Son konular

Baharatlar, faydaları ve doğru kullanım şekilleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
~~Kültürlere nazaran çeşitleri farklılık göstermekle birlikte besinlerin aromalarını güçlendirmek için binlerce yıldır başvurduğumuz bir prosedür çeşni kullanmaktır.

Baharatların, yemeklerimize kattıkları lezzetin yanında sıhhat için hayli büyük yararları da bulunmaktadır. Besinin korunmasında, sahip oldukları fonksiyonel özelliklerle de hem güzelleşme hem de sıhhatin korunmasında değerli destekler olarak beslenmemizde taraf almaktadırlar.
Çalışmalar baharatların kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürdüğünü , şeker hastalarında kan şekerini düzenlediğini, kanı sulandırdığını, iltihap giderici tesirlerinin bulunduğunu ve kanser gelişimini önleyebileceğini göstermektedir.
Tüm bu sıhhat için yararlarının yanında epey lezzetli olan baharatları sahih tasarruf biçimleriyle tükettiğimiz takdirde çok daha çokça faydalanabiliriz.

KARABİBER: Öncelikli aktifliği tükürük ve mide asidi salgılarını artırması nedeniyle sindirimi ve metabolizmayı hızlandırmasıdır. Bağışıklık sistemini düzenleyici, spazmları giderici tesirleri olduğuda bilinmektedir. karabiberin; Alzheimer marazının gelişimini yavaşlatığı cephesinde çalışmalar bulunmaktadır. Ayrıyeten tansiyonu düşürücü tesirinin yanında içerdiği bakır sayesinde kemik sıhhati üzerinde de olumlu tesirleri olduğu gözlenmiştir. Devletimizde yaygın olarak yemeklerde kullanılsa da demlenerek çay olarak da tüketilebilmektedir.

KARANFİL: Gaz giderici özelliği yaygın olarak bilinen karanfilin bulantıyı gidermede aktifliği büyüktür. Münhasıran bakteri yahut virüslerin neden olduğu ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik tesir göstererek ağrı hissini hafifletici tesiri vardır. Yemeklerden sonra içilen karanfil çayının hem ağız kokusunun giderilmesine hem de diş çürüklerinin önlenmesine eği olacaktır.
Suyunuza, günlük çayınıza yahut kimi et ve çorbalarınıza katabileceğiniz üzere 10-15 dk demleyerek çay olarak da tüketebilirsiniz.

KİŞNİŞ: Sindirimi kolaylaştırma özelliği bulunan kişniş, hazımsızlık, iştah kaybı dertlerinde ve gaz söktürücü olarak kullanılabilmektedir. Sindirim meselelerinin yanında kişnişin gerginliği ve uyku sorunlarını azalttığı bilinmektedir.
Günde 3-4 gr parçalanmış tohumu salata soslarında ya da yemek aralarında hazırlayacağnız çaylarla tüketebilirsiniz.

TARÇIN: Tarçın kabuklarının kan şekeri ve kolesterolün düşürülmesinde tesirinin büyük olduğu bilinmektedir. Çin tarçınının kan şekeri üzerindeki olumlu tesiri daha ziyade görülmektedir. Bakteri ve mikroorganizmalar üzerindeki tesirleri nedeniyle soğuk algınlıklarında da çay olarak tüketilebilinir.
İştah kaybı, sindirim zayıflığı, spazmlar, gaz ve şişkinlik hislerinde de tarçından yararlanılabilinir.
Alerjik yansımalara yol açabileceği için hassas insanlarda ve gebelerde tasarrufuna dikkat edilmelidir.
0,5-1 g kabuk tarçın parçalanarak kaynatılmış sıcak su içerisinde 15 dk demlenerek günde 3-4 kez tüketilebileceği üzere çaylara, süte,yoğurda yahut sütlü tatlılara da katılabilmektedir.

NANE: Migren ve tansiyona bağlı baş ağrılarında nane yağının koklanmasının olumlu tesiri olduğu bilinmektedir. Nane yaprağı ise hazımsızlık ve mide kramplarının giderilmesinde yararlıdır. Safra salgısını artırdığı için safra taşı bulunan ve reflü şikayeti olan insanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

ZENCEFİL: En değerli özelliği bulantıların bastırılmasındaki olumlu tesiridir. Kemoterapi hastalarında, ameliyat sonrası anestezinin neden olduğu bulantılarda ve gebelikteki sabah bulantılarında da yararlanılmaktadır. Safra salınımını arttırıcı tesiriyle yemek sonrası iyi ölçülerde kullanıldığında yağlı besinlerin sindirimine yardımcı olur. İltihap giderici tesirinden ötürü kemik romatizması şikayetlerini hafiflettiğine ve tümör gelişimlerini engellediğine dair çalışmalarda bulunmaktadır.
Gebelerde ölçüsü günlük 15 gr üzerine çıkmamalıdır. Safra taşı şikayeti olan ve safra kesesi bulunmayan bireylerde kullanılması önerilmemektedir.
Limon ve balla hazırlanan çayı soğuk algınlığında, boğaz ağrısı ve öksürüklerde tesirlidir.

ZERDEÇAL: Son yıllarda yapılan çalışmalar içerdiği temel bileşenler sayesinde kanserlerin önlenmesi ve tedavisinde zerdaçalın tesirli olabildiğini göstermektedir. Antioksidan olan zerdeçal karaciğer hasarını önleyici tesirlere de sahiptir. Antimikrobiyel ve kan sulandırıcı özelliklerinin yanında Alzheimer ve artrit üzere hastalıklarda da yararlanılabilmektedir.
Gebelerde rahim hareketlerini artırabileceği için kullanılması önerilmemektedir. 0,5-1 g zerdeçalın günlük tasarrufunda rastgele bir risk görülmemektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Mutfağımızı zenginleştiren, yemeklerimize birbirinden hoş kokular ve lezzetler katan, sofralarımızı renklendiren baharatların sıhhatimiz üzerinde de tesirli olduğunu biliyor musunuz? Baharatları yalnızca yemeklere aroma katan eserler olarak görmekten vazgeçip madalyonun öteki yüzünü incelemeye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Adaçayı Tesir ve tasarruf: Adaçayı yaprakları damarları büzücü ve salgı düzenleyici tesirlere sahiptir. İçerdiği uçucu yağından ötürü da bakterilere karşı, mantar hastalıklarına ve virüslere karşı tesirleri bulunmaktadır. Haricen ağız ve boğaz mukozası rahatsızlıklarında gargara halinde iltihap...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
YARARLARI SAYMAKLA BİTMEYEN MEYVE; DEMİRHİNDİ Demirhindi ismi arapçada "hint hurması" demek olan tamr-i hindi'den gelir. 10-25 m uzunluğundaki ağaçları 7-20 cm uzunluk, 2,5-3,5 cm genişlikte, keçiboynuzu meyvelerine benzeyen, koyu kestane renginde meyveleri verir. Ortalama 150 yıl ömürlü bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Kefir, bakteri ve mayaların tesirleriyle kefir daneleri içinde simbiyotik birleşmesi ile oluşan fermente bir süt eseridir.Geçtiğimiz son bir kaç yılda, fermente sütlü içeceklerin tüketiminin probiyotik içeriğinden ötürü insan sıhhatine olan yararıyla ilişkilendirildiği için tüketiminde artış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Burnumuza yemeği tattıran , haneye mis üzere kokular dolduran marinasyondan yemeği yemek yapmasına kadar sofralarımızın başrolü hak eden figüran lezzetleri baharatlar… Bazen göründüklerinden de kolay bakarız tuz, karabiber, acı biber kekikdir en çokça kullandığımız meğer türk mutfağının o kadar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt