Balık sağlıktır.

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Çocuklarda zeka gelişimi, stres, cilt ve kalp sağlığı, hafıza gibi bir çok konuda bilimsel olarak faydaları kabul edilmiş bir besindir bizim için; BALIK!

Balık ve Omega-3 hep bir arada anlatılır. Neden mi?

Omega 3 vücut tarafından üretilemeyen ve besinler yolu ile dışarıdan alınması gerekli yağ asidi çeşididir. Omega-3 için besinsel kaynaklardan bahsetmek mümkündür. Ama en iyi kaynak olan balık içeriğinde EPA ve DEHA adı verilen özel yağ asitleri içerir ve bu yağ asitleri diğer hayvansal besinlerde yoktur. Omega 3 içeren diğer besinlere örnek olarak; ceviz, badem, soya filizi, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeleri örnek verebiliriz.

Beynimizin yapısında bulunan yağ içeriği olan omega-3 yağ asidi içeren balık, beyin hücrelerimizin gelişmesi için gereklidir. Beyin hücre gelişimi 2 yaşına kadar olsa da öğrenme ve hafıza için gerekli hücrelerin korunması ve geliştirilmesi için önemlidir. Hamilelik döneminde haftada 2 gün balık tüketen annelerin çocuklarının davranış ve kavrama becerilerinin daha gelişmiş olduğu tespit edilmiştir.

Balık ve balık yağı tüketimi ile alınan omega-3’ün depresyon, endişe, üzüntü gibi psikolojik problemlerin azalmasında etkili olduğu araştırmalarca desteklenmektedir.

Omega-3 tüketimi yorgunluk giderici, hafıza ve hareket kabiliyetini arttırıcı olarak da etkisini göstermektedir.

Kalp sağlığımız için balık yemek kalp hastalıklarından korunmada ve LDL denilen kötü huylu kolesterolü düşürücü, HDL denilen iyi huylu kolesterolü arttırdığı bilimsel olarak bilinmektedir. Omega-3 damar sağlığını koruyarak, kalp ve dolaşım sistemi damarlarını destekler.

Balık ayrıca A vitamini, D vitamini, K vitamini ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) açısından zengindir. Ayrıca, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynaktır.

Omega -3 içeriği yüksek balıklar sırasıyla; somon, alabalık, uskumru ve ringa gibi yağlı balıklarda daha yüksek oranda bulunmaktadır. Özellikle balık sezonunun açılmış olması ile taze balık tüketimi ülkemizde bizim için sağlık zenginliğidir. Haftada 2 gün balık tüketimini sağlığınız için tercih edin.

Balık pişirmede en sağlıklı yöntemler; buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemelidir.

Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekmektedir. Balığınızın tazeliğinden emin olmalısınız.
 
Üst Alt