Bayramda Nasıl Beslenmeli?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Bayramda Nasıl Beslenmeli?
imagesbayramdanasilbeslenmeli5afed62569d86
Ramazan ayında farklı bir beslenme şekline alışan metabolizmayı bayram ve sonrasında nasıl yonlendirmek gerekiyor? Diyetisyen Zuhal Guler Celik, bayramda nasıl bir beslenme duzeninin izlenmesi gerektiğini anlattı

Fazla miktarda ve yağlı besin tuketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıkları gorulebilmektedir Ozellikle bu donemde hamurlu tatlı tuketimi kandaki yağ ve kolesterol duzeyini de yukseltebilir Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları onemlidir

Bayram boyunca kalabalık ve cok keyifli olan aile yemeklerinin sık olması yenilen yemek miktarını artırır Ancak ozellikle gun boyu ac kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması icin yemek miktarlarının azaltılıp oğun sıklıklarını artırılması gerektiği unutulmamalıdır

Sutlu Tatlılar Tercih Edilmeli

Ozellikle yaşı ilerlemiş ve ceşitli sağlık problemleri olan aile buyuklerinin daha da dikkatli olması gerekir Ramazan bayramının klasiği olmasına rağmen hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sutlu ve meyveli tatlılar bulundurmak ve tuketmek daha faydalı olacaktır

Ramazanda bir ay dinlenmeye cekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın ilk gunlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vucudun eski duzenine donmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir gecişle sağlanmalıdır

Kahve Yerine Bitkisel Caylar

Ramazan suresince kişilerde sıvı alımı duşmektedir Bu yuzden mutlaka bayram suresince ve sonrasında su ve asitsiz icecekler icilerek gunluk sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır Ayrıca cay kahve gibi kafein iceriği yuksek icecekler yerine, bitkisel caylar tercih edilmelidir

Dikkat Edilecekler Listesi

• Gune hafif bir kahvaltı ile başlanmalı Aşırı miktarda yemekten kacınıp az ve sık yemek yenmeli En az iki ara, uc ana oğun olacak şekilde planlanmalı Ayrıca iyi ciğneyerek midenin yuku hafifletilmeli

• Peklik problemiyle karşılaşmamak icin sebze ve meyve yeterince tuketilmeli

• Yemek pişirme yontemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve ızgara tercih edilmeli

• Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, cok tuzlu, kalori acısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tuketimine ağırlık verilmeli Tatlı olarak sutlu ve meyveli tatlılar tercih edilmeli Bayramda bilincsizce fazla cikolata ve tatlı tuketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur

• Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve cikolatalardan cok az miktarda yemeli Ayrıca secici olunup her ziyaret edilen yerde verilen her şey tuketilmemeli

• Cay, kahve gibi kafeinli icecekler fazla tuketilmemeli, daha cok bitkisel caylar ve su tercih edilmeli

• Ramazan aylarında su tuketiminin az olmasından dolayı vucutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi icin su ve sulu gıdaların tuketimine onem verilmeli

• Diyabetliler, kalp hastaları, yuksek tansiyonu bulunanlar ve ozel diyeti olanlar beslenme duzenini kesinlikle bozmamalı
 
Üst Alt