Ayranın Faydaları

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ayranın Bilinmeyen Faydaları
Ayranın Faydaları Nelerdir?
imagesayraninfaydalari5adbc6fc58b89
Hava sıcaklığının yukseldiği bu gunlerde aşırı terleme ile vucutta oluşacak su ve mineral kaybının ayranla karşılanabileceği uzmanlarca acıklandı
Geleneksel iceceğimiz ayranın antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer aldığı bildirildi
Prof Dr Mustafa Tayar, yazın artan sıcaklığın, durgun hava ve aşırı nemin yaşamı olumsuz etkilediğini soylediSıcaklığın vucutta yol actığı olumsuz durumların termal stres olarak tanımlandığını ifade eden Tayar, Termal stres denilen olay, sıcak ortamlarda kalanların vucutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya cıkar Bu rahatsızlık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş donmesi, zihinsel yorgunluk, cabuk sinirlenme veya gec algılama, bitkinlik, işe karşı ilgisizlik gibi semptomlarla kendini belli eder dedi
Tayar, cevre ısısı arttığı zaman damarların genişleyeceğini, terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyonun (kan basıncı) duşebileceğini dile getirerek, şoyle konuştu:Tansiyonun duşmesini engellemek icin kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını artırmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz gecirmek icin sıcak ve nemli havaya karşı herkesin alabileceği onlemler vardır Vucut ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp en iyi şekilde, vucut direncini artıracak ayran icerek kapatılmalıdır

Mustafa Tayar, yoğurt ve ayran uretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyon, midebağırsak hastalıkları ve astım gibi hastalıkları onleyici etkilerine bakıldığı ve tum bu hastalıkların oluşmasında en onemli nedenin bağışıklık sistemi olduğunun saptandığını belirterek, yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisinin olduğunu bildirdiBunaltıcı sıcaklarla birlikte gorulen aşırı terlemenin, sıvı kaybını daha da artırıp bıkkınlık ve bezginliğe yol acacağını vurgulayan Tayar, şoyle devam etti:Yaz mevsiminde gunluk ortalama en az 25 litre su tuketimi bu şikayetlerin su kaybı sebebiyle ortaya cıkmasını onler Aldığımız sıvı elektrolit adı verilen sodyum ve klorur iyonlarından zengin olmalıdır Bu nedenle yaz aylarında bolca ayran tuketilmelidir
Uygun ve lezzetli bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan ayran, ozellikle kemik ve dişlerin oluşumunu destekler Kalsiyum yanında, vitamin (Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin B2, Vitamin B6,) ve protein iceren ayran duzenli beslenmede onemli gıdaların başında gelmektedir

Ozellikle triptofan adlı maddeyi iceren besinlerin sakinleştirici etkiye sahip olduğunu ifade eden Tayar, Kalsiyum acısından zengin besinler de gevşetici bir etkiye sahiptir Bolca triptofan ve kalsiyum iceren ayran, antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer alır

Ayran ayrıca, vucudun sıvı akışını dengelemek ve normal kan basıncını sağlamak icin gerekli potasyumu sağlar, kasların kasılmasına yardımcı olur dediProf Dr Tayar, fazla fosfor icerdiği icin kalsiyum emilimini azaltan kola gibi karbonatlı iceceklerden kacınılmasını onererek, kolalı iceceklerin cocuk ve genclerde vucudun yeterli vitamin almasını onlediğini anlattıCocukların goz, kemik ve bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesi icin sut ve ayranın onem taşıdığını vurgulayan Tayar, kolalı icecekleri fazlaca tuketen 217 yaş grubunda, vucudun yeterli olcude A vitamini alamadığını, bunun da gozlerin ve vucudun savunma sisteminin guclenmesini engellediğini bildirdiTayar, uzun yıllardan beri kullanılan fermente urunlerin, bağırsak duzensizliklerinin giderilmesinde, ozellikle cocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisinde onemli rol oynadığını belirterek, şoyle devam etti:Gezginlerin yer değiştirmelerinde gorulen ve turist ishali olarak adlandırılan rahatsızlıkların duzeltilmesinde, antibiyotik tedavisi sırasında karşılaşılan ishallerin onlenmesinde yine bu urunlerin buyuk yararı goruluyor Yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur Ozellikle iki tur etkinin soz konusu olduğu anlaşılmıştır Bunlardan birincisi kanserin başlangıcını onlemek, ikincisi de tumor hucrelerinin gelişimini geriletmek şeklinde kendini gostermiştir Bu geleneksel iceceğimiz, vucutta odem yapan sıvıların toplanmasını da onler

Yoğurt bakterilerinin kolesterol miktarını azaltıcı etkilerinin de bulunduğunu ifade eden Tayar, şunları kaydetti:Bunların yanı sıra ayran, toksik maddelerin notralizasyonunu sağlar Ayran, bağırsak, florasının stabilizesini artırır ve duzenler, sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olur Bircok sindirim bozukluğu uzerinde tedavi edici etki yapan ayranın, ishal, gaz oluşumu, peklik, kalın bağırsak iltihabı, mide, bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklara karşı olumlu etkileri vardır
alıntı
 
Üst Alt