon enjeksiyonu ile yara güzelleşme mekanizmalarının uyarılması, bu yolla dokuların tamir edilmesi ve tekrar şekillendirilmesi süreci proloterapi olarak isimlendirilir.

Proloterapi doğal yoldan güzelleşmeyi sağlayan bir tedavi sistemidir. Ağrılı durumlara yol açan doku hasarlanmaları proloterapi sayesinde kalıcı olarak tedavi edilebilirler.

Travma sonrası oluşan tendon ve ligament meselelerinin güzelleşmesinin ehliyetli olmayıp kronik ağrıya neden olan durumlar proloterapinin en başarılı olduğu vakalardır.

Proloterapide emel bu hasarlı eklem, tendon ve ligamentlerin proliferan solüsyonlarla uyarılarak yenilenmesini ve yine şekillenmesini sağlamaktır, sonunda ayak ve ayak bileği yerinde dejenerasyon sebebi ortadan kalkacağından ağrı da geçecektir.

Günümüzde ayak ve ayak bileğinde ağrıya yol açan nedenlerin çoğunluğu bu kesimde konum alan eklem, tendon ve ligamentlerin hasarlanmasındandır. Hasar meydana gedikten sonra tedavi edilmezse kronik enflamasyon oluşur. 4-6 hafta sonra artık dejenerasyona bağlı kronik ağrı oluşumu başlar.

Ayak ve ayak bileğinde ağrıya neden olan en sık nedenler; ayak bileği ve ayak eklemlerindeki artrit, talonavicular nekroz, aşil tendinozisi, haglund illeti, halluks valgus deformitesi, topuk dikeni(plantar fasciitis), edinsel düz tabanlık, morton nörinoma, hiperelastisite sendromuna bağlı tekrarlayan ayak bileği burkulmaları.

Aşil Tendinozisi, Haglund illeti ve parsiyel tendon rüptürü

İp atlama, uzun uzaklık koşuları ya da tenis üzere aktivitelerle oluşan tekrarlı travmalara maruz kalınmasıyla oluşan mikrotravmalar aşil tendonunda progresif tendon dejenerasyonuna neden olur. Mikrotravma ya da parsiyel yırtıklar tendonun ortasına lokalize, keskin ve süreksiz ağrı epizodlarına neden olur. Tendinozisin ilerlemesiyle azalan elastisite ve hareket kabiliyeti aksamaya neden olur. Tam kat rüptür olmadıkça sistemli aralıklarla yapılacak proloterapi tedavisi tendinozisi, tetik noktayı ve parsiyel rüptürü güzelleştirmede konvansiyonel fizik tedavi pratiklerine kıyasla daha süratli ve uzun vadeli sonuçlar verir.

Ayak Bileğinde ve parmaklarda Artrit

Artrit sistemik bir sebep yahut kristaloid birikimi dışında tekrarlayan travma, çok aktivite, ya da beslenme bozukluklarına bağlı olabilir. Ağrının devranı, hareketle münasebeti ve hissedildiği nahiye kıymetlidir. Nizamlı periyodlarla yapılan proloterapi tedavisine ilaveten fizik tedavi pratikleri, hiperbarik oksijen tedavisi, ozon tedavisi üzere usuller destekleyici olarak uygulanabilir.

Halluks Valgus Deformitesi

Ayak 1inci parmakta tarak kemiği ile parmak arasındaki eklem ortamında oluşan deformiteye bağlı olarak ağrı ve hal bozukluğu meydana gelir. Sivri burunlu ve dar ayakkabı giyen bayanlarda daha sıklıkla görülür. Nizamlı aralıklarla yapılacak proloterapi tedavisine ilaveten eklem üzerinde gerilim yaratan faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Burada parmak arası silikon, gece takılan makaralar parmağı hakikat duruma alarak etraf dokunun rahatlatılması ile ağrıyı azaltabilir, kimseye hususî yapılmış tabanlıklar kullanılabilir.

Topuk Dikeni (Plantar Fasciitis) ve Edinsel Düz Tabanlık

Topuk Dikeni (Plantar Fasciitis), topuk yahut ayak tabanının (plantar yüz) ziyade kullanılmasından kaynaklanan bir incinmedir. Bayanlarda, kilosu olağanın üzerinde olan kişilerde, yürümeyi yahut ayakta sert tabanda kalmayı gerektiren bir işte çalışanlarda, topuk dikeni oluşma ihtimali daha ziyadedir. Şayet topuk dikeni rahatsızlığı tedavi edilmezse, kronik bir duruma dönüşebilir ve kişinin yürüyüş biçimini değiştireceği için devirle ayak, diz, kalça ve sırt meselelerine yol açabilir.

Edinsel Düz Tabanlık’da ayak kubbesini destekleyen ve ayak kavsini oluşturan tibialis posterior tendonunun zayıflığı laf hususudur. Bu hastalarda tablo yavaş yavaş oluşur, hastanın şikayetleri yıllar içerisinde giderek artar. Hastalar evvel ayak iç kavisinin kaybolduğunun farkına varır, daha sonra yürüme uzaklıklarında azalma meydana gelir. İlerleyen devirle ayakta şişme, çeşitli kemik deformiteleri, ayak bileğinde ağrı üzere sıkıntılar tabloya eklenir.

Her iki illetin tedavisinde nizamlı periyodlarla yapılan proloterapi tedavisine ilaveten erken periyotlarda ayakkabı modifikasyonu, şahsi tabanlık, kollayıcı bileklikler kullanılabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları tedaviye eklenebilir.

Ayak Bileği Burkulması

Ayak bileği burkulmasında alışılagelmiş koşullarda ayak bileğinin iç ve dış yanında ayağı dengelemekle vazifeli olan bağ yapıları zarar görürler. Ayak bileği burkulmalarının % 90 ı ayak bileğinin dışa yanlışsız dönmesi ve zorlanması ile oluşur. Ayak bileği dış yanında bulunan bağ kompleksi bu zorlanma sonucunda hasar görür, ayak bileğinde şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı gelişir.

Ayak bileği burkulmalarının % 10′unda instabilite – tekrarlayan ayak bileği burkulmaları- şikayeti gelişebilir. Ayak bileği birinci burkulduğunda meydana gelen hasar sonucunda ayak bileği dış yan bağları zarar görür. Ayak bileği instabilitesi birden ziyade bağ yaralanması sonrasında, birinci burkulmanın tedavisinin ehliyetsiz olması sonucunda ya da proprioception (ayağın bölgesi algılama yeteneği) bozukluklarında oluşabilir.

Genetik olarak vücuttaki bağların ölçüsüz elastik olması nedeniyle gelişen ayak bileği burkulmalarında (Hiperelastisite sendromu)nda ekseriyetle mesele iki taraflıdır. Hastanın özgeçmişinde burkulmaların oluşmasında kişisel bir travma yoktur. Hasta yolda yürürken dahi ayak bileği kolay kolay burkulabilir. Gerçek ayak bileği instabilitesinde mesele ekseriyetle tek taraflıdır. Vukuatın başlangıcında travma (genellikle spor yaralanmaları) vardır. Burkulmalar ekseriyetle spor esnasında tekrarlar ve oluşur.

Ayak bileği burkulmalarının tedavisinde akut yaralanma devrinin geçmesi beklenir. 2-3 haftalık istirahat devrinden sonra proloterapi tedavisiyle birlikte fizik tedavi (önceleri friksiyon ve germe, ilerleyen seanslarla birlikte güçlendirme egzersizleri) pratikleri yapılabilir.

Proloterapi tedavisinin prensipleri:

Ön tedavi: Enflamasyon (iltihap) karşılığını denetim etmek hedefiyle ağrının ve kas spazmının azaltılması (Korunma, istirahat).

Kesin tedavi: Tamir fazı ve tekrar şekillendirme mühletince tam güzelleşme sağlanıncaya kadar proloterapi ve germe-güçlendirme egsersizleri programları ile kombine edilerek uygulanması.

Proloterapi tedavisi şahsa kişisel düzenlenen, 15-30 günlük periyodlarla uygulanan bir enjeksiyon yoludur. Enjekte edilen likit kimyasal bir unsur, ilaç ya da steroid (kortizon vs) değildir; ağırlaştırılmış dextroz ve seyreltilmiş lokal anestezik kombinasyonu kullanılır. Doğal yoldan dokunun özgün haliyle tekrar oluşturulması sağlanır. Proloterapi formülünün en dikkat alımlı istikametlerinden biri ise tedavi müddetince fizikî bir kısıtlama yapılmaması, istirahat gerektirmemesidir. Velev tersine germe ve güçlendirme egzersizleri ile eklem hareket açıklığını geliştirmeye yönelik hareketler proloterapi tedavisinin tamamlayıcısı olarak hastalara uygulatılır.

Klâsik yaklaşımdan farklı olarak bizim pratiğimizde soğuk tatbik, yüksekte tutma, kompres pratik, non-steroid ağrı kesici tasarrufu ve steroid enjeksiyonlarının noktası yoktur.
 

Similar threads

  • Soru
PROLOTERAPİ Hasarlı sahadaki doku büyümesini ve tamirini amaçladığı için proloterapi terimi proliferasyonun (çoğalma, artış) kısaltılmışı olan ‘’ prolo ‘’ sözcüğünden türetilmiştir. Proliferatif enjeksiyon tedavisi, rejeneratif (iyileştirici) tedavi olarak da bilinmektedir. Proloterapi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Proloterapi, dejenere olan bağların, eklem , tendon ve kıkırdakların kendini yenilemesi için sadece şekerli serum (dekstroz) kullanılarak yapılan bir tıbbı tedavi yoludur. Proloterapi bedenin yenilenme ve tamir düzeneğini tetikleyerek doku düzgünleşmesini teşvik eder. Bu sayede kas iskelet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Proloterapi, dejenere olmuş dokunun tamamını hedefleyerek iyileşmesini sağlayan, ağrıyı azaltan ve kaybolan fonksiyonları geri getiren bütünlükçü bir tedavi yaklaşımıdır. Ancak doğru teknik ve isabetli enjeksiyonlar şeklinde uygulanmalıdır. Akut ya da kronik yaralanmaya uğramış dokuların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Vücudun kendi kendini iyileştirme ve yenileme (proliferatif) mekanızmasını harekete geçirerek hasarlı dokuyu (miyofasial ağrı, eklem ve ligament gevşekliği) bir enjeksiyon ile tedavi etmektir. Proloterapi, kas-eklem ağrı ve zedelenmeleri için kullanılan tamamlayıcı bir tıbbi tedavi yöntemidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Proloterapi Nedir? Proloterapi kas iskelet sisteminde ağrı ve fonksiyon bozukluğuna yolaçan durumların tedavisinde kullanılan bir enjeksiyon tekniğidir. Yapılan enjeksiyonun hedefi dertli yerde vücudun kendi tamirat mekanizmalarını harekete geçirerek dokuların yenilenmesini sağlamaktır. Böylece...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt