Bir sıcak bir soğuk kararsız havaların illetlere davetiye çıkarabildiği bahar mevsimiyle birlikte bağışıklığı güçlendirmenin en âlâ formülü D vitamini deposu güneş..Bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak çok ağır marazlara yol açan D vitamini zayıflığının en yeterli ilacını güneş ışınları. Yağ içerisinde depolanan vitaminlerden birisi olan D vitamini, hücre büyümesi, kemik ve kas gelişiminde, kalsiyum emilimi, iltihaplı marazlarla uğraşta ve bağışıklık sisteminde çok kıymetli rol oynar.
D vitamini, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlar. D vitamini birebir hengamda parathormonun (paratiroid bezleri tarafından salgılanan, kandaki kalsiyum seviyelerinin en kıymetli düzenleyicisi)salınımını önler. Yeniden D vitamini birçok hastalık ve kanser tipine karşı kollayıcı tesirlere sahiptir.
D vitamin için en âlâ ve doğal kaynak güneştir. D vitamininden faydalanabilmek için derinin güneşte 15-30 dakika kadar durması gerekir. Güneş ışınları deri üzerindeki yağları harekete geçirerek daha sonra vücutta emilebilen formda olan vitamini üretir.
Bahar mevsimindeki kararsız havalar, soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok illete davetiye çıkarır. Bu devirde bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en uygun yolu güneşten makbul.
D vitamini eksikliği marazlara yakalanma riskini artırır.Zayıf bünyelerde düşük bir bağışıklığa, kas ve kemiklerde gelişim geriliklerine, saç ve tırnak soruları ile kanser üzere önemli bir rahatsızlıklara da sebep olan D vitamini zayıflığı kalp bunalımı ve böbrek taşının da sebepleri arasındadır.
Umumî olarak D vitamini zayıflığı; metabolizmada kemik ve iskelet sistemi rahatsızlıkları olarak kendini gösterir. Münhasıran bebeklerde ve çocuklarda görülen bir beslenme zayıflığı illeti olan “Rikets” ve onun erişkinlerdeki hali olan osteomalasi (Kemiklerin yumuşaması ile karekterize bir hastalık) D vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
D Vitamini birtakım kanserlerin, kalp ve diyabet marazının gelişimini önler. Tansiyonu istikrarlar. Depresyondan korur.
Günlük D vitamin gereksinimi hatunlarda ve erkeklerde 15 mcg/gündür. En uygun D vitamini kaynağı ise güneş ile D vitamin içeren hayvansal besinlerdir.
Deniz eserleri de D vitamin deposudur. Mahsusen somon, uskumru, ringa, ton balığı, karides, istiridye, yumurta sarısı, süt ve süt eserleri, yogurt, peynir, tereyağı, balıkyağı karaciğer D vitamin içeren besinlerdir.
D vitamininin çokça ölçülerde alınmasının ise metabolizmada toksik tesire yol açarak, dönüşümü olmayan meselelere sebep olabileceği unutulmamalıdır.
D vitamini, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlar. D vitamini birebir hengamda parathormonun (paratiroid bezleri tarafından salgılanan, kandaki kalsiyum seviyelerinin en kıymetli düzenleyicisi)salınımını önler. Yeniden D vitamini birçok hastalık ve kanser tipine karşı kollayıcı tesirlere sahiptir.
D vitamin için en âlâ ve doğal kaynak güneştir. D vitamininden faydalanabilmek için derinin güneşte 15-30 dakika kadar durması gerekir. Güneş ışınları deri üzerindeki yağları harekete geçirerek daha sonra vücutta emilebilen formda olan vitamini üretir.
Bahar mevsimindeki kararsız havalar, soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok illete davetiye çıkarır. Bu devirde bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en uygun yolu güneşten makbul.
D vitamini eksikliği marazlara yakalanma riskini artırır.Zayıf bünyelerde düşük bir bağışıklığa, kas ve kemiklerde gelişim geriliklerine, saç ve tırnak soruları ile kanser üzere önemli bir rahatsızlıklara da sebep olan D vitamini zayıflığı kalp bunalımı ve böbrek taşının da sebepleri arasındadır.
Umumî olarak D vitamini zayıflığı; metabolizmada kemik ve iskelet sistemi rahatsızlıkları olarak kendini gösterir. Münhasıran bebeklerde ve çocuklarda görülen bir beslenme zayıflığı illeti olan “Rikets” ve onun erişkinlerdeki hali olan osteomalasi (Kemiklerin yumuşaması ile karekterize bir hastalık) D vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
D Vitamini birtakım kanserlerin, kalp ve diyabet marazının gelişimini önler. Tansiyonu istikrarlar. Depresyondan korur.
Günlük D vitamin gereksinimi hatunlarda ve erkeklerde 15 mcg/gündür. En uygun D vitamini kaynağı ise güneş ile D vitamin içeren hayvansal besinlerdir.
Deniz eserleri de D vitamin deposudur. Mahsusen somon, uskumru, ringa, ton balığı, karides, istiridye, yumurta sarısı, süt ve süt eserleri, yogurt, peynir, tereyağı, balıkyağı karaciğer D vitamin içeren besinlerdir.
D vitamininin çokça ölçülerde alınmasının ise metabolizmada toksik tesire yol açarak, dönüşümü olmayan meselelere sebep olabileceği unutulmamalıdır.