Son konular

Ayete'l Kürsi Okuyup Tesbihe Üflemek

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ayete'l Kürsi Okuyup Tesbihe Üflemek

Tesbihatta ayete'l-kürsi okuyup üflemenin hükmü nedir? Peygamberimiz böyle bir şey yapmış mıdır?

Ayetel kürsi, Felak , Nas, Fatiha gibi sureleri veya ayetleri okuduğu zaman Peygamberimizin sağına soluna önüne arkasına ellerine ve hasta olan herhangi bir kimseye üflediği hadis kitaplarımızda yazılıdır.

Bunun sebebi insanın maddi hastalıklardan korunmak için maddi tedbirler aldığı gibi manevi ve zararlı şeylerden korunmak için de böyle tedbirler alması içindir. Bizi yaratan Allah Peygamberimiz vasıtasıyla nasıl korunacağımızın yollarından birisini göstermiştir.
Bu konuyu izah eden hadislerden birini açıklamasıyla beraber takdim ediyoruz.

Hz. Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) yatağına girdiği zaman, Muavvizateyn'i ( Felak ve Nas sureleri) ve İhlas suresini okur ellerine üfleyip ellerini yüzüne ve vücuduna sürer ve bunu üç kere tekrar ederdi. Hastalandığı zaman aynı şeyi kendisine yapmamı emrederdi". (Buhari, Fedailu'l-Kur'an 14, Tıbb 39, Da'avat 12; Müslim, Selam 50; Muvatta, Ayn 5; Tirmizi, Da'avat 21; Ebu Davud, Tıbb 19.)

AçIKLAMA:
1- Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in Kur'an-ı Kerim'i hastalığı sırasında şifa için okuduğu, mevsuk rivayetlerde gelmiştir. Esasen Kur'an'ın mü'minler için maddi ve manevi şifa olduğu ayet-i kerimede belirtilmiştir:

"Kur'an'dan, iman edenlere rahmet ve şifa olan şeyler indiriyoruz, O, zalimlerin ise sadece kaybını artırır" (İsra suresi, 82). Keza: "Ey insanlar, Rabbinizden size bir öğüt ve kalplerde olana bir şifa, mü'minlere doğru yolu gösteren bir rehber ve rahmet gelmiştir" (Yunus suresi, 57)

2- Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in kendi vücuduna icra ettiği "nefes"in mahiyeti hakkında bilgi vermek için, İbnu Hacer, rivayetin farklı vecihlerini kaydeder. Buna göre, önce ellerini cemeder, sonra ellerine üfler, sonra okur ve okuma sırasında eline üflerdi. İbnu Hacer, bu üflemenin tükrüksüz veya hafif tükrüklü olabileceğini belirtir. Bu maksadla Felak, Nas ve İhlas sureleri okunmuştur.

Meshetme işi, bereket düşüncesiyle yapılmıştır. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ellerini önce başına, yüzüne sürer, ondan sonra elinin yetişebildiği yerlere kadar bütün vücuduna sürerdi. Hz. Aişe der ki: "Resulullah, kendini götüren hastalığa yakalanınca, ben okuyup üzerine üflüyordum. Kendi elleriyle de vücudunu meshediyordum. çünkü onun elleri bereket yönüyle benim elimden çok üstün idi".

Bir başka rivayette Hz. Aişe meshedip, şifa için dua ederken kendine gelen Resulullah'ın: "Artık hayır, (şifa değil), Allah'tan Refik-i A'la'yı istiyorum" dediği belirtilir.

3- Bazı rivayetler, Kur'an'dan okuyup nefes ederek tedaviyi Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in ailesi efradına da uyguladığını tasrih eder. Sahabe veTabiin de aynı tedavi usulüne başvurmuştur. Ulema bunun cevazında ittifak etmiştir.

4- Nefes'i "tükrüksüz hafif üfürük" diye tarifeden Nevevi, rukyede bunun müstehab olduğunu, ulemanın cevazında icma ettiğini belirtir. Hz.Aişe (radıyallahu anha)'ye Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in rukyede yer verdiği nefes'ten sorulmuştu, şu cevabı verdi: "Onun nefesi, kuru üzüm yiyenin üfürüğü gibi idi, kesinlikle tükrük yoktu.'' Kasıtsız olarak nefesle birlikte çıkacak olan rutubetin tükrük sayılmayacağı belirtilmiştir.
 

Similar threads

  • Soru
3992 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Beni Amr İbni Hazm'a yılana karşı rukye yapma ruhsatı tanıdı Biz Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm ile birkilkte otururken bizden bir kimseyi akrep soktu Bir adam: Ey Allah'ın Resûlü, buna rukye yapayım mı?diye sordu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
6527 Hz Aişe radıyallahu anha anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular oysa: Düğün benim sünnetimdendir Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir Evleniniz! Zira ben, öteki ümmetlere aleyhinde siz(in çokluğunuz) ile övünç edeceğim Kimin maddi imkanı varsa derhal evlensin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
  • Soru
Evlilik İle İlgili Hadisi Şerifler Sevgili Peygamberimiz HZMuhammed'in (sav) evlenme ve evlilik ile ilgili hadisleri Düğün benim sünnetimdendir' Hz Aişe (ra) anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ama: Nikah benim sünnetimdendir Kim benim sünnetimle amel etmezse benden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
  • Soru
Hz Ebubekirin fazileti,Hz Ebubekirin faziletleri, 4348 Hz Aişe radıyallahu anha anlatıyor: Ebu Bekr Radıyallahu anh, ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın yanına girmişti Aleyhissalatu vesselam: Mujde (Ey Ebu Bekr!) Sen Allah'ın ateşten azad ettiği kimsesin! buyurdular İşte o gunden itibaren...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
  • Soru
Nafile Oruclar Nafile Oruc Tutmak Nafile Tutulan Oruclar NAFİLE ORUCLAR 1 Pazartesi ve Perşembe gunleri: Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: Rasulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ameller Allah Teala hazretlerine pazartesi ve perşembe gunleri arzedilir Ben, amelimin oruclu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
Üst Alt