Bebeklerde ve çocuklarda kabızlık!

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Bebeklerde ve çocuklarda ne devir kabızlıktan şüphelenmek gerekiyor.

Kabızlık çocuklarda sık görülen ve çok geniş kapsamlı bir problemdir. Kabızlık, dışkılama sayısının azalması yanında çok olağan bir halde güç ve sert dışkılamayı söz etmek için kullanılan bir tabirdir. Birinci bir yaştaki evlatların günde birden az ve sert kaka yapması, daha büyük evlatların ise haftada üçten az ve sert kaka yapması yanında hergün gelgelelim çok güç ve sert kaka yapması da kabızlık olarak kabul edilir. Evlatlara dışkılama sıklığı doğumdan sonraki birinci haftalarda günde ortalama dörtten, 6 ay- 12 ay dan ikiye, 1 yaş ve 3 yaş arası bir veyat ikiye, üç yaş üzeride teğe iner.

Ana sütü nen beslenen bebeklerde bu 10 güne kadar çıkabilir ve sıradan fizilojik bir durumdur. Kabızlık sayılmaz ve olağandır.

Çocuklarda esas 4 periyotta kabızlık başlar; 1. Ana sütünden formül mamaya geçiş devir. 2.Karışık azıklara geçildiği periyot, 3. Tuvalete alıştırıldığı periyot, 4. Mektep ya da yuvaya başladığı periyot.

Bebeklerde kabızlık belirtileri bebeğinizin en az 48 saatten beri kaka yapamadığı, ve kaka yapması durumunda ise yaptığı kakanın kuru, sert bir kıvamda olması durumuna bebeklerde kabızlık şikayeti ismini veriyoruz.

Alışılagelmiş doğumla doğan bebeklerde daha az kabızlık ve hazımsızlık meseleleri ile karşılaşıyoruz. Sıradan veladet ile doğan bebeklerin bağırsaktaki floraları daha düzgün oldugunu görüyoruz. Bağırsaklarımızda çok yararlı bakterilerimiz vardır. Sezeryan ile doğan bebeklerde bu floranın oluşması bir hengam alır ve o hengam içinde bebeklerde hazımsızlık kabızlık üzere dertler oluşabilir.

Bebeklerde kabızlık belirtileri söyledir:

Kaka yaparken ıkınma, zorlanma. Ağrısı var ise çok ağlaması. Karnındaki şişkinlik ve gaz oluşması. Kaka yaptığı an kakasının sert, katı ve kuru olması. Bebeklerde nedenini açıklayamadığınız bir huzursuzluk.

Bebek zorlandığı ve makatta ağrı olduğu için kaka yapmak istemez, bebeğin kaka yapmaktan kaçınması bebekte kabızlığı artıracaktır.

Şayet bebeğiniz kakasını sistemli yapmassa, daima ağlıyorsa ,huzursuz ve size emmeyi veyat mamasını içmiyorsa bir tabibe başvurmanız gerekebilir.

Evladınız nizamlı kakasını yapmadığı an kabızlıktan şüphelenebilirsiniz. Haftada 3 ten az kakasını yapıyorsa buna kabızık olarak sayabilirsiniz. Çoklukla küçük yaştaki evlatlar huzursuz ve hırçın olabilir. İştahsızlık, miğde bulantısı, karın arısı yapabilir. Artı kronik yani uzun vadeli kabızlık ta yorgunluk halsizlikte yapar. Çok uzun süren kabızlıkta kaka kaçırma ya da yol açar. Evlatların kilotunda kirlenmeler olur berbat kokulara sebep olur. Başkaca evlatların karnı şişkin olabilir. İdrar enfeksiyonlarada yol açabilir.

Bebeklerde kıymetli olan doğduktan sonra ne hengam birinci mekonyum (ilk kakalarını, siyah renkli kaka) çıkardıklarıdır.

Çoklukla bebeklerin 94% birinci mekonyumları 24 saat içinde gelir, 48 saat içinde de 99% bulur. Mekonyumun 48 saatten sonra çıkması altında önemli marazlar belirtisi olabilir. En sık görülen marazlar Hirschsprung marazı ve Kistik fibrosis) hastalıklarıdır. Hirschsprung marazı doğuştan gelen bir hastalıktır ve bu illette had lifleri gelişmediği için bebek kakasını hissetmiyor.

Kistik fibroz ( cystic fibrosis, CF), kalıtsal bir genetik hastalıktır.

Kabızlık bebeğin yerinde beslenmemesi yahut yerinde ölçüde likit almaması üzere nedenlerden kaynaklanabilir.

Ana sütünden formül mama ya geçiş yapan bebeklerden genelikle fonksiyonel bir kabızlık görülür. Kabızlığın nedeni araştırıldığında çocukların%95’inden fazlasında bir neden bulunmaz ve bunlar fonksiyonel kabızlık olarak isimlendirilir.

Kalan%5’inde ise değişik nedenler bulunabilir örneğin gastro intestinal sistemin yapısal bozuklukları, metabolik / endokrin marazlar, bağırsak hudut ve kas bozukları.

Kabızlık çocuklarda başlangıçta ani bir neden olabilir. Örenğin yemek alışkanlığın birden değişilmesi, bunu mesela tatil devirleri sık görülür. Rastgele bir nedene bağlı olarak kaka yaparken bir ağrı olması. Kabızlık yaşayan çocuklarda umumiyetle kaka yaparken ağrı olur, bir kısmında da makatında yaralar (fissür) vardır. Bu ağrı evlatta kakasını geciktirme/engelleme isteği doğurtuyor. Bu kakayı tuttuğu için daha sert hale gelir kakası ve sonraki dışkılamada daha çokça ağrıya neden olur. Evlat kaka yapmaktan korkar, bilinçli yahut bilinçsiz. Böylece bir kısır döngü başlamış olur. Kaka yapmak evlatta dehşet yaratır ve evlat bilinçli ya da bilinçsiz olarak bu ağrıdan kaçınmak için kakasını meblağ.

Tuvalet eğitimi başladığında karşılaşılabilecek bir sorun tuvalet eğitimini reddetmesidir. Bu evlatlar idrarlarını tuvalette rahatlıkla yaparlar lakin kakalarını yapmayı asla kabul etmezler. Bu evlatlar kabız olmaya adaydır. Yapılacak şey, kimi aileler istekli olmasa da, tekrar alt bezi bağlamaktır. Ve tuvalet eğitimini biraz ertelemektir.

Daha büyük çocuklarda da tetikleyici gerilimli bir vaka kabızlığa neden olabilir. Örneğin ana ve pederin boşanması, yeni bir etrafa taşınması, yeni bir mektebe başlamak üzere. Bu türlü durumlarda en değerli yapılması gereken şey bu stress faktörünü anlamak ve bunu evlat ile bir arada ortadan kaldırmak. Burada kıymetli olan piskolojik destek almaktır.

Evlatlar oyun oynadıklarında veyat çok sevdikleri bir aktivetede onu bırakmak konumuna kaka yapma gereksinimi ertelemek isterler. O kaka yapma hissini orada ertelediklerindae kabızlığın başlanğıçı olabiliyor. Münhasıran mektep çağında, mektep tuvaletlerinin kâfi temizlikte olmaması evlatlar tarafından kullanılmamasına ve bu da kabızlık dahil birçok derde yol açabilir.

Kabızlığın esas organik nedenleri de olabilir. Nörolojik sorunu olan evlatların daha ziyade kabızlık görülür. Nedeni ne olursa olsun hastalık ve hareketsizlik çocuklarda akut kabızlığın başlangıcı olabilir.

Kabızlık dışkılama sıklığına nazaran tanımlandığında haftada üçten az dışkılama olarak kabul edilir. Bebek ve çocuklarda Roma III kriterlerine nazaran kabızlık tarifi erişkinlerden farklıdır ve şunları içerir; Şayet ikiden ziyade altaki kriterlerden var ise kabızlık tanısı konulur:

1. En az iki haftadır dışkılamaların birçoklarında çakıl taşına emsal sert dışkı,

2. En az haftada iki yahut daha az sayıda sert dışkılama,

3. dişkılarını tutmaları

4. bezlerin içinde veyat tuvalette sıradandan ziyade kaka yapmaları

5. karınlarında şişkinlik ve çok çokça kaka bulunması

6. ağrı veren sert dişkı

Değerli olan altında yapısal, endokrinolojik yahut metabolik bir marazın olmaması

Kabızlıkta en değerli olan ana ve babayı kabızlık hakkında biliçlendirme gelir. Kabızlık çocuklarda kıymetli bir problemdir ve ebeveynen birlikte bu sorunun nerden kaynakladığını bulmaktır. Bebeklerin ve evlatların nasıl beslendiği çok değerlidir. Bebelerin likit alımı gündelik en az 160 ml kilo başina olmalı, bebek ortalama 10 kg dan ziyade ise bu günlük likit muhtaçlığı 1000- 1500 olmalı.

Hareket etmek te çok değerlidir. Bebeklerde bacaklara egzersiz yaptırabilirsiniz. Bisiklet sürer üzere bacaklarına hareket ettirebilirsiniz. Bu karında bir basınç yapmasını sağlar. Artı karnına saat cihetine yanlışsız bir masaj ta yapabilirsiniz.

Kabızlık tedavi edilmediği vakit kronik bir illete dönüşebilir ve birde evladın umum gelişimini büyümesini etkileyebilir. Birde ebeveynelerde de çok büyük bir stress haline dönüşebilir. Bu de umumiyetle çocuklarada yansır ve bu da kabızlığın daha da artmasına neden olabilir. Burada değerli olan ana ve pederlerin evlatlarına karşı yaklaşimidir. Mütemadi olumlu bir yaklaşim olmalı. Katiyetle daima müspet stimule edilmeli. Aksi taktirde evladın piskolojisinide etkileyebilier. Bazen de evlatlar bu durumu ana ve pederlerine karşi kullanabilirler.

Ana sütü emmen bebeklerde kabızlık daha az görülür. Fakat kaka yapma sayısı az olabilir. Mesela 7 günde 10 günde 1 defa yapabilirler. Formül mama alan bebeklerde daha sık kabızlık sorunu görülür.

Ek besinlere başlandığı anda kabızlık olabilir. Kıymetli olan burada yüksek lif oranlı besinler vermek. Örnegin 6 ay dan irtibaren zerzevat ve meyve verilmeli.

Meyvelerden kayısı ve armut üzere besinler tercih edilmeli. Sebzelerden de kabak ıspanak üzere besinler verilmeli. Tabiki tercihimiz meysimde olan meyve ve zerzevatları tüketmek.

6 aydan büyük olan bebeklerde meyve suyu olarak erik ve kayısı suyu verilebilir:

Bol sulu azıklar verilebilir.

Kabızlıkta bebeğin yediği ve içtiği besinler; sulu ve posalı olmalıdır. Kabızlık ta mesela sabah kahvaltı etmeden erik ve kayısıdan yapılmış marmelattan bir kaşık alınarak üzerine su içirebilirsiniz. Tabiki fizikî hareket yapılması barsak hareketlerini arttırır.

Kabızlıkta erik ve kayısı kompostoları, kurubaklagil yemekleri, tam buğday unundan yapılmış ekmek ve tahıl eserleri, bol zerzevat ve meyve tüketilmeli. Yemeklerde gereğince zeytinyağ bulunması da kabızlığın önlenmesinde yararlıdır.

Kabızlık ilerlemişse ve bebek kakasını yapamıyorsa, hekiminize başvurun. Makattan sıkılan bebeğin kaka yapmasını kolaylaştırıcı jel kıvamında lavmanlar (gliserin) mevcuttur. Kullanılması bebeğin kolay kaka yapmasını ve düşünceden kurtulmasını sağlayacaktır. Bu üzere teknikler risk oluşturmazlar ve alışkanlık yaratmaz. Kaka yapamaması daha makûs etkileyecektir bebeğinizi. Beslenmesini tesirler ve bunun sonunucu olarak ta büyümesini ve gelişmesini tesirler.

Evlatlar ne yemeli

Çocuklarda en değerli olan sağlıklı beslenmelilerdir. Bunun yanı sıra çok hareket etmelilerdir. Maatteessüf yaşasdığımız bu devirde ikisi de büyük bir sorun olmaktadır. Evlatlar artık maatteessüf çok ziyade fast food ve hareketsizler. Bu da kabızlığa neden oluyor. Kahvaltı kesinlikle yapılmalıdır.

O yüzden evlatlarımıza bol zerzevat ve meyve yememin alışkanlık haline getirmemiz lazım. Bunu yanı sıra bol likit almaları gerek. Yani bolca su içmeleri gerekir. Kabızlık çeken bir evladın aç karnına 1 bardak ılık su içebilir. Ve derhal akabinde incir,mürdüm eriği, kayısı, üzüm üzere meyveleri yesinler veyat tkompostosunu içsinler. Bilhassa sabahları su içtikten sonra 4-5 adet kuru kayısı veyat kuru erik yemek bağırsak faaliyetlerini hızlandırır.

En tesirli önlem olarak, lif içeren yiyecek yenmeli. Beyaz ekmekten uzak durulmalı. Gazlı içeceklerden uzak durulmalı.

Evlatlar birde en az 2 saat günde hareket etmelilerdir. Spor yapmaya yönlendirin. Evladınız umumi gelişiminde güzel istikamette etkileyecektir.

Evladınız tuvalete oturacak kadar büyükse her öğünden sonra tertipli olarak tuvalete otutturun. En a 10 dakika tuvalette oyalayın. Evladınızın ayakları tam alana değmiyorsa ayakların altına bir yükseltici koyun ve ordan destek alsın.

Kabızlık akıllıca beslenme ile ve harektle geçmiyorsa kesinlikle hekiminizden destek isteyin. Kakasını yumuşak tutulması için yardımcı ilaçlar verebilir.

Bitkilerin kabızlığa tesiri

Ilmî olarak kanıtlanmasada:

Adaçayı, kekik, üzere bitkiler bağırsak hareketliliğini artırabilir.

Zencefil çayı bağırsakların çalışmasını sağlar.

Keten tohumu mide-bağırsak problemlerine karşı güzel gelir. Evladınıza bir kase yogurda karıştırarak verebilirsiniz.

Yalancı kabızlık

Ilmî olarak yalancı kabızlık diye tabir edilen diye bir kabızlık yoktur. Bebeklerin neredeyse %30-40’ında gördüğümüz bu durum gerçek kabızlık değil, yani hastalık değil. Çoklukla de bebekler rahat oluyor ve bu durumda endişelenmeniz gerektimiyor. Birinci 1-2 aydan sonra bebeklerin birçoklarında bu sorun ortaya çıkabiliyor. Aslında kaka sert değil hala sulu gelgelelim bebek biriktirip 3-6 günde bir toptan bu kakayı zorlanarak çıkarır. Nedeni bebeğin küçük güçsüz, bir de yatarak kaka yapmak zorunda oluşudur. Karın kasları zayıf, bu zorlanmalar ondan oluyor.

Sonuç olarak aslında bu bir sorun da değil birçok devir muvakkat bir durum dur. Umumide 5-6 ayda bebeğin daha büyüyüp güçlenmesi ve hareketlenmesiyle, bilhassa de ek besinlere başlanması ve mama sandalyesine oturmaya başlamasıyla makbul.

Külliyen sağlıklı, validesini hoş emen, düzgün kilo olan bir bebek 6 ayın altında umumiyetle kakasını yapmadan evvel çok önemli bir sancılanma, kızarma, morarma ve ıkınma durumu yaşayabilir. Güya bir karın ağrısı varmış üzere ıkınmayla gelebilir ve bir mühlet sonra kakasını yapınca rahatlar. Bebeğin çıkardığı kaka yumuşak kıvamda bir kakadır. Ana – babayı bu vukuat çok telaşlandırır, zira evlat kendini çok hırpalamakta, zorlamakta, üzmektedir. Fakat bu kabızlık değildir, zira çıkardığı kaka yumuşaktır.

Endişeleniyorsanız hekiminize baçvurun. Çoklukla fitil yada öbür tedaviye muhtaçlık duyulmaz. Biliyoruz ki 6 aydan sonra yavaş yavaş bu yalancı kabızlık dediğimiz durum düzelecektir.
 
Üst Alt