Bağ Yaralanmaları Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Bağ Yaralanmaları Nedir? Tedavisi nedir, bağ yaralanması nasıl anlaşılır konularını sizler için araştırdık.Ön çapraz bağlar diz, bacak eklemini ve kemikleri birbirine bağlayan önemli yapılardan biri olarak vücutta görev almaktadır. Dizin normal bir şekilde işlevini görebilmesi için oldukça önem taşıyan bu bağ kaval kemiğinizin de sabit bir şekilde durmasını ve yer değiştirmesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Bazı kazalar sonucu dize gelen darbeler, trafik kazaları, endüstriyel kazalar gibi durumlarda ön çapraz bağlarında yaralanmalar ortaya çıkabilmektedir. Ön çapraz bağların yanısıra arka çapraz bağlar, yan bağlar ve menisküs problemleri de eklenebilmektedir.
Bu sizin geçirdiğiniz kazaya göre değişiklik gösterir. bu çapraz bağların kopması anında bazı insanlar bağın kopması sesini duyabilirler ve bu durumda genellikle dengelerini kaybedip yere düşebilirler. Bu da dizde kanamaya ve şişlikler meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu bağların koptuğunu ilişkin bazı belirtiler yaşamanız dahilinde hastaneye gittiğiniz zaman röntgen, MR ve antroskopi cihazları ile incelenmesi sonucu bağlarınız tam olarak ayırt edilebildiği için eğer bağ kopuklukları gibi problemler olursa bu cihazlar tarafından rahatlıkla görüntülenecektir. Genel manada çapraz bağ yaralanmalarının sebepleri aslında günlük hayatta başınıza gelen hızla yön değiştirmek için yaptığınız manevralar, ani şekilde durmalar, koşarken yavaşlama, yüksek yerlerden atlarken hatalı iniş yapma, dize doğrudan bir darbe alma, trafik kazası geçirme, bazı spor dalları ve oyunlarda güçlü çarpışmalar sonrası bu bağ yaralanmaları oluşabilmektedir. Bunu da hastaneye giderek doğrudan tedavi olmakla birlikte kendinize belli bir iyileşme süreci tanımanız ve bağlarınızın iyileşmesine zaman vermeniz gerekecektir.
Bağ Yaralanmaları Tedavisi Nedir?
Çapraz bağ yaralanmalarında tedavi süreci hastanın duyduğu sıkıntılara ve yırtığın durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin sürekli olarak antrenman yapması gereken bir sporcu bu bağ yaralanmalarında tedavi sürecini hızlandırabilmek için cerrahi operasyona ihtiyaç duyabilir. Bununla birlikte spor hayatı olmayan normal gündelik yaşama sahip olan bir insan ameliyata ihtiyaç duymadan da diğer tedavi yöntemleri ile birlikte iyileşme sürecini geçirebilir. Ayrıca zedelenmenin miktarına göre de bu iyileşme süreci değişkenlik gösterecektir. Bu yüzden çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi çözüm de başvuranın insanların kopan bağların saçaklı olmasından dolayı bağların dikilmesi gibi bir çözüm söz konusu olmadığı için yeni bağlara ihtiyaç duyacaklardır. Genellikle hastanın kendi vücudundan elde edilen bağlarla onarılan çapraz bağları cerrahi operasyondan sonra hastanın belli bir süre koltuk değneği ile birlikte ayakta kalabilmesine de sebep olur. Kemiklerinde birbirine kaynayarak tutunabilmesi için yaklaşık olarak 6 hafta gibi bir süre gerekeceğinden tam manası ile bu bağların iyileşmesi 1 yıla yakın bir süre içerisinde gerçekleşecektir.
Bağ Yaralanması Nasıl Anlaşılır?
Çapraz bağ yaralanmaları genellikle insanlarda belirti gösterdiğinde bir kopma sesi duyulması veya diz çıkma hissi uyandırması gibi tepkiler verebilmektedir. Ön çapraz bağlarının yaralanmaları sonucu diz bölgesinde özellikle şişlikler ve şiddetli ağrılar başlar. Dizin hareket kabiliyetinde azalmalar meydana gelmesi ile birlikte iç kanama dolayısıyla bağların koptuğu bölgede morarma ve kızarıklıklar görülebilir. Yaşanan zedelenmeden dolayı da yürüme güçlüğü ve aksama hareketleri dizinizde belirmeye başlar. İşte bu gibi belirtiler yaşadığınız zaman bağ yaralanması şüphesi taşıyabilmeniz normaldir. Bu durumda hastaneye giderek gerekli görüntüleme teknikleri ile bacağınız dikkatli bir şekilde incelenerek tedavi sürecine başlanır. tedavi sürecinden sonra da birkaç gün ve birkaç hafta sonra şişlik ve ağrıların azalmasıyla diziniz iyileşmeye başlayacaktır. Tabii ki bu iyileşme sürecinde bizi yoracak herhangi bir aktivite ve ani hareketler yapmadan bacağın iyileşmesine yardımcı olmak gerekir.
 
Üst Alt