Bebeği Biberonla Beslemek İçin, Bebekleri Biberonla Beslerken, Biberon Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli, Bebeğe Biberon verme şekli, Biberon Temizliği, Biberonu Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerek, Biberonla BeslenmeBebeğin Biberonla Beslenmesi
Her anne bebeğini biraz sabırla ve gerekirse başlangıçta bir uzman yardımı ile kendi sütü ile besleyebilir. Buna karşınbebeğinizi anne sütü yerine biberonla beslemenin iki önemli avantajı vardır. Tüm besleme işlerini kendiniz yapmak zorundakalmaz, eşinizide devreye sokabilirsiniz. Ayrıca her öğünde bebeğin ne kadar süt aldığını görebilirsiniz. Öte yandan, biberonlabeslemenin getireceği en önemli sorun, bebeğinizde mide rahatsızlıklarına ve ishale yol açabilecek bakterilere karşı aşırıtitiz ve dikkatli olmak zorunluluğudur. Başlangıçta kendi sütünüzüde baskılamanız gerekecektir. Kendi sütünüzyetmeyeceğinden kaygılanıp bebeği biberon ile beslemeye yönelmiş olabilirsiniz; oysa biberonla beslerken sütle dolanmemelerinizin verdiği rahatsızlık sizi şaşırtacaktır. Biberonla beslenen bebeklerin kiloları dikkatle izlenmelidir. Fazla kiloalıyorsa, nedeni onu fazla beslemeniz olabilir. Mama çok yoğun olursa zarar verebilir, kutu üzerinde yazılı bilgileri vetalimatları dikkatle okuyun.
Biberonla beslemede gerekenler:
Bütünü ile biberon ile beslenen bebekler için en azından sekiz adet büyük boy biberon şişesi gereklidir. Fazladan biberonmemeleride alarak bunları temiz bir kavanozun içinde, yedekte saklamalısınız, böylece tıkanan memelerin yerine yenilerinikolayca kullanabilirsiniz. Biberona yerleştirilen tek kullanımlık içliklerde bebeğin yuttuğu hava en aza indirgenmiştir,böylece bebeğiniz daha az gaz problemi yaşayacaktır. Doğal görünümlü biberon memelerinin özelliği kullanım açısından geçek memeye çok benzemeleridir. Bebeğinizin damak veçene gelişiminde olumlu etkileri olur. bebek ağzına aldığında sütü damağına doğru fışkırtacak şekildetasarlanmıştır.
Geleneksel biberon memeleri ile bebeğiniz gerçek memeden emerken yaptığı emme hareketini yapamaz. Delikleri değişikgenişliklerde olabilir. Saniyede iki-üç damla süt akıtabilmesi en iyisidir. Küçük bir yarık, iğne deliğinden daha iyidir.Karın ağrılarına karşı yapılmış biberon memeleri, süt içilirken biberona hava girecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece biberonağzının büzüşmesi önlenir, bebeğin hava yutmasıda engellenmiş olur. Silikon memeler bir yıl kadar dayanır.Geniş tabanlı biberon ağızları her biberon şişesine uymaz. bebek emdikçe ağzı geniş tabana yaslanır, memenin ucu ağzınıniçinde gidip gelir, böylece gerçek memeyi andırdığı söylenebilir.Meme uçlarının dışında aşağıdaki malzemelere de ihtiyacınız olacaktır.
• Geniş bir ölçü kabı
• Plastik huni (hazırlanan mamanın biberona boşaltılmasında işe yarar.)
• Plastik kaşık
• Şişe fırçası (biberon ve şişelerin içini temizleyebilmek için gerklidir.)
• Sterilize edici tablet yada sıvı (soğuk suya katılan mikrop kırıcılardır)
• Tuz (süt kalıntılarını temizlemek içinbiberon memesinin içi tuzla ovulur)
• Makas (mama kutularının ağzını açmak için)
• Kaynatma kabı (gerçleri sterilize ederken kullanılır ve ağzı kapaklı olmalıdır)
Bebeğinizi biberonla beslerken:
Bebeğinizi beslemek onun için yapacağınız en önemli şeydir. Ancak, onun istediği tek şeyin biberondaki süt olduğunu yada onuherhangi birinin besleyebileceğini düşünmeniz yanlış olur. Sevginiz, sıcaklığınız ve onunla konuşmanızda süt kadar gerklidir.Bebeği beslerken, onu emzirir gibi kendinize doğru tutun, ona gülümseyin, onunla konuşun. Bebeği hiç bir zaman biberonlayalnız bırakmayın, boğulabilir. Beslenme düzenini ayarlaması için bebeğinize ta başından fırsat tanıyın. Beslenme hızını bırakın kendisi ayarlasın, ara sırabeslenmeyi bırakıp sağa sola bakınsın, biberonla yada sizinle oynasın. Böyle oyun katılmış bir beslenme yarım saat bilesürebilir. Bırakın ne kadar süt alacağını kendi belirlesin. Siz rahat bir yere oturun vebekleyin. Beslenmeyi eşinizlede paylaşmanız gerekir. Bebeğinizi eşinizde besleyebilir.Herhangi bir nedenle memeden biberona geçmek isterseniz bunu yavaş yavaş ve bu konuda bilgili kişilere danışarakyapmalısınız. Her emzirme öğününü biberonla değiştirmel için üç gün beklemek gerekir. İşe öğlen öğününde biberon vermeyebaşlayarak koyulun. bebek biberonu almazsa bir sonraki gün tekrar deneyin. Değişik bir biberon memesi deneyebilir yadabiberon ucuna birkaç damla anne sütü damlatarak bebeğinizi biberona çekebilirsiniz. Üç gün süre ile öğlen öğünündebiberonla beslenmeyi öğrendikten sonra gündüz öğünlerinden birini daha biberona dönüştürebilirsiniz.
bebek mamasının hazırlanması:
İlk haftalarda bebeğiniz sık sık acıkacağı için mamasını önceden hazırlayıp buzdolabında bulundurmak iyi olur. Bebeğinize dokuz aylık olana dek süt çocuğu için olan mamalarda vermeniz gerekir. Bu mamalar işlenmiş inek sütünden yapılır. Bebeğinize ne tür ve hangi marka mama vereceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz. Bebeğinize verdiğiniz mamanın süreklitürünü ve markasını değiştirmeniz onun midesini bozabilir. Süt çocuğu için yapılan mamalar daha kolay hazırlanması için toz halinde satılır. Kutusunun üzerinde ne kadar suya ne kadar toz karıştırılacağı yazmaktadır. Uygun ölçekte tozu kaşık ile aldıktan sonrafazlasını bir bıçak yardımı ile sıyırın. Size tavsiye edilen oranlara titizlikle uymanız bebeğin uygun kilo alması için önemlidir, aksi takdirde bebeğiniz aşırı kilo alabilir. Fazla su ile hazırlanan mamalar ise bebeğin kilo alımını yavaşlatır.Mama hazırlamak için kullanacağınız su önceden kaynatılıp soğutulmuş olmalıdır. Bekletilmiş su kullanmayın. Mamayı doğrudan biberonda yada başka bir kabın içinde hazırlayabilirsiniz.Hazıladığınız mamaları biberonda memesi içe dönük olacak şekilde kapağını kapatıp buzdolabında 24 saat saklayabilirsiniz.
Bebeğiniz ne kadar mama ister:
Bebeklerin iştahı günden güne değişmektedir. İlk günlerde biberonlara 100’er mililitre mama koyarak iştahını ve ne kadariçtiğini gözleyin. Kilo aldıkça bu miktar bebeğinize yetmeyecek ve daha fazlası için ağlayacaktır. Bu nedenle biberonakoyduğunuz mama miktarını devamlı arttırmanız gerekecektir. Altı aylık olduğunda 200 mililitrelik mamalarhazırlayabilirsiniz. Kaba bir hesapla bebeğinizin gereksinimi olan mama miktarı günde kilo başına 150 mililitre kadardır.Bebeğiniz kilo aldıkça mama miktarıda artacaktır. Bebeğinizi süt bebekleri için olan mama ile beş-altı ay besledikten sonra bebeğinize D vitamini ve demir başlamanızgerekebilir. Bu konuda doktorunuz size yol gösterecektir. Hazır mamalar inek sütünden yapıldığı için ender de olsa bebekte allerji ve sindirim bozukluğuna yol açabilir. Böyledurumlarda olanak varsa anne sütüne dönün ve doktorunuza başvurun.İnek sütü ise bebeğe allerjik olduğundan ve bebek tarafından sindirimi zor olduğundan en erken dokuz aylıkken verilmeli vesulandırılarak verilmelidir. bebek inek sütü ile beslenirken yine D vitamini ve demir eklenmesi gerekir.
Bebeği beslemek için biberonun hazırlanması:
• Biberonu buzdolabından çıkartıp memesini düz taktıktan sonra ılık suya sokarak ılınmasını sağlayın. Mikrodalga fırında ısıtmayın, çünkü şişenin dışından ne kadar ısındığını anlamazsınız.
• Biberondan sütün nasıl aktığını kontrol edin, saniyede bir-iki damla akmalıdır. Delik çok küçükse bebek emmekte zorluk çeker, çok büyükse de süt birden boşalır.
• Bileğinize bir kaç damla damlatarak sütün sıcaklığına bakın, ılık olmasına dikkat edin. Bebekler ılık sütü sever.
• Biberonun halkasını gevşeterek bebek emdikçe içeriye hava girmesini sağlayın. Böylece memenin büzülüp akışı kesmesi önlenir.
Bebeğe biberonu verme:
Yaşamın ilk on gününde bebeğinizin emme refleksini parmağınızla ağzına yakın bir yeri yavaşça okşayarak uyandırabilirsiniz.Bebek dönecek ve ağzını açacaktır. Bebeğiniz daha büyükse biberonun ucuna bir damla süt getirerek tadını almasını sağlayın. Bebek emdikçe kendine doğru çekeceğinden biberonu sıkıca tutmalısınız. Öyle kaldırmalısınızki biberonun ucunda hiç hava olmamalı ve sütle dolu olmalıdır. Bebeğiniz sütün tümünü bitirdiğinde biberonu çekin, hala emmek istiyorsa küçük parmağınızı emebilir. Daha çok süt istiyorsabunu size ağlayarak belli edecektir. Ayrıca bebeğinizi yarı oturur pozisyonda beslerseniz daha kolay yutkunabilir.
STERİLİZASYON VE TEMİZLİK
Mide ve bağırsak iltihabı bebeğiniz için yaşamsal bir tehlike olabilir. Süt ise bu hastalığın başlıca etkeni olan bakterilereçok uygun bir üreme ortamı sağlar. Burada uygulanacak en önemli ilke şudur: bebeğinizin besinine değecek herşeyikullanmadan önce iyice yıkayıp sterilize edin (mikroplarını kırın). Bebeği biberonla beslemenin altın kuralı budur.Beslemeden sonra da şişeyi ve memeyi yıkayıp kenara ayırın. Kullanılan biberonları daha sonra topluca sterilize edeceksiniz.Yapacağınız ilk işlem yıkama olacaktır. Tüm şişeleri, kapları, meme ağızlarını, huni ve kaşığı sabunlu sıcak sudayıkayın (deterjan kullanmayın). Şişelerin içini süt kalıntılarını çıkarmak için fırçalayın. Memelerin içini tuzla ovarak sütkalıntılarını temizleyin. Memenin ucuna tuz doldurarak parmaklarınız arasında ovuşturun. Daha sonra tüm gereçleri bol suile durulayın. İkinci aşama sterilizasyondur. Bunun için sterilizasyon için kullandığınız büyük kovaya su koyup sterilizasyon sıvısı yadatabletleri karıştırın. Tabletler çözündükten sonra yıkamış olduğunuz tüm gereçleri suyun dışında kalmayacak şekilde kabakoyun. Kabı hafif hafif sallayarak şişelerin içinde kalabilecek hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın. Kabıın iç kapağınıyerleştirip kapağını kapayın. Gereçleri bu suda tutun ve kullanacağınız zaman çıkarıp kaynamış su ile durulayın ve sularını süzdürün. Gereçlerinizi bulaşık makinesinde kolayca temizleyebilirsiniz fakat steril olmazlar.Eğer sterilizasyon yapabileceğiniz malzemeler bulunmuyorsa gereçlerinizi 25 dakika kadar kaynatarak mikrobunukırabilirsiniz.
Bebeğinizin midesini bozmamak için dikkat edilmesi gerekenler:
Aşağıdaki kurallara uyarsanız bebeğinizin midesini bozan ve ishale neden olan bakterilere karşı gereken önlemleri almışolursunuz:
• İlk kez kullanıyor olsanız bile tüm gereçleri kullanmadan önce sterilize edin.
• Buzdolabı yoksa mamaları beslenme saatinde hazırlayıp tüketin ve dışarıda hiç bekletmemeye özen gösterin.
• Bebeğiniz biberondaki sütü bitirememişse kalanını saklamayın, atın. Biberondaki süt bebeğinizin tükürüğü ile karışması ile çok çabuk bozulmaya başlar.
• Bebeğinizin beslenmesi için ısıttığınız sütü hiç içmemiş olsada atın. Sütün ısıtlması ile bakterilerin çoğalması kolaylaşmış olur.
• Mamayı hazırladıktan sonra buzdolabında 24 saatten fazla tutmayın.
• Biberon şişelerini kullanacağınız zamana dek mikrop öldürücü çözeltide tutabilirsiniz, bu çözeltinin etkisi 24 saat sürer.Memeleri ise sterilize olsuktan sonra çıkarıp yine steril bir kavanozda saklayabilirsiniz.
• Steril gereçleri bez ile kurulamayın. Sularının süzülmesini bekleyin.
• Steri gereçlere dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.
Evden uzaktayken:
Birkaç saatten fazla bir süre için dışarı çıkmanız gerekiyorsa, mamayı her zamanki gibi hazırlayıpbuzdolabında soğutun. Yalıtımlı piknik kutusuna bir kaç buz torbası ile yerleştirdiğiniz zaman mama sekiz saat bozulmadan kalabilir. Yanınıza birtermos sıcak su alırsanız mamayı bebeğe vermeden önce ısıtabilirsiniz. Termosa asla sıcak mama koymayın, baktrilerüreyebilir. Uzun yolculuklarda karton kutularda satılan hazır mamalar daha uygun olabilir. Bu mamalar daha dayanıklıdır.Yanınızda plastik bir torba içinde steril şişe ve meme alırsanız bebeği kolayca besleyebilirsiniz.
Alıntı
Her anne bebeğini biraz sabırla ve gerekirse başlangıçta bir uzman yardımı ile kendi sütü ile besleyebilir. Buna karşınbebeğinizi anne sütü yerine biberonla beslemenin iki önemli avantajı vardır. Tüm besleme işlerini kendiniz yapmak zorundakalmaz, eşinizide devreye sokabilirsiniz. Ayrıca her öğünde bebeğin ne kadar süt aldığını görebilirsiniz. Öte yandan, biberonlabeslemenin getireceği en önemli sorun, bebeğinizde mide rahatsızlıklarına ve ishale yol açabilecek bakterilere karşı aşırıtitiz ve dikkatli olmak zorunluluğudur. Başlangıçta kendi sütünüzüde baskılamanız gerekecektir. Kendi sütünüzyetmeyeceğinden kaygılanıp bebeği biberon ile beslemeye yönelmiş olabilirsiniz; oysa biberonla beslerken sütle dolanmemelerinizin verdiği rahatsızlık sizi şaşırtacaktır. Biberonla beslenen bebeklerin kiloları dikkatle izlenmelidir. Fazla kiloalıyorsa, nedeni onu fazla beslemeniz olabilir. Mama çok yoğun olursa zarar verebilir, kutu üzerinde yazılı bilgileri vetalimatları dikkatle okuyun.
Biberonla beslemede gerekenler:
Bütünü ile biberon ile beslenen bebekler için en azından sekiz adet büyük boy biberon şişesi gereklidir. Fazladan biberonmemeleride alarak bunları temiz bir kavanozun içinde, yedekte saklamalısınız, böylece tıkanan memelerin yerine yenilerinikolayca kullanabilirsiniz. Biberona yerleştirilen tek kullanımlık içliklerde bebeğin yuttuğu hava en aza indirgenmiştir,böylece bebeğiniz daha az gaz problemi yaşayacaktır. Doğal görünümlü biberon memelerinin özelliği kullanım açısından geçek memeye çok benzemeleridir. Bebeğinizin damak veçene gelişiminde olumlu etkileri olur. bebek ağzına aldığında sütü damağına doğru fışkırtacak şekildetasarlanmıştır.
Geleneksel biberon memeleri ile bebeğiniz gerçek memeden emerken yaptığı emme hareketini yapamaz. Delikleri değişikgenişliklerde olabilir. Saniyede iki-üç damla süt akıtabilmesi en iyisidir. Küçük bir yarık, iğne deliğinden daha iyidir.Karın ağrılarına karşı yapılmış biberon memeleri, süt içilirken biberona hava girecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece biberonağzının büzüşmesi önlenir, bebeğin hava yutmasıda engellenmiş olur. Silikon memeler bir yıl kadar dayanır.Geniş tabanlı biberon ağızları her biberon şişesine uymaz. bebek emdikçe ağzı geniş tabana yaslanır, memenin ucu ağzınıniçinde gidip gelir, böylece gerçek memeyi andırdığı söylenebilir.Meme uçlarının dışında aşağıdaki malzemelere de ihtiyacınız olacaktır.
• Geniş bir ölçü kabı
• Plastik huni (hazırlanan mamanın biberona boşaltılmasında işe yarar.)
• Plastik kaşık
• Şişe fırçası (biberon ve şişelerin içini temizleyebilmek için gerklidir.)
• Sterilize edici tablet yada sıvı (soğuk suya katılan mikrop kırıcılardır)
• Tuz (süt kalıntılarını temizlemek içinbiberon memesinin içi tuzla ovulur)
• Makas (mama kutularının ağzını açmak için)
• Kaynatma kabı (gerçleri sterilize ederken kullanılır ve ağzı kapaklı olmalıdır)
Bebeğinizi biberonla beslerken:
Bebeğinizi beslemek onun için yapacağınız en önemli şeydir. Ancak, onun istediği tek şeyin biberondaki süt olduğunu yada onuherhangi birinin besleyebileceğini düşünmeniz yanlış olur. Sevginiz, sıcaklığınız ve onunla konuşmanızda süt kadar gerklidir.Bebeği beslerken, onu emzirir gibi kendinize doğru tutun, ona gülümseyin, onunla konuşun. Bebeği hiç bir zaman biberonlayalnız bırakmayın, boğulabilir. Beslenme düzenini ayarlaması için bebeğinize ta başından fırsat tanıyın. Beslenme hızını bırakın kendisi ayarlasın, ara sırabeslenmeyi bırakıp sağa sola bakınsın, biberonla yada sizinle oynasın. Böyle oyun katılmış bir beslenme yarım saat bilesürebilir. Bırakın ne kadar süt alacağını kendi belirlesin. Siz rahat bir yere oturun vebekleyin. Beslenmeyi eşinizlede paylaşmanız gerekir. Bebeğinizi eşinizde besleyebilir.Herhangi bir nedenle memeden biberona geçmek isterseniz bunu yavaş yavaş ve bu konuda bilgili kişilere danışarakyapmalısınız. Her emzirme öğününü biberonla değiştirmel için üç gün beklemek gerekir. İşe öğlen öğününde biberon vermeyebaşlayarak koyulun. bebek biberonu almazsa bir sonraki gün tekrar deneyin. Değişik bir biberon memesi deneyebilir yadabiberon ucuna birkaç damla anne sütü damlatarak bebeğinizi biberona çekebilirsiniz. Üç gün süre ile öğlen öğünündebiberonla beslenmeyi öğrendikten sonra gündüz öğünlerinden birini daha biberona dönüştürebilirsiniz.
bebek mamasının hazırlanması:
İlk haftalarda bebeğiniz sık sık acıkacağı için mamasını önceden hazırlayıp buzdolabında bulundurmak iyi olur. Bebeğinize dokuz aylık olana dek süt çocuğu için olan mamalarda vermeniz gerekir. Bu mamalar işlenmiş inek sütünden yapılır. Bebeğinize ne tür ve hangi marka mama vereceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz. Bebeğinize verdiğiniz mamanın süreklitürünü ve markasını değiştirmeniz onun midesini bozabilir. Süt çocuğu için yapılan mamalar daha kolay hazırlanması için toz halinde satılır. Kutusunun üzerinde ne kadar suya ne kadar toz karıştırılacağı yazmaktadır. Uygun ölçekte tozu kaşık ile aldıktan sonrafazlasını bir bıçak yardımı ile sıyırın. Size tavsiye edilen oranlara titizlikle uymanız bebeğin uygun kilo alması için önemlidir, aksi takdirde bebeğiniz aşırı kilo alabilir. Fazla su ile hazırlanan mamalar ise bebeğin kilo alımını yavaşlatır.Mama hazırlamak için kullanacağınız su önceden kaynatılıp soğutulmuş olmalıdır. Bekletilmiş su kullanmayın. Mamayı doğrudan biberonda yada başka bir kabın içinde hazırlayabilirsiniz.Hazıladığınız mamaları biberonda memesi içe dönük olacak şekilde kapağını kapatıp buzdolabında 24 saat saklayabilirsiniz.
Bebeğiniz ne kadar mama ister:
Bebeklerin iştahı günden güne değişmektedir. İlk günlerde biberonlara 100’er mililitre mama koyarak iştahını ve ne kadariçtiğini gözleyin. Kilo aldıkça bu miktar bebeğinize yetmeyecek ve daha fazlası için ağlayacaktır. Bu nedenle biberonakoyduğunuz mama miktarını devamlı arttırmanız gerekecektir. Altı aylık olduğunda 200 mililitrelik mamalarhazırlayabilirsiniz. Kaba bir hesapla bebeğinizin gereksinimi olan mama miktarı günde kilo başına 150 mililitre kadardır.Bebeğiniz kilo aldıkça mama miktarıda artacaktır. Bebeğinizi süt bebekleri için olan mama ile beş-altı ay besledikten sonra bebeğinize D vitamini ve demir başlamanızgerekebilir. Bu konuda doktorunuz size yol gösterecektir. Hazır mamalar inek sütünden yapıldığı için ender de olsa bebekte allerji ve sindirim bozukluğuna yol açabilir. Böyledurumlarda olanak varsa anne sütüne dönün ve doktorunuza başvurun.İnek sütü ise bebeğe allerjik olduğundan ve bebek tarafından sindirimi zor olduğundan en erken dokuz aylıkken verilmeli vesulandırılarak verilmelidir. bebek inek sütü ile beslenirken yine D vitamini ve demir eklenmesi gerekir.
Bebeği beslemek için biberonun hazırlanması:
• Biberonu buzdolabından çıkartıp memesini düz taktıktan sonra ılık suya sokarak ılınmasını sağlayın. Mikrodalga fırında ısıtmayın, çünkü şişenin dışından ne kadar ısındığını anlamazsınız.
• Biberondan sütün nasıl aktığını kontrol edin, saniyede bir-iki damla akmalıdır. Delik çok küçükse bebek emmekte zorluk çeker, çok büyükse de süt birden boşalır.
• Bileğinize bir kaç damla damlatarak sütün sıcaklığına bakın, ılık olmasına dikkat edin. Bebekler ılık sütü sever.
• Biberonun halkasını gevşeterek bebek emdikçe içeriye hava girmesini sağlayın. Böylece memenin büzülüp akışı kesmesi önlenir.
Bebeğe biberonu verme:
Yaşamın ilk on gününde bebeğinizin emme refleksini parmağınızla ağzına yakın bir yeri yavaşça okşayarak uyandırabilirsiniz.Bebek dönecek ve ağzını açacaktır. Bebeğiniz daha büyükse biberonun ucuna bir damla süt getirerek tadını almasını sağlayın. Bebek emdikçe kendine doğru çekeceğinden biberonu sıkıca tutmalısınız. Öyle kaldırmalısınızki biberonun ucunda hiç hava olmamalı ve sütle dolu olmalıdır. Bebeğiniz sütün tümünü bitirdiğinde biberonu çekin, hala emmek istiyorsa küçük parmağınızı emebilir. Daha çok süt istiyorsabunu size ağlayarak belli edecektir. Ayrıca bebeğinizi yarı oturur pozisyonda beslerseniz daha kolay yutkunabilir.
STERİLİZASYON VE TEMİZLİK
Mide ve bağırsak iltihabı bebeğiniz için yaşamsal bir tehlike olabilir. Süt ise bu hastalığın başlıca etkeni olan bakterilereçok uygun bir üreme ortamı sağlar. Burada uygulanacak en önemli ilke şudur: bebeğinizin besinine değecek herşeyikullanmadan önce iyice yıkayıp sterilize edin (mikroplarını kırın). Bebeği biberonla beslemenin altın kuralı budur.Beslemeden sonra da şişeyi ve memeyi yıkayıp kenara ayırın. Kullanılan biberonları daha sonra topluca sterilize edeceksiniz.Yapacağınız ilk işlem yıkama olacaktır. Tüm şişeleri, kapları, meme ağızlarını, huni ve kaşığı sabunlu sıcak sudayıkayın (deterjan kullanmayın). Şişelerin içini süt kalıntılarını çıkarmak için fırçalayın. Memelerin içini tuzla ovarak sütkalıntılarını temizleyin. Memenin ucuna tuz doldurarak parmaklarınız arasında ovuşturun. Daha sonra tüm gereçleri bol suile durulayın. İkinci aşama sterilizasyondur. Bunun için sterilizasyon için kullandığınız büyük kovaya su koyup sterilizasyon sıvısı yadatabletleri karıştırın. Tabletler çözündükten sonra yıkamış olduğunuz tüm gereçleri suyun dışında kalmayacak şekilde kabakoyun. Kabı hafif hafif sallayarak şişelerin içinde kalabilecek hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın. Kabıın iç kapağınıyerleştirip kapağını kapayın. Gereçleri bu suda tutun ve kullanacağınız zaman çıkarıp kaynamış su ile durulayın ve sularını süzdürün. Gereçlerinizi bulaşık makinesinde kolayca temizleyebilirsiniz fakat steril olmazlar.Eğer sterilizasyon yapabileceğiniz malzemeler bulunmuyorsa gereçlerinizi 25 dakika kadar kaynatarak mikrobunukırabilirsiniz.
Bebeğinizin midesini bozmamak için dikkat edilmesi gerekenler:
Aşağıdaki kurallara uyarsanız bebeğinizin midesini bozan ve ishale neden olan bakterilere karşı gereken önlemleri almışolursunuz:
• İlk kez kullanıyor olsanız bile tüm gereçleri kullanmadan önce sterilize edin.
• Buzdolabı yoksa mamaları beslenme saatinde hazırlayıp tüketin ve dışarıda hiç bekletmemeye özen gösterin.
• Bebeğiniz biberondaki sütü bitirememişse kalanını saklamayın, atın. Biberondaki süt bebeğinizin tükürüğü ile karışması ile çok çabuk bozulmaya başlar.
• Bebeğinizin beslenmesi için ısıttığınız sütü hiç içmemiş olsada atın. Sütün ısıtlması ile bakterilerin çoğalması kolaylaşmış olur.
• Mamayı hazırladıktan sonra buzdolabında 24 saatten fazla tutmayın.
• Biberon şişelerini kullanacağınız zamana dek mikrop öldürücü çözeltide tutabilirsiniz, bu çözeltinin etkisi 24 saat sürer.Memeleri ise sterilize olsuktan sonra çıkarıp yine steril bir kavanozda saklayabilirsiniz.
• Steril gereçleri bez ile kurulamayın. Sularının süzülmesini bekleyin.
• Steri gereçlere dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.
Evden uzaktayken:
Birkaç saatten fazla bir süre için dışarı çıkmanız gerekiyorsa, mamayı her zamanki gibi hazırlayıpbuzdolabında soğutun. Yalıtımlı piknik kutusuna bir kaç buz torbası ile yerleştirdiğiniz zaman mama sekiz saat bozulmadan kalabilir. Yanınıza birtermos sıcak su alırsanız mamayı bebeğe vermeden önce ısıtabilirsiniz. Termosa asla sıcak mama koymayın, baktrilerüreyebilir. Uzun yolculuklarda karton kutularda satılan hazır mamalar daha uygun olabilir. Bu mamalar daha dayanıklıdır.Yanınızda plastik bir torba içinde steril şişe ve meme alırsanız bebeği kolayca besleyebilirsiniz.
Alıntı