Balık kalp krizini onler mi?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kalp krizi ve felcin iki bileşeni vardır Birincisi, aterosklerotik bir plaka geliştirmeniz gerekir Bu plaka, yıllar boyunca rafine edilmemiş bitkisel yiyecekler acısından eksik bir diyet yemekle oluşur Hemen hemen butun Amerikalılarda boyle bir plaka vardır Otopsi calışmaları, Amerikalı cocukların coğunda bile ateroskleroz olduğunu gostermektedir
Bu yağlı plakalar birikip koroner bir arteri kısmen tıkadığında, plakanın yuzeyindeki bir catlak ya da puruzde bir pıhtı oluşabilir Genişleyerek damarı tamamen tıkayabilecek ve bir kalp krizine neden olabilecek ya da yerinden kopup yukarı dolaşıma girerek daha uzak bir koroner bolgeyi tıkayabilecek bu pıhtıya trombus denilir Kan dolaşımında dolaşan trombusa embolus denilir Emboli ve trombi hemen hemen butun kalp krizi ve felclerin nedenidir
Balıkta, aynen aspirin gibi, kan pıhtılaşmasını engelleyen omega3 yağ asitleri (EPA ve DHA) bulunur Ciddi derecede aterosklerozunuz oluşmuşsa, ozellikle de tehlikeli bir diyet uygulamaya devam ediyorsanız bu tur pıhtılaşmayı engelleyici ajanlar kullanmanız faydalıdır Balıktan elde edilen bu yağların, arteryel duvarları diğer yağların verdiği zarardan korumada da bazı etkileri vardır Doymuş yağ iceren hayvansal urun tuketen kişilerin, haftada bir ya da iki porsiyon sardunya, somon, alabalık ya da uskumru gibi yağlı balık tuketmeleri ve diğer hayvansal urun tuketimlerini azaltmaları tavsiye edilir Balık tuketimini haftada bir, iki porsiyonun uzerine cıkarmanın ekstra bir koruma sağlamadığı gosterilmiştir
Bununla birlikte, kalp krizi ve felci onlemenin en iyi yolu, icinde hayvansal gıda cok az bulunan ya da hic bulunmayan yuksek besinli bir diyet uygulamak ve bu blokajların oluşumunu en baştan engellemektir O zaman balık yemek fark etmeyecektir Balıktan elde edilen bu onemli yağların kandaki seviyesini artırmanın kalp krizi oluşumunu onemli derecede azalttığı doğrudur Bununla birlikte, genel inanışın aksine, sadece vejetaryenler değil, yeterli bitkisel gıdadan oluşan diyetler yiyen bircok kişi uzun zincirli omega3 yağ asitlerinin coğunu balık dışındaki kaynaklardan almaktadırlar Balıktan elde edilen EPA ve DHA’nın temel yağ olarak kabul edilmemesinin nedeni, hemen hemen herkeste, bitkilerden elde edilen omega3′u hızlı bir şekilde EPA ve DHA’ya donuşturecek enzimlerin bulunmasıdır
Balık, iki kenarı da keskin bir bıcak gibidir, cunku cıva ile kirlenmiş balıkların kalp krizi riskini artırdığı gosterilmiştir Finlandiya’da bol miktarda balık tuketilmesine rağmen, koroner kalp hastalığından olum oranlarının dunyadaki en yuksek oranlardan biri olduğunu unutmayın18 Gorunen o ki, az miktarda balık yemenin kalbi koruyucu etkisi, cok fazla balık yendiğinde kaybolmaktadır; bunun nedeni buyuk olasılıkla cok miktardaki balığın kişiyi lipit peroksidasyona neden olabilecek yuksek cıva seviyelerine maruz bırakmasıdır Lipit peroksidasyon, vucuttaki yağların oksijenle reaksiyona girerek kalp hastalığı, diyabet ve artrit gibi hastalıkların gelişiminde başlıca rollerden birini oynayan bir bileşiğin oluşmasına neden olmasıdır
Ayrıca, kalple ilgili risklerini azaltmak umidiyle balık tuketen kişiler, aralarında kanser riski taşıyanlar da olmak uzere, bazı toksik maddeleri de alıyor olabilirler
Balık, yediğimiz en kirli besinlerden biridir ve kişileri yuksek kanser riskine maruz bırakabilir Bilim adamları balıktaki tumorleri, doğrudan denizlerdeki yiyecek zincirinde tuketilen kirli maddelere bağlamaktadırlar Bu bulgu Ulusal Deniz Balıkcılık Hizmetleri Laboratuarı tarafından da onaylanmıştır Amerikan Kanser Topluluğu Roswell Park Memorial Enstitusu’nde kanser araştırmacısı olan Dr John J Black, Great Lakes’teki alabalık ve somonda bulunan PCB miktarı ile ilgili raporunda, bu balıklardan tek bir kere 200 gramlık bir porsiyon yiyerek alınacak PCB miktarının, ancak golun suyunun yuz yıl boyunca icilmesiyle alınabileceğini belirtmiştir Bilim adamları, cevreden kaynaklanan hidrokarbon kirlenmesinin Boston Limanı’ndaki balıklardan, Puget Sound’daki balıklara kadar butun balıklarda yoğunlaştığını rapor etmektedirler Taze balık ve midyenin bolgesel mutfağın bir parcası olduğu New Orleans’da kanser oranları yuksektir
EN YUKSEK VE EN DUŞUK CİVA SEVİYESİNE SAHİP BALIKLAR
EN YUKSEK EN DUŞUK
Tilefish Somon balığı
Kılıc balığı Dere pisisi
Uskumru Dil balığı
Kopek balığı Tilapia (bir Afrika balığı)
Beyaz levrek Alabalık
Ton balığı
Daha cok balık tuketen annelerde bulunan yuksek cıva seviyelerinin, doğum eksiklikleri, nobet, zihinsel gerilik, gelişim bozuklukları ve beyin felci ile ilişkili olduğu bulunmuştur Bu sonuclara daha cok hamileliği sırasında balık yiyen kadınlarda rastlanmıştır Bilim adamları, yetişkinlerde balık tuketiminden kaynaklanan farklı derecelerde beyin hasarı gorulmesine rağmen, fetuslerin cıvaya duyarlılıklarının, yetişkinlere gore daha fazla olduğuna inanmaktadırlar Tehlikeli yiyecek uygulamalarının zararlarını genellikle goz ardı eden FDA bile, kopek balığı, kılıc balığı ve sarı ve mavi yuzgecli ton balığı gibi buyuk balıkların potansiyel olarak tehlikeli olduklarını kabul etmektedir Araştırmacılar ayrıca, kimyasal taşıyıcısı balıkların neden olduğu kanserlerden cok daha fazla, balıklarda bulunan ve beyin hasarına neden olan diğer toksinler konusunda endişelidirler
Balıklar ayrıca bağışıklık sisteminin etkinliğini de azaltabilirler Cok miktarda balık iceren bir diyet uygulayanların kanlarında, bağışıklık sistemi fonksiyonlarının iyi olmadığının işaretleri gorulur; bu da kanser ve enfeksiyona karşı savunmanın zayıf olması demektir Balıktan kaynaklanan bir başka problem, balık yağlarının kanın pıhtılaşmasını onlemesinden dolayı, beyindeki hassas damarların hemorajik bir felce neden olacak şekilde kanama olasılığını artırmalarıdır Balıklar kalp krizi riskini azalttıkları oranda, kanama problemi riskini artırıyor olabilirler Bir kişinin aile tarihinde ya da kendisinde hemorajik felc ya da diğer kanama problemleri riskleri mevcutsa, duzenli balık ve balık yağı tuketiminden kacınılmalıdır
Sonuc olarak, balığı diğer hayvansal urunlere tercih edin, ama balığın cinsinin ve yakalandığı yerin onemli olduğunu unutmayın Tehlikeli olabilecek sularda yakalanmış balıkları kabul etmeyin Balık ciftliklerinde yetişen balıklar daha guvenlidir Asla yuksek oranda cıva iceren balıkları yemeyin Haftada iki defadan fazla balık yemeyin ve eğer aile tarihinizde hemorajik felc vakası varsa, balık tuketimini ayda bir kereyle sınırlayın
 
Üst Alt