Son konular

Baharda sıvı tüketimini arttırın?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Havalar ısındıkça sağlıklı bir vücüt için likit tüketimimizide artırmamız gerekiyor. Hem yetişkinlere hem de bütün evlatlarımız için bu çok kıymetlidir.

Bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere nazaran vücudunda daha çok su bulunmaktadır. Doğumda vücut yükünün %75 sudur, prematürelerede bu nispet %80 iken, büyük evlatlar %60 iner. Bayanların vücudu ortalama %52 erkeklerde ise ortalama %63 tır.

Su vücudumuzundaki çeşitli sıstemlerin çalışması için büyük ehemmiyet taşır.

Örneğin dolaşım, had ve sindirim sistemlerinde çok kıymetli bir hizmet alır.

Besin öğelerinin bağırsaklarda ulaşmasında vazifelidir. Vücüttaki zararlı hususların atımını sağlar. Vücudumuzdakı ısıyı düzenler.

Likit yediğimiz ve içtiğimiz bütün besinlerde vardır. Vücudumuzun ne kadar ölçü su muhtaçlığının etkiliyen bir kaç faktörler vardır. Örneğin yaş, fizikî aktiviteye, kişinin sıhhat durumu, yaşanılan iklim ve kişinin sıhhat durumudur.

Vücuttaki likit kaybımız idrar, dışkı, ter ve teneffüs yoluyla olur.

Sıcak yahut nemli havalarda vücutta ter ölçüsü artar ve sonunda likit ve elektrolit kaybı da artar. Başkaca hastalık durumlarda,ateş,ishal,kusma üzere durumlarda vücut su kaybeder. Bu üzere durumlarda daha ziyade su içilmesi gerekiyor. Şayet kaybedilen likit konumuna konmasa vücut dehidrasyona girebiliyor. Bu da özelikle bebeklerde ve evlatlarımızda tehlikeli bir durum oluşturabilir.

Susama hissi oluşmadan ehliyetli likit tüketmemiz gerekiyor. Özelikle evlatlarımızda havalar ıssındığında bunlara itina göstermemiz gerekiyor.

Sıcak havalarda genelikle çocuklarda artan fiziiksel aktivite terle gelisen likit kaybı ve vücut ıssını korunması için kaybedilen likit kaybı artacaktır.

Likit tüketimizi nasıl artırabiliriz:

Aldığımız besinlerden ve içeceklerden likit muhtaçlığımızı sağlarız. Bunun 70% içeceklerden oluşmalı. Ana ve ara öğünlerde birlikte kesinlikle birer su bardağı su tüketilmeli. Şayet ki eğzersiz yapıyorsak su tüketimizi artırmalıyız. Kısa periyodik egersizlerde ortalama 400 ml ( 2 su bardağı) daha çokça su içmemiz gerekiyor.

Daha çokça uzun ve kuvvetli eğzersiz yapıyorsanız su alımınızı artırmanız lazım.

Bol meyze ve zerzevat tüketmeliyiz. Birçok meyve ve sebzeler 80%oranda sudan oluşmaktadır. Örneğin kavun ve karpuz neredeyse 100% nispette su dan oluşmaktadır. Birebir devirde süt, kefir yogurt üzere besinlerde tüketmelisiniz.

Ancak hepsinden en kıymetlisi evlatlarımıza su içme alışkanlığını öğretmemiz.

Bu da yetişkinlerin örnek olmaları ile oluşur. Meskende, mekteplerde, içtimaî ortamlarda, reklamlarda, spor ortamlarda su içmeyi teşfik edilmeli. Suyun kıymetini evlatlarımıza anlatıp su içmelerine destek olmak lazım. Şekerli içeceklerden uzak durmak lazım. Bu üzere içecekler şeker nispeti yüksek ve kalorisi ziyade oluyor. Bunun mahalline başta su olarak, ayran, kefir üzere içecekler tercih edilmeli.

Evlatlarımızın idrar rengi ve sayısından su tüketiminı ayarlayablirsiniz. Şayet idrar renksiz yahut çok az renkli ise günlük likit gereksiniminizi tamamlıyorsunuz demektir Bunun için hem kendinizin hem evlatlarınızın idrar rengini control etmeniz değerlidir.

Yaşlara nazaran günlük likit gereksinimimiz:

1-10 yaşındaki kız ve erkek çocularda likit gereksinimi 1.1lt ve 1.3 lt (ortalama 6-8 su bardağı).10-19 yaş arası bu 1.6 ve 2 litreye çıkar. Yetişkinler ise 2.5 litre içmelidir.

Gebe (2.5 lt)v e emziren bayanlarin (3 lt) daha çokça likit alımı ana ve bebek sıhhati açısından çok kıymetlidir.
 

Similar threads

  • Soru
İnsan hayatı için oksijenden sonra en kıymetli ögedir. İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilir. Susuz ama birkaç gün yaşayabilir. Canlıların yaşaması için hayati bir değere sahip olan su tatsız, kokusuz ve renksiz bir besin unsurudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Su, insan ömrü için oksijenden sonra gelen en değerli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz lakin birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92'si, kemiklerin %22'si, dimağın ve kasların %75'i sudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının mahalline...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Su, insan hayatı için oksijenden sonra gelen en kıymetli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz ama birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92'si, kemiklerin %22'si, dimağın ve kasların %75'i sudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının konumuna...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Suyun ehemmiyeti Su, insan hayatı için oksijenden sonra gelen en kıymetli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz fakat birkaç gün yaşayabilir. Yaklaşık olarak kanın %92’si, kemiklerin %22’si, dimağın ve kasların %75’i sudur. Yetişkin insan vücudunun ortalama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
SONBAHAR VE LIKIT TÜKETİMİ Yaz mevsiminin tesirini yitirmeye başladığı günlerde hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte topluluğun likit tüketiminde bir azalma kelam konusu olmaktadır. Halbuki insanoğlu yalnızca terleme ile likit kaybetmiyor. İdrar ve dışkı yoluyla olduğu üzere teneffüsle da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt