Bayramı sağlıkla ve kilo almadan geçirin

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ramazan bayramı ile birlikte eski beslenme sistemine dönülmesi ve öğün sayısının birden artması metabolizmanın istikrarını bozarak kilo alımı ve çeşitli illetlere neden olabiliyor. Münhasıran bayramın vazgeçilmezleri olan baklava, börek, çikolata ve şeker üzere güç içeriği yüksek ikramların dikkatsiz tüketimi kan şekerini süratle yükselterek önemli sıhhat meselelerine davetiye çıkarıyor.

Bayram sabahında poğaça ve kızartma yemeyin

Sağlıklı ömür için çok değerli olan kahvaltı, bayramda daha ziyade ehemmiyet kazanmaktadır. Ramazan boyunca oruç tutarken yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve güne hazırlamak için bayram sabahında kesinlikle kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı yapmak kadar, bu öğünün içeriği de çok kıymetlidir. Börek, poğaça, kızartma üzere mideyi yoracak ağır yiyecekler mahalline; peynir, zeytin, haşlanmış yumurta ve söğüş salata üzere hafif yiyeceklerden oluşan bir mönü seçilmelidir.

İkramlara hayır diyebilmek istiyorsanız ara öğünleri atlamayın

Hafif bir kahvaltıdan 2-2,5 saat sonra bir ara öğün yapmak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olurken, vücudun şeker istikrarını sağlayarak şeker düşmesi olarak isimlendirilen hipoglisemiyi önleyecektir. Ramazan ayı boyunca uzun saatler boyunca aç kalmaya alışan kimselerin bayramda ara öğünleri atlamaları hipoglisemi oluşumuna ve sonrasında daha çok yemek yeme isteğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bayram gezmeleri sırasında ara öğün yapmaya fırsat bulamamak üzere bir durum laf konusu olmamalıdır. Çantada bulundurulan kuru meyve ve yemişler sağlıklı bir ara öğün için ehil olacaktır. Ara öğünlerin atlanması hipogliseminin ortaya çıkmasına ve misafirlikteki ikramlara hayır denilememesine neden olacaktır. Bu durum da önemli sindirim dertlerinin yaşanmasına neden olabilir.

İkram olarak yalnızca 1 bardak su isteyebilirsiniz

İkramların epeyce bol olması bayramlarda tansiyon ve şeker yükselmesi, reflü, taşikardi üzere önemli sıhhat dertlerinin daha sık görülmesine sebep olabilmektedir. Bayram ziyaretlerinde önünüze gelen ikram tabağının içindeki her şeyi yemek alanına ikramlıklardan tercih yaparak bu sorun ortadan kaldırılabilir. Örneğin; bir ziyarette dolmayı tercih ediliyorsa, gayrısında hafif bir tatlı, gayrısında yalnızca su seçilebilir. Tercih edilen ikramların porsiyonlarına dikkat edilmelidir.

Baklava alanına süt tatlıları ve yaz meyvelerini seçin

Bayram denilince birinci akla gelen tatlı baklavadır. Günler öncesinden hazırlanan, şerbetlenen baklavalar misafirlere sunulmak için konutlardaki noktalarını alırlar. Ama karbonhidrat ve yağ içeriği çok yüksek olan baklava tüketimi, hem içeriği hem de ramazanda yavaşlayan metabolizmanın tesiriyle daha çokça kilo alımına sebep olabilmektedir. Bu sebeple hem ikram için hazırlanan tatlılarda, hem de tüketilen tatlılarda sütlü tatlıyı tercih ederek daha sağlıklı bir tercih yapılabilir. Sıcak havalarda hafif sütlü tatlılar ve dondurma tercih edilebilir.

Çay ve kahvenin ziyadesi çarpıntı nedeni olabilir

Yaz günlerine rastlayan bayramda likit alımına dikkat edilmeli günde en az 1,5-2 litre su içilmelidir. Çikolata ve tatlı tüketimiyle alınan çokça şekeri dengelemek gayesiyle su dışında tercih edilen içecekler şekerli içecekler değil, ayran, soda, komposto, az şekerli limonata olmalıdır. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, bu içeceklerin yüksek tansiyon ve taşikardiye neden olduğu unutulmamalıdır.

Bir öğünde et yediyseniz gayrısında zerzevat tercih edebilirsiniz

Birçok insan bayram sofralarında sevdikleri ile birlikte uzun vakitler geçirmektedir. Bu durum ramazanda dinlenen mideyi çok yoracağından çeşitli sıhhat meselelerine yer hazırlamaktadır. Öğlen ve akşam yemeklerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri saat gayrısı ise içeriktir. Ziyaretlerde tüketilen ikramlar sonrasında açlık hissinin olmaması bayramlarda öğlen yemeklerinin atlanmasına, akşam yemeklerinin de geç saatlerine kaymasına neden olmaktadır. Bu dengesizlik bayramda kilo alımını hızlandırarak sıhhat meselelerini artırmaktadır. Saatli yenilmesi gereken öğlen ve akşam yemeğinin içeriğinde bir öğün et varsa öbür öğün zerzevat, çorba, salata, yoğurt yahut ayran olmalıdır. Yemekler az yağlı olmalı, pilav, makarna ve mantıdan kaçınılmalıdır. Kepek, çavdar, tam buğday üzere posalı ekmekler tercih edilmelidir.
 
Üst Alt