Ek azıklara Erken Başlama ile Gelişen Komplikasyonlar 2’ye ayrılır
1-Erken periyotta besin alerji,bağırsak dokusunun gelişememesi ,mide asit düşüklüğü ve besin unsurları verilirken kullanılan tabak ve kaşık hijyen bozukluğuna bağlı olarak enfeksiyona neden olur.Anne sütü alımının azalmasıyla bir arada hami ve besleyici husus emilimi de azalır.
2-Geç devirdebaşlanması ise ileri yaşlarda damar sertliği,hipertansiyon ve obeziteye yol açar.Aynı devranda Geç beslenme zayıflığı,demir eksikliği ve immün (bağışıklılık)bozukluklarına yol acar.
Bebek beslenmesi 3 aşamada olur;
-o-6 ayda EMME periyodu yalnızca likitleri alabilir.
-6-9 ayda GEÇİŞ devri kaşıkla beslenir,yarı katı azıklar verilir.Dil ve dudak kasları gelişir.
-9-12 ayda ÇİĞNEME periyodu olup yanak ve çene ittirme hareketleri gelişir ve artık her türlü besin bu periyot verilebilir.
Ek besin en erken 4.ayda verilmeli, şayet gelişimi yeterli ise yalnızca ana sütü verilmelidir.
Ek besinlere başlamak sahiden sabırlı olmayı gerektirir.İlk aşamada bebek reddederse ısrar edilmemeli,daha sonra tekrar denenmeli,gerekirse sevdiği bir şeylere karıştırılıp verilmelidir.Her besin birinci başlamada karışım olarak değil de tek tek ve ölçü olarak da azar azar denenmeli,gerekirse sevdiği bir şeylere karıştırılıp verilmelidir.Her besin birinci başlamada karışım olarak değil de tek tek ve ölçü olarak da azar azar denenmelidir.Beslenme sonrasında alerjik reaksiyon yahut bağırsak bozukluğu yaparsa o besin bir mühlet geri çekilmelidir.Ayrıca ek azıklar ana sütü ile tıpkı aynı anda verilmemelidir,yoksa ana sütündeki yararlı hususların ek azık ile birleşip atılımı laf mevzusudur.
Ek besinlere başlama sırasıyla şöyle guruplanabilir;
4.ayda meyve suyu ve yoğurt formunda likit besinler,6.ayda zerzevat meyve püreleri muhallebi başlanır.6.-8.ayda et suyu eklenmiş tarhana, mercimek çorbaları, peynir, yumurta sarısı verilebilir.8.aydan sonra etli azıklar,köfte,tavuk,balık etine geçilebilir.Bu nedenle bilhassa ete başlamak değerlidir.Bebeklere mahsusen etli azıklar doğal yoldan beslenen hayvanlardan elde edilen eserlerden seçilmelidir.Yumurta,köy tavuğu yumurtası olarak yedirilmelidir.
Ekonomik durumu münasip olmayan ailelerde münhasıran demir ve proteinden güçlü baklagiller etin mahallini almalıdır.Bunlar münhasıran de C vitamini ile alınmalı ve vücuda yararlılık nispeti artırılmalıdır.Ayrıca sağlıklı kasaptan alınan sakatatlar bu aylarda eklenmelidir.
Yumurta yedirmeye 6.aydan sonra bilhassa yumurtanın sarısı ile başlanılmalıdır.Yumurta demir ve protein içeriği varlıklı bir besin hususu olup, yumurtanın beyazı mahsusen içerisindeki proteinlerin alerji riskine karşı 1 yaş sonrası verilmelidir.
Bunlara bu 3-4 aylık süreçte alışan bebek,artık 9.aydan sonra sofraya oturtulmalıdır.
Karbonhidratlı yiyecekler
Beyaz ekmek ,un,şeker,pekmez,bal,meyve sularının insülin direncini erken yaşta ortaya çıkartması gerçeği ve erişkin yaşlarda buna bağlı marazların açığa çıkması nedeniyle,tüketimleri azaltılmalıdır.
Yağlı yiyecekler
Yağ içermeyen diyetlerin bebekte gelişimi bozduğu gerçeğininden yola çıkarak tereyağı,kuyruk yağı ve zeytinyağı besinlere 8.-9.aylarda eklenmelidir.
Sütlü yiyecekler
Sütlü besinlerin demir eksikliği anemisine yol açması nedeniyle bebeğe verilmesine karşı cıkılsa da,1 yaş sonrası 1-2 bardak süt mutlak gelişim için verilmelidir.Pastörize sütlerin protein yapısı bozulduğu ve ek hususları eklendiği için bu sütleri tüketmek noktasına,çok güvenilirsütçüden alınan süt tercih edilmeli yada günlük süt biçiminde cam şişede marketten alınmalıdır.
Sütlere eklenen antibiyotikler,sütlerin ekşimesini ve kesilmesini sağlayan yararlı bakterileri ve probiyotikleri yok ederek bağışıklık sisteminin çökmesine neden olur.
Ayrıyeten buradaki bağırsak probiyotiklerinin hazım sistemini geliştirme,bağırsakta K vitamini prodüksiyonu,besin alerjisinden müdafaa ve immün sistem marazlarını önlemede tesirli olduğu bilinmektedir.Sütün yanı sıra tüm yeşil yapraklı sebzeler,özellikle kalsiyum ve magnezyum zenginidir ve mutlak tüketimi sağlanmalıdır.
Bebeklerimizi sıkmadan,üzmeden,onlara zarar vermeden,azar azar ve sırası ile bu besinleri beslenme şemasına oturtmak biz validelerin en kıymetli hizmetidir.
1-Erken periyotta besin alerji,bağırsak dokusunun gelişememesi ,mide asit düşüklüğü ve besin unsurları verilirken kullanılan tabak ve kaşık hijyen bozukluğuna bağlı olarak enfeksiyona neden olur.Anne sütü alımının azalmasıyla bir arada hami ve besleyici husus emilimi de azalır.
2-Geç devirdebaşlanması ise ileri yaşlarda damar sertliği,hipertansiyon ve obeziteye yol açar.Aynı devranda Geç beslenme zayıflığı,demir eksikliği ve immün (bağışıklılık)bozukluklarına yol acar.
Bebek beslenmesi 3 aşamada olur;
-o-6 ayda EMME periyodu yalnızca likitleri alabilir.
-6-9 ayda GEÇİŞ devri kaşıkla beslenir,yarı katı azıklar verilir.Dil ve dudak kasları gelişir.
-9-12 ayda ÇİĞNEME periyodu olup yanak ve çene ittirme hareketleri gelişir ve artık her türlü besin bu periyot verilebilir.
Ek besin en erken 4.ayda verilmeli, şayet gelişimi yeterli ise yalnızca ana sütü verilmelidir.
Ek besinlere başlamak sahiden sabırlı olmayı gerektirir.İlk aşamada bebek reddederse ısrar edilmemeli,daha sonra tekrar denenmeli,gerekirse sevdiği bir şeylere karıştırılıp verilmelidir.Her besin birinci başlamada karışım olarak değil de tek tek ve ölçü olarak da azar azar denenmeli,gerekirse sevdiği bir şeylere karıştırılıp verilmelidir.Her besin birinci başlamada karışım olarak değil de tek tek ve ölçü olarak da azar azar denenmelidir.Beslenme sonrasında alerjik reaksiyon yahut bağırsak bozukluğu yaparsa o besin bir mühlet geri çekilmelidir.Ayrıca ek azıklar ana sütü ile tıpkı aynı anda verilmemelidir,yoksa ana sütündeki yararlı hususların ek azık ile birleşip atılımı laf mevzusudur.
Ek besinlere başlama sırasıyla şöyle guruplanabilir;
4.ayda meyve suyu ve yoğurt formunda likit besinler,6.ayda zerzevat meyve püreleri muhallebi başlanır.6.-8.ayda et suyu eklenmiş tarhana, mercimek çorbaları, peynir, yumurta sarısı verilebilir.8.aydan sonra etli azıklar,köfte,tavuk,balık etine geçilebilir.Bu nedenle bilhassa ete başlamak değerlidir.Bebeklere mahsusen etli azıklar doğal yoldan beslenen hayvanlardan elde edilen eserlerden seçilmelidir.Yumurta,köy tavuğu yumurtası olarak yedirilmelidir.
Ekonomik durumu münasip olmayan ailelerde münhasıran demir ve proteinden güçlü baklagiller etin mahallini almalıdır.Bunlar münhasıran de C vitamini ile alınmalı ve vücuda yararlılık nispeti artırılmalıdır.Ayrıca sağlıklı kasaptan alınan sakatatlar bu aylarda eklenmelidir.
Yumurta yedirmeye 6.aydan sonra bilhassa yumurtanın sarısı ile başlanılmalıdır.Yumurta demir ve protein içeriği varlıklı bir besin hususu olup, yumurtanın beyazı mahsusen içerisindeki proteinlerin alerji riskine karşı 1 yaş sonrası verilmelidir.
Bunlara bu 3-4 aylık süreçte alışan bebek,artık 9.aydan sonra sofraya oturtulmalıdır.
Karbonhidratlı yiyecekler
Beyaz ekmek ,un,şeker,pekmez,bal,meyve sularının insülin direncini erken yaşta ortaya çıkartması gerçeği ve erişkin yaşlarda buna bağlı marazların açığa çıkması nedeniyle,tüketimleri azaltılmalıdır.
Yağlı yiyecekler
Yağ içermeyen diyetlerin bebekte gelişimi bozduğu gerçeğininden yola çıkarak tereyağı,kuyruk yağı ve zeytinyağı besinlere 8.-9.aylarda eklenmelidir.
Sütlü yiyecekler
Sütlü besinlerin demir eksikliği anemisine yol açması nedeniyle bebeğe verilmesine karşı cıkılsa da,1 yaş sonrası 1-2 bardak süt mutlak gelişim için verilmelidir.Pastörize sütlerin protein yapısı bozulduğu ve ek hususları eklendiği için bu sütleri tüketmek noktasına,çok güvenilirsütçüden alınan süt tercih edilmeli yada günlük süt biçiminde cam şişede marketten alınmalıdır.
Sütlere eklenen antibiyotikler,sütlerin ekşimesini ve kesilmesini sağlayan yararlı bakterileri ve probiyotikleri yok ederek bağışıklık sisteminin çökmesine neden olur.
Ayrıyeten buradaki bağırsak probiyotiklerinin hazım sistemini geliştirme,bağırsakta K vitamini prodüksiyonu,besin alerjisinden müdafaa ve immün sistem marazlarını önlemede tesirli olduğu bilinmektedir.Sütün yanı sıra tüm yeşil yapraklı sebzeler,özellikle kalsiyum ve magnezyum zenginidir ve mutlak tüketimi sağlanmalıdır.
Bebeklerimizi sıkmadan,üzmeden,onlara zarar vermeden,azar azar ve sırası ile bu besinleri beslenme şemasına oturtmak biz validelerin en kıymetli hizmetidir.