BADEMCİK VE GENİZ ETİ PROBLEMLERİ

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
-- Bademcik (tonsil) ve geniz eti(adenoid) nedir? Ne işe yarar?

Bademcikler ve geniz eti, vücutta lenfoid dokunun parçasıdırlar ve vücudun bağışıklık

sistemine yardımcı olurlar. Geniz eti; burnun gerisindeki nasofarenkste (geniz) yerleşen

lenfoid dokudur. Bademcikler ise boğazın her iki yanında yerleşen iki adet lenfoid dokudur.

Ancak bademcik ve geniz etinin bağışıklık sistemindeki rolleri çok fazla önemli oranda

değildir. Bademcik ve geniz eti alınan kişilerde bağışıklıkla ilgili hiç bir olumsuz durumun

olmaması da bunu göstermektedir.

-- Bademcik ve geniz eti ne gibi sorunlara yol açar?

Bademcik ve geniz eti hem enfeksiyonlara hem de büyüklüklerine bağlı olarak bazı sorunlara

yol açabilirler. Sık geçirilen enfeksiyonlar, kişinin günlük yaşamını etkilemekle birlikte sık sık

ilaç kullanımına da neden olmaktadır. Geçirilen enfeksiyonlarda en önemli problem ise kalp

kapakçıkları, eklem ve böbreklerin risk altında olmasıdır.

Enfeksiyonları dışında bademcik ve geniz etinin büyüklükleri de önemli sonuçlara yol açar.

Bademciklerin aşırı büyük olduğu durumlarda; yutma, beslenme ve konuşma sorunları ortaya

çıkar. Geniz etinin fazla büyük olduğu durumlarda ise en önemli sorun burun tıkanıklığıdır ve

bu kişilerde ağzı açık uyuma ve horlama ortaya çıkar. Özellikle geniz eti ve bademcikleri

büyük olan çocuklarda görülen uyku problemleri nedeniyle çocukların büyüme ve gelişmesi

durur. Burun, solunan havanın ısısını ve nemini ayarlar ve bazı zararlı partikülleri tutar. Bu

nedenle ağız solunumu yapan kişilerde bazı solunum yolu problemlerine yol açar.

Geniz etinin büyüdüğü durumlarda ayrıca orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı

kulak zarında çökme, işitme kaybı ve iletişim bozukluğu, çene ve yüz kemiklerinde gelişim

bozukluğu, geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı (farenjit), öksürük ve alt solunum yolu

problemleri, baş ağrısı, sinüzit problemleri de ortaya çıkabilmektedir.

-- Hangi Durumlarda ameliyat gerekir:

Bademcik ve geniz etinin ameliyatla alınmasını gerektiren durumlar şunlardır;

-Sık sık enfeksiyon geçirilmesi: birbirini takip eden yıllarda, senede 3 veya daha fazla

enfeksiyon geçirilmesidir.

-Bademciklerin enfeksiyon olmasada yutmayı zorlaştıracak kadar büyümesi

-Bademcik dokusunun tek taraflı büyümesi (lenfoma veya başka kötü hastalıkların belirtisi

olabileceğinden)

-Bademcikler üzerinde ağız kokusuna neden olabilecek şekilde sık sık birikim olması

-Geniz eti dokusunun nefes almayı bozacak kadar büyümesi

-Orta kulak iltihabı ve işitme kaybına neden olması;

-Sık sık sinüzit ve alt solunum yolu problemlerine neden olması

-- Ameliyat Hangi Yaşta Yapılmalıdır:;

Ameliyat için kesin bir yaş yoktur. Hastaya verdiği zarara göre karar verilir. Birçok kez çocuk

büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte ve tedavi başarısını düşürmektedir.

-- Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır:

Bademcik ve geniz eti ameliyatları, genel anestezi ile, ağız içinden, dışarıdan bir kesi

olmadan yapılmaktadır. Geniz eti dokusu burnun arka kısmından kazınarak (küretaj) alınır.

Bademcikler ise, günümüz teknolojsi sayesinde bıçak kullanılmadan, kanama kontrollü

metodlar kullanılarak yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık 30 dakikadır ve genellikle aynı gün

taburculuk yapılmaktadır.

-- Ameliyatın Riski ve Komplikasyonları Nelerdir:

Her ameliyat gibi bademcik ve geniz eti ameliyatlarının da risk ve komplikasyonları

olabilmektedir. Ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır, ancak anestezi teknik ve

ilaçlarındaki gelişmeler her geçen gün bu riski azaltmaktadır. Bunun dışında en sık görülen

komplikasyon kanamadır. Bazen ciddi boyutlara ulaşabilmesine rağmen, dikkatli ve titiz bir

çalışma ve hastanın uygun takibi ile bu problem nadir görülmektedir. Ameliyat sonrası farenjit

oluştuğuna dair yanlış bir inanış vardır. Mevcut farenjitin bademciklerin alınmasıyla bir ilgisi

yoktur.

-- Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir:

En çok uyulması gereken kurallar beslenme ile ilgilidir. Özellikle ilk 3 günde kanama olasılığı

daha çok olduğu için soğuk ve sıvı gıdalar seçilmelidir. Bu nedenle soğuk süt, çorba, meyve

suyu, muhallebi, dondurma gibi besinler idealdir. Ameliyatın ilk gününde koyu renkli kan

kusulması normaldir ve yutulan ameliyat sırasında yutulan kanla ilgilidir. Ancak sürekli kırmızı

renkli yeni kan gelmesi hemen doktorunuza başvurmayı gerektirir. 4.günden itibaren yavaş

yavaş normal gıdaya geçilir. Hastanın ağrı nedeniyle birşey yemek istememesi ağrının

devamına neden olur. Mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır. Ameliyattan sonra hafif ateş

olması beklenen bir durumdur. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genellikle

normale döner. Bazen hastalar ameliyattan birkaç gün sonra doktora başvurarak bademcik

bölgesinde iltihap geliştiğinden yakınırlar. Bu genellikle bademcikler alındıktan sonra o

bölgede beyaz bir örtü oluşturan iyileşme dokusunun hastayı yanıltmasıdır.
 
Üst Alt