BAHAR YORGUNLUĞUNDANKURTULMAK İÇİN BESLENME
Havlalar, bir ısınıyor bir soğuyor bu durum insanın enerjisini olumsuz etkiliyor. Bahar yorgunluğundan kurtulmak için şu besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Bitkinlik, güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi şikayetleriniz varsa bahar yorgunluğuna yakalanmış olabilirsiniz
Bahar yorgunluğu bireyin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler ve çalışma temposunu düşürür Mevsim geçişlerinde bağışık sistemini kuvvetlendirmek ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için A, C ve E vitaminleri alımını artırmakta fayda var. Bu vitaminler antioksidan özelliklerinden dolayı bağışıklığı güçlendirip vücudun savunma mekanizmasında önemli rol alırlar. Bu nedenle mevsimine uygun taze meyve ve sebzelerin tercih edilmesi gerekir. Bu şekilde beslenmek bizim enerji seviyemizi korumamıza yardımcı olur, yorgunluğu ortadan kaldırır ve performansımızı artırır.
Gerdan, yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu, brokoli gibi besinlerin A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir.
Bu dönemde omega-3 alımına da dikkat edilmesi gerekir Balık, balık yağı, keten tohumu, soya fasulyesi ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Günlük beslenmemizde, bu besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeye özen göstermeliyiz
Ayrıca sıvı tüketimine özen göstermek gerekir,Hayatımızın her döneminde olduğu gibi mevsim geçişlerinde yine yorgunluk ve bitkinlik hissini ortadan kaldırmak için sıvı tüketimine özen göstermemiz gerekiyor. Günlük alınacak su miktarının içerisinde bağışıklığı kuvvetlendiren ,yeşil çay,kuşburnu, ekinezya, ıhlamur, nane-limon gibi bitki çayları da tercih edilmelidir
Dyt.Suzan Gerdan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Havlalar, bir ısınıyor bir soğuyor bu durum insanın enerjisini olumsuz etkiliyor. Bahar yorgunluğundan kurtulmak için şu besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Bitkinlik, güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi şikayetleriniz varsa bahar yorgunluğuna yakalanmış olabilirsiniz
Bahar yorgunluğu bireyin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler ve çalışma temposunu düşürür Mevsim geçişlerinde bağışık sistemini kuvvetlendirmek ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için A, C ve E vitaminleri alımını artırmakta fayda var. Bu vitaminler antioksidan özelliklerinden dolayı bağışıklığı güçlendirip vücudun savunma mekanizmasında önemli rol alırlar. Bu nedenle mevsimine uygun taze meyve ve sebzelerin tercih edilmesi gerekir. Bu şekilde beslenmek bizim enerji seviyemizi korumamıza yardımcı olur, yorgunluğu ortadan kaldırır ve performansımızı artırır.
Gerdan, yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu, brokoli gibi besinlerin A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir.
Bu dönemde omega-3 alımına da dikkat edilmesi gerekir Balık, balık yağı, keten tohumu, soya fasulyesi ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Günlük beslenmemizde, bu besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeye özen göstermeliyiz
Ayrıca sıvı tüketimine özen göstermek gerekir,Hayatımızın her döneminde olduğu gibi mevsim geçişlerinde yine yorgunluk ve bitkinlik hissini ortadan kaldırmak için sıvı tüketimine özen göstermemiz gerekiyor. Günlük alınacak su miktarının içerisinde bağışıklığı kuvvetlendiren ,yeşil çay,kuşburnu, ekinezya, ıhlamur, nane-limon gibi bitki çayları da tercih edilmelidir
Dyt.Suzan Gerdan
Beslenme ve Diyet Uzmanı