Son konular

Bebeklik ve Erken Çocukluk Döneminde Sınır Koyma

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bebeklik periyodu, istenmeyen davranışlar daha başlamadan bunları önleyebilecek, başladığında ise erken ve tesirli tahlil getirilebilecek çok kıymetli bir periyottur. Bazen aileler istenmeyen davranışlarla nasıl baş edeceklerini bilemeyip çözümsüzlük yaşarlar.

İstenmeyen davranış, ailenin bu türlü tanımladığı davranışlardır. Burada davranış çocuğa ilişkin olsa da, bunu algılayan ve istemeyen ailedir. Münasebetiyle yalnızca davranışa odaklanmak, çocuğun his ve fikirlerini gözden kaçırmamıza neden olabilir.

Hududunu bilmek yeterlidir, çocuğa kendini inançta ve keyifli hissettirir. Bebekler ve çocuklar aslında kendilerine hudut konmasına muhtaçlık duyarlar. Yalnız ebeveyn ile çocuk ortasında inançlı ve yakın bir bağ yoksa hudut koyma davranışı tesirli olmaz. Zira pek çok istenmeyen davranışın altında, çocuğun ilgiye girmek için dikkat çekmek istemesi yatar. Zira çocuklar için olumsuz bağlantı bile ilgi olmamasından güzeldir.

*Çocuğunuzla gün içinde, olumsuz bir etkileşim olmadan , dikkatinizi yalnızca ona ayırarak vakit geçirmeye çalışın.

*Çocuğunuzun hislerin anlayın. His, niyet ve kişiliğini değil davranışlarını eleştirebilirsiniz (sen çok yaramazsın, senden zati ne beklenir demek yerine, bu davranışın hoş değil demek gibi)

*Çocukların öğrenmelerinin en düzgün yolu aslında özgürce keşfetmelerine müsaade vermektir. Bu nedenle konutunuzun ortamını buna uygun olacak halde hazırlayıp daima kurallarla bağımsızlığını engellemeyin. Nitekim hayır demeniz gereken yerlerde hayır deyin.

*Yapmaması gereken şeylerde, bilhassa küçük bebeklerde ağlamadan evvel yerine dikkatini çekecek bir şey koymak, alternatif sunmak tesirlidir.

*Özellikle 2 yaş sonrasında istenmeyen davranışla ilgili konuşmak, bu davranış karşısında hislerinizi paylaşmak, öncesinde çocuğu bilgilendirmek çok kıymetli ve tesirlidir.

*İstenmeyen kimi davranışlar görmezden gelme, uyaran ve ilgiyi çekme ile bile engellenebilir. Çocuk olumlu davranışa geçtiğinde ise çabucak dikkat ve ilgi geri verilir. Her usulde olduğu üzere bu prosedürün işleyebilmesi için, çocuk ve aile ortasındaki bağın, olumlu, ağır ve doyurucu olması gerekir.

*İstenmeyen davranışın ısrarla devam etmesi durumunda küçük yaptırımlarda bulunulabilir. Bu asla ceza değildir ve çocuk öncesinde davranışının sonucu olacağı ile ilgili bilgilendirilmelidir.

*Kurallarınız, az sayıda , mantıklı ve kolay olsun. Bu kurallara siz de uyun. Unutmayalım, çocuklar sıklıkla duyduklarını değil, gördüklerini ve yaşadıklarını öğrenirler. Bir çocuğa ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz de değerlidir.
 

Similar threads

  • Soru
Çocuklar dünyayı keşfetmek isterler. Bunu yaparken kendi davranışları ve başkalarının tepkilerini gözlemlerler. Davranışlarının sonuçlarından yola çıkarak nasıl davranmanın uygun olduğunu öğrenirler. Anne babalar tarafından konulan sınırlar, çocuğa henüz hiç tanımadığı dünyadaki güvenebileceği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Disiplin, anne ve babanın çocuk üzerinde kurmaya çalıştığı otorite olarak adlandırılabilir. Aslında disiplin çocuğa istenmeyen davranışlarının yerine istenilen davranış ve alışkanlıkları kazandırmak olarak düşünülüp hareket edilmesi gerekmektedir. Çocuktaki istenmeyen davranışa direk müdahale...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Ödül, yapılması istenen bir davranış için verilen; keyif veren bir olanak, bir haktır. Yiyecek, içecek, çikolata, tv seyretmesine ve/veya arkadaşıyla oynamasına izin vermek, hediye vermek gibi.. Anne-babalar genelde çocuklarının yapmasını istedikleri davranış için önceden ödül vereceklerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Çocukların ihtiyaç duyduğu ilgiyi yeterli olanda sağlayamıyorsanız çocuklar bu yola baş vurabilirler. Çocukların bu süreçteki amacı dikkatinizi çekmek ve ilgi görmektir. Annem veya babam benimle ilgilenmiyor diye düşünen çocuk ilgi odağı olabilmek için oyuncağını fırlatabilir. Çocukların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Çocuklar üzerindeki daima denetimin ve nizamlı olma kanısının keşfetme hissini engellediğini tabir eden Sosyolog Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu, anne babaların çocuklarına nasıl hudut koymaları gerektiğiyle ilgili tavsiyelerini paylaştı. Bebeğiniz 6. aydan itibaren kendi gücünü keşfeder ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Üst Alt