Aydın KUŞADASI İlçesi

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Aydın KUŞADASI İlçesi

KUŞADASI

Tarih boyunca Kuşadası ve havailisi, değişik isimlerle anıldı. Pygela, Neapolis, Ania, Anaca, Marathesium, Scalaryova(Scala Nouva), Nea Ephesea (Yeni Efes)

bu isimlerden bazılarıdır. Kuşadası'nın ilk defa Yılancı Burnu denilen mevkiininde, Efes'e bağlı "Neapolis" adı ile iyonlar tarafından kurulmuş olması çok kuvvetlidir. Türkmenlerin bölgeye göçü ile
Pilav Dağının eteklerinde "Andız Kulesi" adı verilen yerde Ayasuluğ'a bağlı köyü kuruldu. Bir süre sonra Bizanslı'lara ait olan bu kıyılara Venedik ve Cenevizliler ekonomik açıdan egemen oldular.
Dış saldırı tehlikesi nedeniyle, ulaşım güçlüklerine rağmen, Pilav Dağı eteklerinde oturan Türkmenler, bölgenin Osmanlıların eline geçmesinden sonra sahile, yani bugünkü yerine indiler.
Kent yüzyıllar boyunca batılıların verdiği isimler, yani Yeni Iskele "Scala Nuova" adı ile anıldı. Osmanlı imparatorluğu'nun son dönemlerine ve hatta yabancı ülkeler tarafından Cumhuriyet
döneminin ilk yıllarına kadar, Scala Nuova ismi Kuşadası isminin yanında kullandı.
Kuşadası Ege Denizi kıyısında kendi adı ile anılan körfez irs yamaçlarında kurulmuş, İzmir iline bağlı bir ilçe iken 1 Eylül 1957 tarihinden sonra da Aydın'a bağlanmıştır. Yüz ölçümü 264 km 2 ve
denizden yüksekliği 5 metredir. Kuşadası 37-50 derece kuzey enlemi ile 27-12 derece doğu boylamları arasında, doğusunda Ortaklar bucağı, batısında Ege Denizi, güney doğusunda Söke, kuzeyde
Selçuk ilçesi ile çevrilidir. Ege Bölgesi kıyılarında, kara içine pek sokulmayan ve geniş bir yayı andıran Kuşadası Körfezi, kuzeyde Urla Yarımadası'ndan, güneyde Sisam (Samos) Adasına doğru en çok yaklaştığı Dip Burnu'na kadar uzanır.

Körfez içinde, Yunanistan'a ait Sisam Adası yanında Kuşadası'nın sembolü olan ve kıyıya 800 metre yapay yol ile bağlanan Güvercin Ada ile, bu adanın güneyinde, Karga Adası bulunmaktadır.

Kuşadası Körfezi kıyılarında çok belirgin olmayan çıkıntılar da vardır. Kuzey'den güneye doğru Yarcık Burnu, Karaağaç Burnu, Yalancı Burnu (Yılancı Burnu), Aslan Burnu ve Kavaklı Burun (Kalamaki Burnu) bunların en önemlileridir.

Tek ovası Söke asfaltının 6-7 km'sinden sağa denize uzanan Kara Ovadır. Ege denizinde başka yer üstü suyu yoktur, ilçenin yakın çevresinde orman yoktur. Fakat ilçeye bağlı Davutlar bucağı ile Güzelçamlı beldesinde,
Samsun Dağları'nda çam, Ihlamur, Meşe, Delice ormanları ve zeytin ağaçları bulunmaktadır. Dilek Yarımadası Milli Parkı, 10.985 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Kuşadası’na uzaklığı ise 28 km'dir.

Kuşadası'nda yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi hakimdir. Çok yumuşak bir iklimi olan ilçemizde, yazın en sıcak gününde dahi, hafif esintili (imbat) bir rüzgarı vardır.
Kışı çok hafif şartlar altında geçer. Kar çok seyrek yağar. Genellikle, poyraz ve lodos rüzgarları eser.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt