Son konular

Bağımlılık Yapan Maddeler ve Bağımlılık Yapan Maddelerin İnsan Vücuduna Etkileri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bağımlılık Yapan Maddeler - Bağımlılık Yapan Maddelerin İnsan Vücuduna Etkileri



Eroin bağımlılığında toplumsal ve kültürel etmenlerin rolü vardır.Geçmiş yıllarda morfin ve eroin bağımlılığı bu maddeleri kolay elde edebilen doktor ve hemşire gibi meslek sahipleri tarafından da aşırı zorlamalara karşı yada bazen merak gidermek amacıyla kullanılmıştır.Eroin ve morfin sigara gibi içilerek , koklanarak ağız yolu yada deri altına şırınga edilerek alınır. Eroin alındıktan 60 saniye sonra tüm vücut yoğun bir haz duygusuyla kasılır. Dış dünyadan kopukluk olur, besin maddelerine ihtiyaç duyulmaz. Ne varki eroin yada morfine bağımlılık geliştirmiş kişilerde bu sürenin sonunda yani ilacın alınışından sekiz saat sonra yeniden uyuşturucu almak için dayanılmaz bir istek duyulur ve eğer bulunamazsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar.bir insanın eroin yada morfine bağımlılık geliştirebilmesi için bu maddenin sürekli olarak en az 30 gün alınması yeterlidir.
Çekilme belirtileri genellikle göz yaşarması, burun akıntısı, terleme ve hızlı soluk alma ile başlar, 48 saat sonra kusma, ishal , sindirim borusu krampları , baş ağrısı, titremeler ve uykusuzluk önceki belirtilere eklenir.Yemekten kesilme ve su eksilmesi sonucu beden ağırlığı azalır. Dolaşım sisteminin görevini yapamadığı bazı durumlar ölümle sonuçlanabilir.


Kokainde yine çok güçlü bir uyarıcıdır.Kişiye canlılık verir enerjisini arttırır.Ancak etkisi kısa sürer ve ardından ruhsal ve bedensel çöküntü gelir.Bunun için kişi tekrar kokain almak zorunda kalır. Yani direnç gelişir doz yükselir. Çok yoğun bir ruhsal bağımlılık vardır.Ancak fiziksel bağımlılık güçlü değildir.Sıkıntı korku , varsanılar ve kuşku sanrıları yaratabilir.Keyif döneminin sonunda baş ağrısı, baş dönmesi ve tedirginlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.


LSD hayal görme, sesler işitme gibi varsanılar yaşatan gerçeği değerlendirme yetisini bozan bilinçdışını açığa vuran maddelerdir. Kişiyi ağır depresyona paniğe benzer durumlara sokabilir.Ruhsal bağımlılık hızla gelişir.


LSD alındığında yaklaşık 8 saat süreyle algılama değişiklikleri duygusal tepkilerde oynaklık dış dünyadan kopukluk biçiminde bir yaşantıya girilir.Kalp atışlarının hızlanması, kan basıncının yükselmesi, hızlı soluk alma gibi bedensel belirtiler ruhsal tepkilere eşlik eder.LSD yaşantısının en önemli belirtisi duyu organları aracılığı ile algılamanın yoğunlaşmasıdır.Objeler olduklarından daha net keskin ve parlak bir nitelik alır.O zamana değin hiç algılanmamış boyutlar ve renkler görülür, olağan dışı sesler duyulur.

Diğer bir uyuşturucu maddede esrardır.Bağımlılık gücü azsada yaptığı kesindir.Esrar alındığında dış uyaranlara duyarlılık artar.Renkler daha parlak ve zengin görülür.Zaman ve yer algısı değişir.5-10 dakikalık süre sanki saatlerce sürmüş gibi algılanır.Sese karşı aşırı duyarlılık oluşur.Nadiren varsanı ve yanılsamalar olabilir.kişi biryandan bu değişikliklerin gözlemcisidir.Uzun süre esrar kullanımı kişide bir yavaşlama , pasiflik, üretim yapamama, istek ve canlılıkta sönme durumu doğurabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Bağımlılık Yapan Maddeler - Bağımlılık Yapan Maddelerin İnsan Vücuduna Etkileri Eroin bağımlılığında toplumsal ve kültürel etmenlerin rolü vardır.Geçmiş yıllarda morfin ve eroin bağımlılığı bu maddeleri kolay elde edebilen doktor ve hemşire gibi meslek sahipleri tarafından da aşırı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Bağımlılık yapan maddeler nelerdir? -Alkol -Sigara -Esrar (Cannabis) -Uçucu maddeler -Nitrit inhalanlar (Poppers) -Eroin -Morfin -Ketamin -Meskalin (Kaktüs) -Steroidler -Kokain -Ecstasy -Rohypnol -LSD -GSB -Ice (Amfetaminin saf bir biçimidir) -Fensiklidin (PCP) -Rİtalin -Mantar (Psylocibin)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Madde bağımlılığı, toplumun her katmanında ve her ülkede görülmektedir. Madde kullandıkça çalışma ve eğer öğrenciyse okul performansında düşme, kazalara neden olma ve zehirlenmeye yol açar. İşe ya da okula gitmeme, suç işleme, hırsızlık yapma da sık görülen toplumsal sonuçlarıdır. Özellikle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Bağımlılığa Sebep Olan Maddeler ve Bunların Zararları Hakkında Bilgi Bağımlılığa Sebep Olan Maddeler ve Bunların Zararları BAĞIMLILIĞA SEBEP OLAN MADDELER VE BUNLARIN ZARARLARI Bağımlılık Yapan Maddeler Alkol Tütün Ecstasy Esrar Eroin Kokain İçe Çekilen Maddeler LSD GHB Ketamin Anabolik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt