Basur neden ortaya çıkar ?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
BASUR (HEMOROİD)

Basur ya da mayasıl; hemoroidin halk arasında kullanılan gayri isimleridir. Anüs içinde toplardamarlar bulunur ve çeşitli sebeplerden ötürü bu damarların içindeki basınç artar. Bu yüzden damarlar artmış basıncı dengelemek için genişlerler ve makat kesiminden dışarı çıkarlar. Dışarı sarkmış bu damar yumakları kırmızı-mor renktedir. Sık sık kanamaya sebep olur. Kanamanın sebebi bu damarların tahrip olması sonucu delinmesidir.Aalınacak çeşitli tedbirlerle hastalık denetim altına alınabilir ama umumide, yapılan cerrahi tekniklerle başarılı bir sonuç elde edilir.

BASUR NIYE ORTAYA ÇIKAR?

Hemoroid dediğimiz yapı vücutta sıradanda bulunan bir oluşumdur. Bunlar anal kanaldaki damarsal yapılardır. Bunun marazı da hemoroid (basur) olarak isimlendirilir. Toplardamarların bozukluğu basurun ana nedenidir. Basurun en önemli sebepleri kronik kabızlık ve bu yüzden ıkınmak ve de hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleridir. Hamilelikte hormon ölçüsünün da değişmesiyle damarlar genişler. Ikınınca ise basınç artar. Bu da damarlarda genişlemeye neden olur. Doğuştan gelen sebepler de basura yol açabilir. Örneğin damar duvarının doğuştan zayıf olması basurun kalıtsal cihetini ortaya koyar.

Bu nedenlerden sair;

Hareketsiz bir ömür şekli sürmek, şişmanlık,

Alkol kullanmak,

Makat ortamına zarar verecek sporlar yapmak (bisiklet sürmek, vb.),

Mesleği gereği mütemadi oturarak çalışmak,

Lifli besinlerle gereğince beslenmemek, ishal,

Bağırsak ortamında oluşan tümörler basur oluşumunda etken faktörlerdir.


BASUR’UN TİPLERİ VE HASTANIN ŞİKAYETLERİ NELERDİR?

İki tip basur vardır.

İç basur: Makatın kapanmasını sağlayan bir kas vardır. Bu kasın üstündeki toplardamarların genişlemesi sonucu iç basur oluşur. İç basur dışarıya sarkar ve elle basınç uygulandığında içi boşalır. Bu yapılar damar yumakları formundadır. Sonuçta kanama ve iltihaplanma meydana gelir.

Dış basur: Makatın kapanmasını sağlayan kasın altındaki toplardamarların genişlemesi sonucu oluşur. Umumide iç basurla birlikte görülür.
Kişi basur olduğunda görülen en besbelli durum kanamadır. Çoğunlukla doktora başvurma nedenleri arasında birinci sıradadır. Hastalar dışkı sırasında kan geldiğini söylerler. Kansızlığa yol açabilir. Makat kesiminden dışarı sarkmış yumaklar, iltihap oluşması nedeniyle makatı kapatan kasın şiddetli kasılmasıyla sarılırlar. Basur boğulması denen durum ortaya çıkar. Bu boğulan yumaklarda ağrı ve şişlik sonucu kopma meydana gelir. Kopan bölgede ülser yaraları oluşur.

Hastanın birden fazla hengam makat kesiminde kaşıntı ve yanma üzere şikayetleri vardır. Dışkılama hissi uyanır ve dışkılama sonucu ağrı artar. Tabip muayene sırasında makat kesiminde çatlakların olduğunu görebilir. Ayrıyeten basur sonucu oluşan damar yumaklarının (torbalarının) içindeki kan pıhtılaşabilir. Akabinde bu ortamda farklı bir doku oluşur. Bu doku bazen güzelleşmeyi sağlasa da umumide âlâ bir sonuç alınmaz.

BASUR TANISI NASIL KONUR?

Basur olduğunuzdan şüpheleniyor ya da yukarıdaki şikayetleriniz varsa umumî cerraha muayene olmanız gerekir. Sizin şikayetleriniz, hekiminizin yaptığı muayene sonucu basur tanısı konur.

Basur 4 aşamaya kadar sınıflandırılabilir. 1. noktada görülen en değerli bulgu kanamadır ve hafif ağrı vardır. 4.dereceye kadar bu şikayetler artarak sarfiyat. 4.derecede basur geçmişe itilemez.

Hemoroidin tedavisinde ise hemoroidin muayene esnasındaki evresine bağlı olarak tedavi protokolleri değişiklik göstermektedir. Farklı evrelerde farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.
 
Üst Alt