Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin vitamin deposu balıklarının faydalarına göz atıyoruz. Ülkemizde neredeyse her şehirde kolayca ulaşabildiğimiz bir birinden lezzetli balık çeşitlerimiz var. Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizlerinin kendine has balıkları çoğu zaman sofralarda bizlere eşlik etmekte. Sağlıklı bireyler olabilmek adına vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin birçoğunu balık tüketerek alabiliyoruz.
Balık Eti Tüketmenin Faydaları
Balık eti vitamin zenginliği bol bir gıdadır. Özellikle çocuk gelişimi için önemi büyüktür. Kış aylarında çeşitleri çoğalan balığın, bağışıklık sisteminden diyabet rahatsızlığına bir çok alanda olumlu etkisi bulunmaktadır. Bu etkileri sıralamak gerekirse;
Zeka gelişimi
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Alzheimer
Diyabet
Kalp sağlığı
Bağışıklık sistemi
Eklem hastalıkları
Hücre yenilenmesi
Çocuk sağlığı
İçerdiği Omega-3 sayesinde insanın diğer hayvansal ürünlerden alamadığı doymamış yağ asitlerini barındırır. Omega-3 insan vücudu tarafından üretilemeyen, balıkta bol miktarda bulunan doymamış yağ asit türüdür. Soğuk su balıklarında diğer türlere göre daha fazla bulunmaktadır. Somon, ton balığı, uskumru ve sardalye bunlara örnek olarak verilebilir.
Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir ?
Düzenli tüketildiğinde insanın günlük besin ihtiyaçlarının çoğunu karşılayan balık, içeriğinde bir çok vitamini bulundurmaktadır. Balıklarda Omega3, A, B, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olan balık etinin sindirimi de diğer hayvansal gıdalara göre daha kolaydır.
Omega-3 Nedir ?
Omega-3 İnsan vücudunun kendi kendine üretemediği, hayvansal gıda olarak sadece balıklardan alabildiğimiz bir doymamış yağ asididir. Vücudumuz doymuş ve doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Beynimizin yüzde onluk kısmı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Omega-3, kan akışını hızlandırmak, kolesterol düzeyini dengelemek, kalp sağlığını koruyarak krizleri engellemek gibi bir çok önemli konuda vücudumuza destek sağlamaktadır.
Hangi Balık Türlerini Tüketmeliyiz ?
Soğuk su balıklarında daha çok Omega-3 bulunmaktadır. Soğuk su balıklarında doymamış yağ asidinin fazla olması, bu yağ asitlerinin canlıyı soğuktan korumakla görevli olmasındandır. Ülkemizde Uskumru, Hamsi, Lüfer ve Sardalye’ de bol miktarda bulunmaktadır. Raflarda görebileceğimiz balıklar şu şekildedir;
Ton Balığı
Hamsi
Uskumru
Somon Balığı
Sardalye
İstiridye
Alabalık
Kalamar
Mezgit
Istakoz
Kerevit
Yengeç
Çipura
Balık Türlerini Nasıl Pişirmeliyiz ?
Hayvansal gıdaları pişirme yöntemlerinin bir çoğu balık içinde geçerlidir. Buharla pişirme, kızartarak pişirme, fırında pişirme, ızgara ile pişirme bu yöntemlerden bazılarıdır.
Buharla Pişirme
Bunlardan en faydalı olanlardan biri buharla pişirme yöntemidir. Buharla pişirme yönteminde balıklara yağ eklenmez. Düşük sıcaklıkta balık pişirilir ve böylelikle zararlı bileşenlerin oluşumundan kaçınılmış olunur.
Poaching Pişirme
Temelinde sıvı ile pişirme yöntemidir. Balık su, şarap veya süt ile yatırılarak fırına verilir. Bu yöntemde buharla pişirme yöntemi gibi sağlıklı bir yöntemdir.
Kızartarak Pişirme
Ülkemizde en yaygın pişirme türlerinden biridir. Kızmış yağ içerisine bırakılan balığın pişmesi beklenir. Kalori açısından yüksek bir pişirme yöntemidir. Kızartarak pişirme yöntemi balıkta bulunan Omega-3 oranında da azalmaya sebebiyet vermektedir.
Fırında Pişirme
Isı verilerek pişirme yöntemlerinden biridir. Yağ eklenmeden pişirildiğinde kalori olarak zararlı değildir. Fırında fazla kalması sonucunda Omega-3 yağ asitlerinin azalmasına neden olabilir. Sıkça tercih edilen pişirme yöntemlerinden biridir.
Balık Eti Tüketmenin Faydaları
Balık eti vitamin zenginliği bol bir gıdadır. Özellikle çocuk gelişimi için önemi büyüktür. Kış aylarında çeşitleri çoğalan balığın, bağışıklık sisteminden diyabet rahatsızlığına bir çok alanda olumlu etkisi bulunmaktadır. Bu etkileri sıralamak gerekirse;
Zeka gelişimi
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Alzheimer
Diyabet
Kalp sağlığı
Bağışıklık sistemi
Eklem hastalıkları
Hücre yenilenmesi
Çocuk sağlığı
İçerdiği Omega-3 sayesinde insanın diğer hayvansal ürünlerden alamadığı doymamış yağ asitlerini barındırır. Omega-3 insan vücudu tarafından üretilemeyen, balıkta bol miktarda bulunan doymamış yağ asit türüdür. Soğuk su balıklarında diğer türlere göre daha fazla bulunmaktadır. Somon, ton balığı, uskumru ve sardalye bunlara örnek olarak verilebilir.
Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir ?
Düzenli tüketildiğinde insanın günlük besin ihtiyaçlarının çoğunu karşılayan balık, içeriğinde bir çok vitamini bulundurmaktadır. Balıklarda Omega3, A, B, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olan balık etinin sindirimi de diğer hayvansal gıdalara göre daha kolaydır.
Omega-3 Nedir ?
Omega-3 İnsan vücudunun kendi kendine üretemediği, hayvansal gıda olarak sadece balıklardan alabildiğimiz bir doymamış yağ asididir. Vücudumuz doymuş ve doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Beynimizin yüzde onluk kısmı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Omega-3, kan akışını hızlandırmak, kolesterol düzeyini dengelemek, kalp sağlığını koruyarak krizleri engellemek gibi bir çok önemli konuda vücudumuza destek sağlamaktadır.
Hangi Balık Türlerini Tüketmeliyiz ?
Soğuk su balıklarında daha çok Omega-3 bulunmaktadır. Soğuk su balıklarında doymamış yağ asidinin fazla olması, bu yağ asitlerinin canlıyı soğuktan korumakla görevli olmasındandır. Ülkemizde Uskumru, Hamsi, Lüfer ve Sardalye’ de bol miktarda bulunmaktadır. Raflarda görebileceğimiz balıklar şu şekildedir;
Ton Balığı
Hamsi
Uskumru
Somon Balığı
Sardalye
İstiridye
Alabalık
Kalamar
Mezgit
Istakoz
Kerevit
Yengeç
Çipura
Balık Türlerini Nasıl Pişirmeliyiz ?
Hayvansal gıdaları pişirme yöntemlerinin bir çoğu balık içinde geçerlidir. Buharla pişirme, kızartarak pişirme, fırında pişirme, ızgara ile pişirme bu yöntemlerden bazılarıdır.
Buharla Pişirme
Bunlardan en faydalı olanlardan biri buharla pişirme yöntemidir. Buharla pişirme yönteminde balıklara yağ eklenmez. Düşük sıcaklıkta balık pişirilir ve böylelikle zararlı bileşenlerin oluşumundan kaçınılmış olunur.
Poaching Pişirme
Temelinde sıvı ile pişirme yöntemidir. Balık su, şarap veya süt ile yatırılarak fırına verilir. Bu yöntemde buharla pişirme yöntemi gibi sağlıklı bir yöntemdir.
Kızartarak Pişirme
Ülkemizde en yaygın pişirme türlerinden biridir. Kızmış yağ içerisine bırakılan balığın pişmesi beklenir. Kalori açısından yüksek bir pişirme yöntemidir. Kızartarak pişirme yöntemi balıkta bulunan Omega-3 oranında da azalmaya sebebiyet vermektedir.
Fırında Pişirme
Isı verilerek pişirme yöntemlerinden biridir. Yağ eklenmeden pişirildiğinde kalori olarak zararlı değildir. Fırında fazla kalması sonucunda Omega-3 yağ asitlerinin azalmasına neden olabilir. Sıkça tercih edilen pişirme yöntemlerinden biridir.