SoruCevap
Yeni Üye
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeyi umumiyetle kış aylarında daha ziyade aklımızdan geçiririz. Soğuk havaların tesiri ile mikroplardan korunmak, grip olmak üzere kaygılarımız olur. Aslında bütün bir yıl boyunca sağlıklı bir bağışıklık sistemine gereksinimimiz vardır. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral tarafından varlıklı beslenmekte yarar vardır. Bilhassa A vit., C vit., E vit.,B6 vit., selenyum, çinkodan varlıklı sebzelerin ve meyvelerin (brokoli, karnabahar, lahana, al lahana, marul, havuç, pancar, ıspanak, yeşil ve al biber,soğan, sarımsak, mandalina, portakal, greyfurt, elma, nar,kivi ) beslenmemizde bölge alması gerekmektedir. Tekrar bu besinler antioksidan özellikleri bakımından da güçlü olmalarından ötürü enfeksiyonlara karşı korunmada büyük bir kıymeti vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin başında soğan ve sarımsak gelmektedir. Soğan ve sarımsak hem antioksidan içeriğinin güçlü olmasından ötürü marazlara direnci artırmakta hem de kan basıncını ve kolesterolü düşürerek kalp sıhhatini olumlu cihette etkilemektedir.
Tekrar Asya mutfağının en değerli baharatı olan zencefil hem kış aylarında içilen çayı ile hem de yemeklerde kullanılarak bağışıklık sistemimizi desteklemektedir. Ayrıyeten mide bulantılarını önlemede de çok değerli bir tesire sahip olmasının yanında metabolizmayı da hızlandırıcı tesiri vardır. B6 vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içeren zencefil, e-coli, mantar ve salmonella üzere bakterilerinde büyümesini önleyebilecek antimikrobiyal bir özelliğe sahiptir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bir başka besin kümesi da narenciyelerdir. Narenciye meyveleri de C-vitamini ve antioksidan içerikleri bakımından enfeksiyionlara karşı gözetici tesire sahiptirler. Ayrıyeten iltihap giderici tesiri de bulunmaktadır. C-vitamini hem çok âlâ bir vitamindir ve hem de tesirli bir antioksidandır. Narenciye meyvelerinin yanında C-vitamininden varlıklı sebzelerden ıspanak, biber, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, domatesi de bolca tüketmekte yarar vardır.
Tekrar yaban mersini, ahududu, karadut, kızılcık üzere meyvelerde içeriklerindeki polifenollerden ötürü antimikrobial özelliktedirler. Bu meyvelerin marazlara direncin artmasında hususî bir tarafı vardır. Başkaca yüksek ölçüde C-vitamini içerirler.
Bir başka besin hususu de keten tohumudur. Omega 3-6 yağ asitleri, bakır, fosfor ve B-vitaminleri bakımından zengindirler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinin yanında güçlü lif içeriği sayesinde barsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcıdır. Yoğurt ve salatalarda tüketilebileceği üzere kurabiye ve keklerde de kullanılabilir.
Bunun yanında balık da içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Başkaca doymamış yağ asitleri açısından güçlü olduğundan kalp sıhhatini müdafaada da büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Bağışıklık sistemimiz için çok değerli besinlerden biri de kefirdir. Vitamin ve mineral açısından güçlü bir besin olduğu kadar kusursuz bir probiyotik kaynağıdır. Barsak sıhhatini müdafaada bir numaradır diyebiliriz. Barsak sisteminin düzgün çalışması bağışıklık sisteminin sıhhati ile gerçek orantılıdır. Sistemli olarak tüketilen probiyotikler hem illetlere direnci artırmakta hem de enfeksiyonların süratli düzgünleşmesini sağlamaktadır. Bir bardak kefirden günlük A-vitamini gereksinimimizin %10’unu, kalsiyum gereksinimimizin %30’unu sağlamak mümkündür. Tekrar B12, B1, biotin ve K-vitamini ile günlük beslenmemize ek sağlar.
SIHHATLE KALIN…..
Bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin başında soğan ve sarımsak gelmektedir. Soğan ve sarımsak hem antioksidan içeriğinin güçlü olmasından ötürü marazlara direnci artırmakta hem de kan basıncını ve kolesterolü düşürerek kalp sıhhatini olumlu cihette etkilemektedir.
Tekrar Asya mutfağının en değerli baharatı olan zencefil hem kış aylarında içilen çayı ile hem de yemeklerde kullanılarak bağışıklık sistemimizi desteklemektedir. Ayrıyeten mide bulantılarını önlemede de çok değerli bir tesire sahip olmasının yanında metabolizmayı da hızlandırıcı tesiri vardır. B6 vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içeren zencefil, e-coli, mantar ve salmonella üzere bakterilerinde büyümesini önleyebilecek antimikrobiyal bir özelliğe sahiptir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bir başka besin kümesi da narenciyelerdir. Narenciye meyveleri de C-vitamini ve antioksidan içerikleri bakımından enfeksiyionlara karşı gözetici tesire sahiptirler. Ayrıyeten iltihap giderici tesiri de bulunmaktadır. C-vitamini hem çok âlâ bir vitamindir ve hem de tesirli bir antioksidandır. Narenciye meyvelerinin yanında C-vitamininden varlıklı sebzelerden ıspanak, biber, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, domatesi de bolca tüketmekte yarar vardır.
Tekrar yaban mersini, ahududu, karadut, kızılcık üzere meyvelerde içeriklerindeki polifenollerden ötürü antimikrobial özelliktedirler. Bu meyvelerin marazlara direncin artmasında hususî bir tarafı vardır. Başkaca yüksek ölçüde C-vitamini içerirler.
Bir başka besin hususu de keten tohumudur. Omega 3-6 yağ asitleri, bakır, fosfor ve B-vitaminleri bakımından zengindirler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinin yanında güçlü lif içeriği sayesinde barsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcıdır. Yoğurt ve salatalarda tüketilebileceği üzere kurabiye ve keklerde de kullanılabilir.
Bunun yanında balık da içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Başkaca doymamış yağ asitleri açısından güçlü olduğundan kalp sıhhatini müdafaada da büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Bağışıklık sistemimiz için çok değerli besinlerden biri de kefirdir. Vitamin ve mineral açısından güçlü bir besin olduğu kadar kusursuz bir probiyotik kaynağıdır. Barsak sıhhatini müdafaada bir numaradır diyebiliriz. Barsak sisteminin düzgün çalışması bağışıklık sisteminin sıhhati ile gerçek orantılıdır. Sistemli olarak tüketilen probiyotikler hem illetlere direnci artırmakta hem de enfeksiyonların süratli düzgünleşmesini sağlamaktadır. Bir bardak kefirden günlük A-vitamini gereksinimimizin %10’unu, kalsiyum gereksinimimizin %30’unu sağlamak mümkündür. Tekrar B12, B1, biotin ve K-vitamini ile günlük beslenmemize ek sağlar.
SIHHATLE KALIN…..