Son konular

Bahar yorgunlukla değil keyifle geçsin

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Soğuk havanın ve kara bulutların tarafını güneşli, çiçekli, cıvıl cıvıl günlere bıraktığı bahar mevsimi bazen bizi şaşırtabiliyor. Ve hava sıcaklığı bir anda tekrardan azalabiliyor. Bu türlü bir durum ise vücudunuzun havalara olan ahenk sürecini zorlaştırarak marazlara karşı savunmasız kalmanıza neden olabiliyor. Tıpkı devranda vücudunuzun havalara nazaran kendini müdafaaya çalışması metabolizmada yorgunluğa neden olabiliyor. Bu türlü bir durumda da cıvıl cıvıl bahar ayları meskende, yatakta keyifsiz bir formda geçirilebiliyor.

Baharı keyifle geçirmek için bunlara dikkat edin.

Bahar yorgunluğunun önüne geçebilmek için hudut sisteminizi destekleyen B kümesi vitaminlerine ve antioksidan özellik taşıyan C vitaminine beslenmenizde yerinde ölçüde mekan vermelisiniz.

Magnezyum, potasyum mineralleri bahar yorgunluğunuzun önlenmesinde tesirli iki mineraldir. Magnezyum, ceviz, fındık, kuru baklagiller, yeşil sebzeler özü ve kepeği ayrılmamış tahıllarda bulunur. Potasyum ise yeşil sebzeler, muz, kayısı, patateste bulunur.

Bu mevsimde hem bağışıklığı güçlendirmek hem de bahar yorgunluğunu atmak için meyve, zerzevat yerinde ölçüde tüketilmelidir. Bilhassa meyve ve zerzevatın lif ölçüsü sağlıklı bağırsaklar için çok değerlidir. Bağırsaklarınızın sağlıklı olması ise hem fizikî hem de ruhsal yorgunluğunuzun önlenmesinde çok tesirlidir.

Havalar ısındıkça vücudun günlük su muhtaçlığı artar. Yerinde suyu vücudunuza vermezseniz halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı üzere dertlerle karşılaşabilirsiniz. Günlük su tüketimi kimseden insana değişmekle birlikte yaklaşık 3 litre civarında olmalıdır. Kâfi su tüketip tüketmediğinizi anlamak için idrar renginizi takip edebilirsiniz. İdrar renginiz koyu sarı ise içtiğiniz su vücudunuza yetmiyor demektir.

Bol oksijenli bir ortamda yürüyüş yahut egzersiz yapmak fizikî ve ruh sağlınıza uygun gelir. Bahar aylarında ak havada egzersiz yaparak dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayabilir. Yorgunluğunuzu önleyebilirsiniz.

Kilonuzu, bel etrafınızı denetim etmek için ve kan şekeri istikrarınızı sağlayabilmek böylelikle ruh halinizi de denetim altında tutabilmek için rafine edilmemiş tam tahıl eserleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kuru baklagiller üzere lifli besinleri beslenmenize eklemelisiniz.

Ayaküstü, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bilgisayarla uğraşırken, bir taraftan bir bölgeye giderken yani yemek yediğinizi fark etmenizi önleyecek her türlü durumda yemek yemekten kaçının. Bu türlü durumlarda yemek yemek doygunluk hissinizi anlamamanıza ve daha çok besin tüketmenize neden olabilir. Bu da kilo artışının bir nedeni olabilir. Sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek, tadına vararak yemek yemeye ihtimam gösterin.

Bahar yorgunluğunu önleyebilmenin en düzgün yollarından bir tanesi de âlâ ve kaliteli bir uyku sistemidir. Kaliteli bir uyku için öncelikle gerilim olabildiğince azaltılmalıdır. Rahat bir uyku uyumak için lavanta, yasemin, papatya, melisa üzere bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.

Sigara ve alkol bağışıklık sisteminizin zayıflamasına neden olur. Zayıflayan bağışıklık sistemi kırılgan bir vücudun ve mahsusen değişken havalarda yorgunluğun nedenidir. Olabildiğince metabolizmanıza zarar veren bu hususlardan uzak durmalısınız. Bu unsurları tüketen biriyseniz kesinlikle beslenmenizin antioksidan kapasitesini yüksek tutmanız gerekmektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Ziyade kiloları vermenin yaşamanıza kattığı yararlar tartışılmaz. Gelgelelim kilo verme süreci uzun vadeli, sağlıklı formda mütehassıs eşliğinde uygulanmalıdır. Münhasıran kilo verme hapları ve süratli kilo verme prosedürleri uzun vadede insan sıhhatinde olumsuz tesirlere sebep olmaktadır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt