SoruCevap
Yeni Üye
Ramazan Bayramı’nda, tatlı, şeker ve çikolata tüketiminin artması, münhasıran evlatların sıhhatini olumsuz etkilemektedir. Evlatlar için ruhsal manada çok büyük bir değeri olan bayramların, tatlı ve bilhassa de şeker tüketimi mealine gelmesi, mide ve bağırsak illetlerinin yanı sıra, ağız ve diş problemlerine da neden olmaktadır.
Aileler, evlatlarının sağlıklı bir bayram geçirmesi için şeker ve çikolata tüketimlerine sınırlama getirmeli, tercihlerini evlatları için de sütlü tatlılardan yana kullanmalı, evlatların yerinde ölçüde likit tüketmelerini ve dişlerini fırçalamalarını sağlamalıdır.
Şeker ve çikolata bağımlılık yapar
Münhasıran bayram ziyaretleri sırasında tüketilen şeker, çikolata ve gazlı içecekler, evlatların beslenme sistemini ve sıhhatini olumsuz etkilemektedir. Bayram ziyaretleri sırasında daima çikolata tüketimi, çocuklarda huzursuzluk, sonluluk ve bağımlılığa neden olarak obezite riskini artırır. Topluluğun ısrarcı ikram tavrı, evlatlara karşı aileleri de güç durumda bırakmakta ve evlatları haddinden fazla yeme eğilimine sürüklemektedir. Şeker ve çikolatanın evlatlar için büsbütün yasaklanması gerçek bir davranış değildir. Bu nedenle iki ya da üç küçük modül çikolata ve tekrar az sayıda şeker ile evlatların günlük gereksinimleri sonlandırılmalıdır.
Bayram şekerleri dişleri çürütebilir
Tatlı yiyecek ve içeceklerin tüketimi sonrası dişler kesinlikle fırçalanmalıdır. Fakat evlatların münhasıran bayram üzere şahsi günlerde bu çeşit alışkanlıklarını sistemli olarak sürdürmedikleri bilinen bir gerçektir. Mahsusen şeker tüketimi sonrası dişler fırçalanmadığında ağızda kalan yiyecek artıkları bakteri üremesine yol açarak diş çürümesini hızlandırmaktadır. Bu durumda evlatların tükettiği tatlı ve şekerlerden sonra su içmelerini sağlanarak ağızdaki artıklar giderilmelidir. Evlatların azı dişlerinin yetişkinlere orantıyla girinti ve olukları çok daha derindir. Bu özellikleri nedeniyle dişler sıkıntı temizlenir. Münhasıran lokum üzere yapışkan içerikli şekerlemeler evlatlar tarafından tüketildikten sonra kesinlikle dişin fırçalanması sağlanmalıdır. Ana pederler evlatlarına diş fırçalamada yardımcı olmalıdır.
Bayramda sütlü tatlı ve zerzevat tercih edilmeli
Bayramın hem ruhsal hem de fizikî manada âlâ geçmesi için bayram boyunca yapılan ziyaretlerde, evlatların istikrarlı ve kurallı besin tüketilmesini sağlamak çok değerlidir. Şeker tüketimi sonlandırılmalı, evlatların büyüme ve gelişmesi için kalsiyum yanından güçlü içerikli besinlerin tüketimine değer verilmelidir. Bu nedenle; baklava ve kadayıf üzere yağ ve şeker orantısı yüksek olan tatlılar mekanına, konut prodüksiyonu sütlaç, muhallebi ve dondurma üzere sütlü tatlıları yemeleri daha sağlıklıdır. Şiddetli ölçüde şekerli ve beyaz undun yapılmış hamurlu yiyecekler de mide ve bağırsak illetleri riskini artırmaktadır. Bu tıp yiyecekler kabızlık üzere dertlere yol açabileceğinden, evlatların bayramda da bol zerzevat ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır.
Aileler, evlatlarının sağlıklı bir bayram geçirmesi için şeker ve çikolata tüketimlerine sınırlama getirmeli, tercihlerini evlatları için de sütlü tatlılardan yana kullanmalı, evlatların yerinde ölçüde likit tüketmelerini ve dişlerini fırçalamalarını sağlamalıdır.
Şeker ve çikolata bağımlılık yapar
Münhasıran bayram ziyaretleri sırasında tüketilen şeker, çikolata ve gazlı içecekler, evlatların beslenme sistemini ve sıhhatini olumsuz etkilemektedir. Bayram ziyaretleri sırasında daima çikolata tüketimi, çocuklarda huzursuzluk, sonluluk ve bağımlılığa neden olarak obezite riskini artırır. Topluluğun ısrarcı ikram tavrı, evlatlara karşı aileleri de güç durumda bırakmakta ve evlatları haddinden fazla yeme eğilimine sürüklemektedir. Şeker ve çikolatanın evlatlar için büsbütün yasaklanması gerçek bir davranış değildir. Bu nedenle iki ya da üç küçük modül çikolata ve tekrar az sayıda şeker ile evlatların günlük gereksinimleri sonlandırılmalıdır.
Bayram şekerleri dişleri çürütebilir
Tatlı yiyecek ve içeceklerin tüketimi sonrası dişler kesinlikle fırçalanmalıdır. Fakat evlatların münhasıran bayram üzere şahsi günlerde bu çeşit alışkanlıklarını sistemli olarak sürdürmedikleri bilinen bir gerçektir. Mahsusen şeker tüketimi sonrası dişler fırçalanmadığında ağızda kalan yiyecek artıkları bakteri üremesine yol açarak diş çürümesini hızlandırmaktadır. Bu durumda evlatların tükettiği tatlı ve şekerlerden sonra su içmelerini sağlanarak ağızdaki artıklar giderilmelidir. Evlatların azı dişlerinin yetişkinlere orantıyla girinti ve olukları çok daha derindir. Bu özellikleri nedeniyle dişler sıkıntı temizlenir. Münhasıran lokum üzere yapışkan içerikli şekerlemeler evlatlar tarafından tüketildikten sonra kesinlikle dişin fırçalanması sağlanmalıdır. Ana pederler evlatlarına diş fırçalamada yardımcı olmalıdır.
Bayramda sütlü tatlı ve zerzevat tercih edilmeli
Bayramın hem ruhsal hem de fizikî manada âlâ geçmesi için bayram boyunca yapılan ziyaretlerde, evlatların istikrarlı ve kurallı besin tüketilmesini sağlamak çok değerlidir. Şeker tüketimi sonlandırılmalı, evlatların büyüme ve gelişmesi için kalsiyum yanından güçlü içerikli besinlerin tüketimine değer verilmelidir. Bu nedenle; baklava ve kadayıf üzere yağ ve şeker orantısı yüksek olan tatlılar mekanına, konut prodüksiyonu sütlaç, muhallebi ve dondurma üzere sütlü tatlıları yemeleri daha sağlıklıdır. Şiddetli ölçüde şekerli ve beyaz undun yapılmış hamurlu yiyecekler de mide ve bağırsak illetleri riskini artırmaktadır. Bu tıp yiyecekler kabızlık üzere dertlere yol açabileceğinden, evlatların bayramda da bol zerzevat ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır.