Bebeğin fizyolojik ve psikososyal gereksinimlerini ilk 4-6 ay anne sütü tek başına karşılayabilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin bebeğe sağladığı üstünlükler şöyledir:
1. Enfeksiyona bağlı hastalık riskini azaltır: Bunlar ishal, alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, sepsis, menenjit, idrar yolu enfeksiyonları ve nekrotizan enterokolittir.
2. Beslenme açısından avantajlıdır: Bebeğin ihtiyaçlarına göre anne sütü içeriği değişir ve emilim yönünden mükemmeldir.
3. Belirli hastalıklara karşı koruyucudur: Bunlar ani bebek ölümü sendromu, tip 1 diyabet, alerjik hastalıklar, lenfoma, ülseratif kolit ve uzun süren sindirim kanalı hastalıklarıdır.
4. Bağışıklık sistemini olumlu yönde uyarır: Vücutta yabancı maddelere karşı antikor yapımını başlatır. Mikroplara karşı için de canlı hücre barındırır. Yararlı mikroorganizma oluşumuna yardımcıdır.
5. Gelişimsel ve psikolojik yönden yaralıdır: Anne ile bebek arasında bağ kurar.
6. Sosyo ekonomik açıdan yararlıdır: Sağlık ve beslenme harcamalarının azalmasını sağlar.
Anne sütü alamayan bebekler için çeşitli formulalar geliştirilmiştir. Bebeğin ayına veya gelişimine göre kullanılacak mama değişkenlik göstereceği için mutlaka konunun uzmanına danışılması gerekir.
Bebeğinizin gelişimi ile ek besinlere 5. Aydan itibaren başlanabilir. Bu dönemde en önemli kriter besinlere tek tek başlanmasıdır ki bebeğin alerjik reaksiyon gösterip göstermediği ancak bu şekilde takip edilebilir. Bebeğin besini en iyi şekilde tolere edebilmesi için 8-10 kez denenmesi gerekir. Küçük miktarlarda başlanan bu tamamlayıcı besinler yaşla beraber arttırılır. Bebeğinizi doygunluk hissedene kadar doyurmanız öğün zamanlarını düzenlemeniz açısından önemlidir.
4-6. aylar
Meyve suyu
Yoğurt
Unlu sütlü mama
6-7. aylar
Yumurta sarısı
Meyve püresi
Sebze çorbası
Yoğurt
Tuzsuz beyaz peynir
Bisküvi
7-8. aylar
Dana- balık- tavuk eti
Baklagiller
Tam yumurta
8-9. aylar
Nişastalı besinler
Karaciğer
10-12. aylar
Evde yenen herşey (yemekler tuzsuz olmalıdır.)
1. Enfeksiyona bağlı hastalık riskini azaltır: Bunlar ishal, alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, sepsis, menenjit, idrar yolu enfeksiyonları ve nekrotizan enterokolittir.
2. Beslenme açısından avantajlıdır: Bebeğin ihtiyaçlarına göre anne sütü içeriği değişir ve emilim yönünden mükemmeldir.
3. Belirli hastalıklara karşı koruyucudur: Bunlar ani bebek ölümü sendromu, tip 1 diyabet, alerjik hastalıklar, lenfoma, ülseratif kolit ve uzun süren sindirim kanalı hastalıklarıdır.
4. Bağışıklık sistemini olumlu yönde uyarır: Vücutta yabancı maddelere karşı antikor yapımını başlatır. Mikroplara karşı için de canlı hücre barındırır. Yararlı mikroorganizma oluşumuna yardımcıdır.
5. Gelişimsel ve psikolojik yönden yaralıdır: Anne ile bebek arasında bağ kurar.
6. Sosyo ekonomik açıdan yararlıdır: Sağlık ve beslenme harcamalarının azalmasını sağlar.
Anne sütü alamayan bebekler için çeşitli formulalar geliştirilmiştir. Bebeğin ayına veya gelişimine göre kullanılacak mama değişkenlik göstereceği için mutlaka konunun uzmanına danışılması gerekir.
Bebeğinizin gelişimi ile ek besinlere 5. Aydan itibaren başlanabilir. Bu dönemde en önemli kriter besinlere tek tek başlanmasıdır ki bebeğin alerjik reaksiyon gösterip göstermediği ancak bu şekilde takip edilebilir. Bebeğin besini en iyi şekilde tolere edebilmesi için 8-10 kez denenmesi gerekir. Küçük miktarlarda başlanan bu tamamlayıcı besinler yaşla beraber arttırılır. Bebeğinizi doygunluk hissedene kadar doyurmanız öğün zamanlarını düzenlemeniz açısından önemlidir.
4-6. aylar
Meyve suyu
Yoğurt
Unlu sütlü mama
6-7. aylar
Yumurta sarısı
Meyve püresi
Sebze çorbası
Yoğurt
Tuzsuz beyaz peynir
Bisküvi
7-8. aylar
Dana- balık- tavuk eti
Baklagiller
Tam yumurta
8-9. aylar
Nişastalı besinler
Karaciğer
10-12. aylar
Evde yenen herşey (yemekler tuzsuz olmalıdır.)