Son konular

Bebeklerde Ruh Sağlığı (Piskoloji)

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bebeklerde Ruh Sağlığı (Piskoloji)

Korku bütünüyle kötü bir şey değil normal bir tepkidir. Çocukların özellikle karanlıktan geceleri gürültüden tanımadıkları kişi ve hareketlerden sudan uzun süren sessizlikten köpek havlamasından doktordan banyo küvetinden küvete akan sudan yüksekten korkmaları sık karşılaşılan durumlardır.
Bebek Psikolojisi Ruh Sağlığı
Bebekler yenidoğan döneminde ani sesle veya dokunmayla sıçrarlar; kolları iki yana hızlıca açılır ve gözlerini kırparlar. Bu aslında bir korku reaksiyonu değil normal yenidoğan reflekslerinden biridir ve moro refleksi olarak isimlendirilir. Bu refleksler 4-6 ayda kendiliğinden kaybolur. Bu tepkiler görülünce anneler genel olarak bebeklerini sessiz ve loş bir odada yatırmayı tercih ederler. Aslında tam tersine bebeğin odasında dışardan gelecek sesleri algılayarak uyuması daha doğaldır. Yeni görüşlere göre bebek doğmadan önce annesinin karnındayken dış sesleri algıladığı için her zamanki ortamın seslerini algılaması onun dış dünyaya uyumunu kolaylaştırır.

Çocuklar 2-6 yaşlar arasında diğer yaşlara göre daha çok korkar. Bu yaşlarda yabancılardan korkma önde gelir. İkibuçuk yaş civarında ani gürültülerden garip hayvanlardan ve doktorlardan korku öne çıkar. Yine iki yaş civarında karanlık tuvaletten korku hatta palyaçolardan korkma görülebilir. Hayali yaratıklar yine korku nedenleri arasındadır. Bazı çocuklar bu yaşlarda tuvalette sifon çekildiğinde düşüp gitmekten korkar. Bazıları önceden tepki vermediği halde bir anda 3 yaş civarında köpeklerden korkmaya başlar. Korku kötü bir tepki olmamasına rağmen aşırı korkular çocuğun ve ailenin huzurunu kaçırabilir. Bu nedenle korkuyla başa çıkmayı bilmek gerekir.

Korku nedenleri

1- Çocuğun çok akıllı olması birçok düşünce bilgi kaynağı ve görüntünün kafasında değişik kombinasyonlarda birleştirilmesine dünyayı ona daha tehlikeli gibi algılattırmasına neden olabilir.

2- Deneyim azlığı da korku nedeni olabilir. Banyo küvetinin akarından suyun akıp gittiğini gören çocuk kendisinin de oraya girerse akıp gideceğinden korkabilir. Başka bir çocuğun köpek tarafından ısırıldığını gören çocuk bütün köpeklerin kendini ısıracağını sanabilir.

3- Etraftaki her şeyin kendine göre çok büyük olduğunu gören çocuk boyut farkından korku duyabilir.

4- Çocuğun hayal gücünün geniş olması da korku kaynağı olabilir.

5- Hatırlama kapasitesi bir yaşından sonra artar. Küçük bebekler genellikle üzücü korkutucu deneyimleri çabuk unutur ama bir yaşından sonra masal kahramanlarının başına gelenler bile korku nedeni olabilir. Salıncakla uçmak merdivenden düşmek kedi – köpek tırmalaması kalıcı korkulara neden olabilir.

6- Yürümeye başladıktan sonra çocuğun hareketliliği giderek artar. Merak edip her şeyi keşfetme ve görme ile deneme tutkusu çocuğun karşılaşabileceği korkuları arttırır.

7- Ebeveynlerin çok korkulu endişeli ruh halinde olması çocuğu tedirgin edip kendini güvende hissetme duygusunu yok eder. Çocuk gerek ebeveynlerin gerekse kendi arkadaşlarının başına gelenleri kendisine de olacakmış gibi hissedebilir.
 

Similar threads

  • Soru
Korku; insanı tehlikelere karşı koruyan, insanın yapısında bulunan temel duygulardan biridir ve fizyolojik olarak her yaşta ortaya çıkar. Ancak bazen ortaya çıkan korku, beklenenden daha şiddetlidir ve olası kaçma/kaçınma davranışı normal ölçüleri çok aşar. Yaşanan tüm korku çeşitleri üç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en iyi yolu bulmanın zor olduğu zamanlar vardır. Çocuğunuz sizi şaşırtan, canınızı sıkan ya da çok korkutan davranışlar gösteriyor olabilir. Bu tür davranışların bir bölümü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Korku yaşamın olağan ve doğal bir parçasıdır. Korku evrimsel sürecimizin bir parçası olup hayatımızın belirli dönemlerinde ortaya çıkması doğaldır. Örneğin bakım verenden ayrılma korkusu veya yabancıları fark ettiğinde verdiği tepki insan oğlunda yaklaşık 9 ay civarında ortaya çıkar. Tabi bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Evlilikte aynı çatı altında yaşayan iki farklı bireyin fikir ayrılıklarına düşmesi gayet doğaldır. Hemen her ailede bazı çatışmalar ve gerginlikler yaşanabilir. Fakat bu tartışmaların çok sık tekrarlanması, eşlerin birbirlerini sözel ve fiziksel incitmeye başlaması, saygı ve sevgiden yoksun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Günümüzde çocuk ve ergenlerin hastalıklarının değerlendirilmesinde, sadece biyolojik boyut değil psikolojik ve sosyal boyutlar da ele alınmakta, hastalığa biyopsikososyal açıdan yaklaşılarak hem biyolojik, hem ruhsal hem de sosyal destekler verilmeye çalışılmaktadır. Çünkü günümüzde çocuk ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
Üst Alt