Başçavuş Köyü Şenpazar Kastamonu

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Şenpazar Başçavuş Köyü Bilgileri - Anasıra Köyü - Başçavuş Köyü Hakkında - Başçavuş Köyü Tanıtımı - Başçavuş Köyü Resimleri


Başçavuş, Kastamonu ilinin Şenpazar ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe: ŞENPAZAR

İl: KASTAMONU

Köyümüzün ilk adı olarak Roma döneminden gelen Anastra daha sonra Anasıra köyü olarak geçmiş. Cumhuriyetin ilanından sonra ise tam tarihi bilinmemekle birlikte Başçavuş Köyü olarak kayıtlara geçmiştir.

Köyün kendine ait yemekleri olmakla birlikte kendine has böreği olan delioğlan sarığı böreği vardır. Bunların yanında biber dolması ve kebabı meşhurdur. Aynı zamanda köyde kestane, ceviz, kiraz bolca yetişmektedir.

Coğrafya

Kastamonu iline 107 km, Şenpazar ilçesine 7 km. uzaklıktadır.Köyün çevresi yemyeşil doğa örtüsüyle ormanlarla kaplıdır. Yaz ayları sıcak geçmekte kış ayları ise ağır kış ortamı oluşmaktadır. Kar kalınlığı bazı zamanları 1 metreyi geçmekte ve köyle ilçe bağlantısı kapanmaktadır. Gürleyik ve Fırıncık köyleri, ilçeye bağlı olan Dibekli mahallesi ve komşu ilçe olan Azdavay ile sınırları vardır.

Sosyal Hayat

Köy büyük oranda göç veren bir köydür. Anasıra ve Göksökü Mahalleleri Ankara'ya ve İstanbul'a, Menteşe ise çoğunlukla İstanbul'a göç vermiştir. Büyük kentlere göç edenler köklerini unutmamışlardır ancak ikinci ve üçüncü nesillerin doğum yerlerinin Ankara veya İstanbul olması sebebiyle köy ile duygusal bağların dışında bağları kalmamıştır. Genç nüfusun çok az olması nedeniyle köyde sosyal hayat gelenek ve görenekler ile sınırlı kalmıştır. Komşuluk ilişkileri çok sıkıdır. Özellikle bayramlarda ve düğünlerde insanlarının birbirine olan bağlılığı gözlenebilir. Bayramlarda geleneksel olarak ilk gün Anasıra'da, ikinci gün Menteşe ve üçüncü gün ise Göksökü mahallelerinde bütün köylü köy odasında toplanır, ortak hazırlanan bayram yemeği yerler, bayramlaşırlar ve birbirilerine hediye verirler. Köy Odaları bu gibi önemli günlerde birlik ve beraberliği temsil etmesi açısından sosyal anlamda önemli yer tutar. Bu odalar, halka açık, köyün ortak malıdır ve özel günlerde çok kalabalık misafir kitlelerine ev sahipliği yapar.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. İlkbaharda yağmur yağışı fazla, yaz ayları sıcak ve güneşli, kış ayları ise kar yağmaktadır. Bitki örtüsünün ormanlık olmasının yanısıra köy kayın ve çam ormanlarının içerisinde kurulmuştur.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 93
1997 118

Ekonomi

Köyün ekonomisi; Köy halkının büyük bir kısmı yaşlı kesimi olduğundan yaşlılık aylığı almaktadır. Geri kalan kesim ise ormancılıkla uğraşır. Köyün çoğunluğu orman işçiliğinden emeklidir ve sosyal sigortası vardır. Bunun yanında ek gelir olarak ve ürün sağlamak için hayvancılık yapılmaktadır. Köy halkı kendi ihtiyaçlarını karşılamak için tarımla uğraşır. Seracılık faaliyeti kendi çaplarında yapmaktadırlar. Köyde bir adet kooperatif bulunmaktadır.

Mahalleler

Köyde 3 adet mahalle vardır: Merkez mahalle olan Başçavuş mahallesi, Menteşe mahallesi ve Göksökü mahallesi. Nüfüs ve hane sayısı bakımından en büyük mahalle Anasıra'dır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Son 5 dönemdir köyün ileri gelen ailelerinden Koca ailesi ve Merhum İsmail Koca'nın oğlu Ömer Koca muhtarlık yapmaktadır.

Köy Muhtarı: ÖMER KOCA

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 366 788 14 25

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Ömer Koca
1999 - Ömer Koca
1994 - Ömer Koca

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak 8 yıllık eğitime geçilmesiyle 1998 yılından bu yana kullanılmamaktadır. Köy öğrencileri ilçedeki Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda yatılı olarak öğrenim görürler. Köyün ilk öğretmeni 1972-1978 yılları arasında görev yapan ve aslen Harmangeriş köyünden olan Mehmet Coşkun'dur. Kendisi birçok öğrenci yetiştirmiş olup, halen köy halkının gönlünde çok özel bir yeri vardır. Emekli olduktan sonra Kastamonu'ya yerleştiği bilinmektedir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Avea, Turkcell ve Vodafone Mobil hatları açık alanlarda kullanılabilir. Köyde internet bağantısı yoktur.

İle Uzaklığı: 107 km

İlçeye Uzaklığı:7 km

Rakım: 350 m



Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Başçavuş Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt