Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik Ağrı)

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Tanım:
0-3 aylık sağlıklı beslenme ve gelişimi normal bebeklerde
En az 3 hafta süren
Haftada 3 günden fazla ve
Günde 3 saatten fazla olan AĞLAMA, YÜZDE KIZARMA VE BACAKLARI KARINA DOĞRU ÇEKME HAREKETİNİN gözlendiği klinik duruma denir.

İnfantil kolik gaz sancısı genellikle ikinci haftadan sonra başlar. En yoğun olarak görüldüğü dönem altıncı haftadadır. Genellikle( %47) oranında 3 aydan sonra görülmez. Bazen (%12) 12 aya kadar devam edebilir.

Kolik neden görülür ne gibi etkenler sorumlu tutulmuştur:
Sigara içimi:evde sigara içen birey sayısı ne kadar fazla ise bebeklerde kolik görülme olasılığı ve şiddeti o kadar fazladır.
Beslenme: biberonla beslenme ve sırt üstü yatar pozisyonda beslenme gaz oluşumuna neden olduğu bildirilmiştir.
Alerji:İnek sütü alerjisi veya çoklu besin alerjisi çok farklı bulgulara neden olabileceği gibi, sadece ağlama ile görülen infantil kolik ayırıcı tanısında önemli yer almaktadır.
Laktoz sindirim bozuklukları: Bazı uzmanlar infantil kolikte laktoz malabsorbsiyonun sorumlu olduğu görüşünü bildirmişlerdir.
Sindirim sistemi florasında ki değişiklikler:Doğumda steril( mikropsuz)olan bebeğin bağırdakları doğum esnasında yutkunma ile çeşitli mikroorganizmaları bağırsağa iletir. Bebek emmeye başladığı anda anne sütünde bulunan probiyotik ve prebiyotik yapılı maddeler, bağırsak da bulunan hastalık yapan bakteriler tarafından parçalanır ve barsak çeperi probiyotik bakteriler tarafından sarılarak baskın hale gelir. Bu normal barsak florasının gelişimidir.

Yapılan çalışmalarda infantil kolik olan bebeklerin gaytalarında lactobasilus asidophilius az, laktobasilus brevis ve laktobasilus lactis daha çok olduğu görülmüş. Dolayısıyla infantil kolik tedavisinde hangi cins ilaç verileceği önemlidir.

İnfantil kolik tedavisinde probiyotikler:

İnfantil kolik tedavisinde probiyotikler kullanılırken hangi probiyotik ne miktarda kullanılacak sorusunun cevaplanması gerekmektedir. Probiyotik olarak kullanılabilen laktobasillerin azaldığı durumlarda patojen mikroorganizmalar sayıca artmakta ve infantil koliğin önlenmesi ve tedavisinde çeşitli probiyotik bakteriler ile yapılan çalışmalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır. Hangi probiyotik veya ilacı seçeceğiniz konusunda doktorunuzdan yardım alınız.
 

Similar threads

  • Soru
Bu yazımda genç ebeveynlerin endişeli düşü, çağımızın vebası bebeklerde kolik sancısı yani infantil kolikten bahsedeceğim. İnfantil kolik = Gaz sancısı değildir. Sebebi bilinmeyen ağlama ataklarıdır. Ortada hiçbir neden yokken, büsbütün durduk yere, mümkünse daima tıpkı saatlerde, yarınlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru
İnfantil kolik, doğumdan sonraki birinci üç ayda epeyce sık rastlanan bir yakınmadır. Kolikum infantum birinci sefer 1954 yılında Wessel tarafından üç haftadan çokça, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanmıştır. İnfantil kolik, âlâ gelişen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
İnfantil kolik yani karın ağrısı bebeklerin % 10–% 30'unda görülen, çoklukla akşam saatlerinde, nedeni açıklanamayan, yüksek sesle ve susturulamayan ağlama ile kendini gösteren bir tablodur. Kolikli bebek, öğlenden sonra, münhasıran akşama sahih huzursuzlaşır. Akşam saatlerinde bu huzursuzluk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Kolik yeni doğan döneminde başlayan ve genellikle dördüncü ay civarında son bulan aileleri ilk aylarda çok zorlayan ve doktora başvuruların en sık sebeplerinden biridir. En sık kabul gören tanım Wessel’in 3 ler kuralıdır. Bu tanıma göre tanım olarak 3 aydan küçük bebeklerde günde 3 saatten uzun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
İnfantil kolik için çeşitli yazarlar çeşitli tanımlar yapmaktadır. Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az günde 3 saat, en az haftada üç gün ve en az 3 hafta süren periyodik ağlamalardır.Ancak çok ağlamanın ölçüsü her anne baba için değişebilmektedir. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt