Bebeklerde gaz sancısı (kolik)

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Bebekler istek ve gereksinimlerini yalnızca ağlama ile söz edebilirler. Büsbütün olağan bir davranış olabileceği üzere birçok illetin belirtisi olarak ta önümüze çıkabilir.

Bebeklerde nispeten sık görülen bebeklik koliğinde aileler bebeklerini yatıştıramaz ve kıymetli bir illeti olduğu gerekçesiyle doktora başvururlar.

Ağlama nöbetleriyle getirilen bebeklerde birçok marazı da dışlamak gerekir. Örneğin; idrar yolu, orta kulak ve menenjit üzere enfeksiyonlar, ishal,kabızlık, gastroözofageal reflü, anal fissür üzere sindirim sistemi illetleri, baş ciçi kanamalar, hidrosefali üzere santrla hudut sistemi illetleri, posterior üretral valv (idrar yolu darlığı) üzere üriner illetler, supraventriküler taşikardi üzere kardiak marazlar, kırık, çıkık, yumuşak doku travmaları üzere travmaya bağlı durumlar bu illetlerden bazılarıdır.

Bebeklerdeki kolik sancılar birinci 3 ay içinde en sık karşılaştığımız sıkıntılardan birisidir.

Teorik tanımı şöyledir: 3 hafta ile 3 ay arasındaki, sağlıklı, gelişim geriliği olmayan bir bebekte en az 3 saat süren ve haftada en az 3 gün olan nedeni açıklanamayan şiddetli ağlama nöbetleridir.

Bu ağlama nöbetleri daha çok akşam saatlerinde olur, nedeni ve tedavi metodu tam bilinmediğinden hem aileleri hem de doktorları güç durumda bırakabilir.

Bu yakınma ile getirilen bebeklerde yukarıda da bahsettiğimiz üzere bir çok hastalık ile karışabileceği için âlâ bir hikaye ve fizik muayene esastır.

Kolik tedavisinde öncelikle aileye bu durumun tıbbi bir sorun olmadığı vakitle gerileyeceği anlatılmalıdır. Paramedikal formüller, bebeği sallamak, kucaklamak,emzik vermek, dolaşmak, karnına ılık bir bez ile masaj yapmak, müzik dinletmek denenebilir. Medikal tedavi de ise Simetikon içeren ilaçlar, Rezene, papatya, anason, nane,kimyon üzere bitkisel karışımlar denenebilir.

Ama bebeklerdeki kolik sancıların kıymetli birçok organik marazlar ile karıştırılabileceği ve çok güzel bir hikaye ve fizik muayene ve gerekirse laboratuar incelemeler gerektirebileceği unutulmamalı ve kesinlikle bir evlat hekimine başvurulması gerektiği bilinmelidir..
 
Üst Alt