Son konular

Bal Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Bal Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Balın Faydalı Olduğu Hastalıklar


Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerimde ‘Rabbim Balarısına’ dağlarda ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap sonra her çeşit bitkiden ye sonrada (bal yapman için)Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü!diye öğretti .’Onun karnında renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki ,onda insanlar için şifa vardır.Düşünen millet için bunda ibretler vardır’. Buyrulmuştur. (Nahl Süresi 68-69)

Yine Peygamber Efendimiz (S .A.V.) bal hakkında şöyle buyuruyorlar.

- ‘Sizlere iki şifa tavsiye ederim birisi BAL, diğeri KURAN-I KERİM okumaktır’

- ‘Her kim, her ay üç gün aç karnına bal şerbeti içerse , felç, cüzzam ve alacalık gibi hastalıklardan korunur .’

- ‘Sizlere Sinameki ve Sennut’u (tereyağı+bal+kimyon karışımı) tavsiye ederim zira bunlar ölümden başka her derde devadır .’

Balın en önemli özelliklerinden biri içinde bakteri barındırmamasıdır . Dr.Bodag F.Beck ‘Bal ve Sağlık’ adlı kitabında buna şöyle değinir.

Bütün canlılar yaşamlarını devam ettirebilmek için bir miktar neme ihtiyacı vardır . Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kalır ve yok olurlar ayrıca balın asidik tepkisi de bakterilerin yaşaması için uygunsuz bir ortam oluşturur. İnsan vücudunu etkileyen birçok mikroorganizma balda yok olur. 1

Bal içinde bakteri barındırmamakla kalmaz aynı zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanılır . Örneğin Antibiotiklere karşı dirençli olduğu bilinen MRSA ( Metisiline Reziztans Staf Aureus) bakterisinin bala karşı koyamadığı tespit edilmiştir.

Dr . W.Sackett bal sayesinde tifo mikroplarını 48 saat içinde yok etmiştir. Dizanteri mikropları 10 saat içinde ölmüştür. (Murray Hayt ,The World of Bees ,Coward Mcnann Inc ,N.Y. s.185 )

Vücutta kemik ve dişlerin teşekkülünde önemli rol oynayan minerallerin balda bulunuşu kansız kalmış şahıslar ,büyüme ve gelişme çağındaki gençler ve her yaşta insanların beslenmelerinde önemli rol oynamaktadır .

ImageBalda şimdiye kadar oniki değişik enzim olduğu saptanmıştır . Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder,yönetir,düzene koyar ve hızlandırır hastalıkları iyileştirir. Balın içerdiği Magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler,ayrıca stresin olumsuz etkilerinden korur. Potasyum barsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir. Ayrıca sindirim için polenlerde önemlidir. Araştırmalarda alınan sonuca göre çiçek polenleri ince barsak mukozasında dolaşımı hareketlendirir. Dahası balı yedikten 20 dk. Sonra barsak cidarının bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve besinler yoluyla alınan zararlı maddelerin etkisinden koruyan maddeler barsakta serbest bırakılmasında etkili olur .Balda ayrıca vücudun ancak az miktarda üretebildiği Chocin maddesi vardır. Bu nedenle bu madde vücuda günde iki,üç gram verilmelidir. Chocin karaciğerin yağ metabolizmasını ayarlar ve bu organın yağ bağlamasını önler.

ImageAmerikan Dental Araştırmalar Birliğinin İllinois Chicago da düzenlenen ‘Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler’ konulu sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ortaya konmuştur .Yeni Zelenda Waikata Üniversitesi Biyokimya uzmanı Bal Araştırma Ünitesi başkanı Doç. Dr.Peter Molan diş çürüğünden sorumlu bakterilerden Streptococcus mitis, Streptococcus Sabrinus ve Lactobacillus casii nin ürettikleri asit miktarını balın önemli ölçüde azalttığını belirtmiştir. Bu durumun balın dental plaktaki dextran üretimini engellediğinden kaynaklandığı ve baldaki bir enzimin Hidrojen Peroksit ürettiği görülmüş bunun balın antibakteriyel etkisini artıracağını böylece dişetinin enflamatuar enfeksiyonlarının tedavisinde balın bu etkisinden faydalanılabileceği bildirilmiştir. Anti enflamatuar kompenentleri sayesinde şişliği ve ağrıyı azaltan özelliği ile balın yaraları iyileştirme konusunda mükemmel +bir sonuç verdiği saptanmıştır.
 
Üst Alt