Son konular

Beden Algı Bozukluğu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Vücut Algı Bozukluğunda şu soruların akıldan geçmesi dikkat çekmektedir: Sanki dışarıdan nasıl görünüyorum? Beşerler bana baktığında şişman bir insan mı görüyorlar? Kendi cinsiyetimin fizikî durumunu göstermiyor muyum? İnsanlardan fizikî bozukluğumu saklamalı mıyım? Bu sorulara olumlu karşılık veriyorsanız vücut algı sürecinizi bir daha gözden geçirmeniz gerebilir.

İnsanların varoluştan beri sahip olmak istediği bir beden biçimi ve görünümü vardır. Bu istek vaktin ve kültürün değişimlerine nazaran form almaktadır. 19. yüzyılda beşerler daha güce dayalı bir imaja sahip olmak isterken 21. yüzyılda kızlar barbie bebek görünüme sahip olmayı olağan karşılarken öbür beden görünümlerini kusurlu olarak algılayabilmektedir. Erkekler ise kaslı ve atlet yapıya sahip olma fikrinin aksini normalitenin dışı olarak algılayabilmektedir. Bu vücut görünümü ve vücut algısı ortasındaki farkın artması insanlarda tatminsizliğe sebep olabilmektedir. Tatminsizlik derecesi arttıkça günlük hayatın fonksiyonlarını zedeleyen sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun ilerlemiş ve şiddetli hali bozukluk olarak tanımlanabilir.

Vücut Algı Bozukluğu kişinin sahip olmadığı yahut minimal derecede sahip olduğu bedensel kusurunu olduğundan fazla görmesi bunu takıntı haline getirip kanılarında bunu yaşaması ve bu kusura ait çok tasaya bağlı badire duyması olarak tanımlanabilir ve bu takıntılı niyet sonucunda bireyler sahip olduğunu düşündükleri kusurlarını örtmek için estetik operasyon geçirme, toplumsal izolasyon yaşama üzere çeşitli davranışlar sergileyebilmektedir.

Vücut Algı Bozukluğunun DSM-5’e Nazaran Teşhis Ölçütler

· Dış görünümünde, diğerlerince gözlenebilir olmayan ya da diğerlerince önemsenmeyecek, bir yahut birden çok kusur ya da özür algılama niyetleri ile uğraşıp durma

· Kişi bu bozukluğun gidişi sırasında bir vakit, dış görünüşüyle alakalı telaşlarından dolayı tekrarlayan davranışlarda (aynaya bakıp durma, çok boyanma, derisini yolma gibi) ya da zihinsel hareketlerde (dış görünümünü diğerleriyle karşılaştırma gibi) bulunur.

· Bu düşünsel uğraşlar klinik açıdan bariz bir probleme ya da toplumsal, işle alakalı alanlarda ya da kıymetli başka fonksiyonellik alanlarında fonksiyonellikte düşmeye neden olur.

· Dış görünümle ilgili bu düşünsel uğraşılar, bir yeme bozukluğu için teşhis ölçütlerini karşılayan belirtileri olan bireyde, beden yağı ya da yükü ile ilgili tasalarla daha düzgün açıklanamaz.

Vücut Algısı Bozukluğunun sebepleri tam olarak bilinmemekle bir arada biyolojik, genetik ve sosyokültürel faktörlerin tesirli olduğu belirlenmiştir. Nöropsikolojik testler ve beyin görüntüleme yolları ile yüzle bağlı imajlar, fronto-striatal ve temporoparietal-oksipital üzere duygusal bilgi sürece sürecinde tesirli bölgelerin BDB de tesirli olduğu vurgulanmıştır (12). Bu hastaların birinci derece yakınlarda hastalığın 4 kat fazla görülmesi genetik sebeplerin varlığını kuvvetlendirmektedir (11). Genel olarak 18-24 yaş ortasında görülen bu bozuklukta bayanlar ciltlerine, kalçalarına, göğüslerine ve bacaklarına odaklanma eğilimindeyken, erkeklerin uzunluklarına, penis uzunluklarına yahut beden kıllarına odaklanma mümkünlüğü daha yüksektir. Birtakım erkekler, bedenlerinin küçük yahut gereğince kaslı olmadığı kaygısından muzdariptir. Ortalama olarak BDD`li bireyler, görünüşlerini günde 3 ila 8 saat düşünürler. Ayrıyeten OKB`si olan beşerler üzere, BDD`si olan bireyler de kendilerini belli davranışlarda bulunmaya mecbur bulurlar. BDD`de en yaygın kompulsif davranışlar şunları içerir:

-Aynadaki görünüşlerini denetim etmek

-Görünüşlerini öbür insanlarınkiyle karşılaştırarak

-Başkalarından görünüşleri hakkında garanti istemek

-Veya görünüşlerini değiştirmek yahut beden bölgelerini kamufle etmek için stratejiler kullanmak (tımar etmek, bronzlaşmak, idman yapmak, kıyafet değiştirmek ve makyaj yapmak)

BDB tanısı almış şahısların birçoğu saatlerini görünüşlerini denetim etmekle geçirirken, kimileri aynalardan, yansıtıcı yüzeylerden yahut parlak ışıklardan kaçınarak algılanan kusurlarının hatırlatılmasından kaçınmaya çalışır. Görünüşle meşguliyet, mesleksel ve toplumsal fonksiyonelliğin birçok istikametine tesir edebilir ve sekteye uğratabilir. Bozukluğu olan bireylerin yaklaşık yüzde 40`ı profesyonel mesleklerini yapmakta ve günlük hayatlarına devam etmekte zorlanıyorlar.

Bilişsel tekrar yapılandırmada hastaların görünüşleri ile ilgili inançların düzeltilmesine odaklanılır ve bunun devamında kompulsif hareketler ve kişinin güvenlik sağlayıcı davranışlarının azaltılması hedeflenir. İlaçla yapılan tedavi yolunda ise Serotonin geri alım inhibitörleri ile başlanıp bozukluğun derecesine nazaran antidepresanlar kullanılabilir. Tedavi sürecindeki kritik noktalardan biri de ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulanmasıdır. Aksi halde gelişim kat etmek zorlaşır ve bir noktada yarım kalabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Çocuğunuz aynaya çok bakıyorsa dikkat! Ergenlik döneminde gizlice bıçak altına yatan örnekler aileleri korkutuyor. Kişinin vücudunun herhangi bir yerinden şikayet etmesi, bunu sürekli düşünüp mutsuz olması diye tanımlanan Beden Dismorfik Bozukluk - BDD (bedeninden memnun olmama sendromu)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Quasimodo Sendromu Nedir? Quasimodo Sendromu kişinin sürekli olarak kendi vücudunu incelemesi ve buna bağlı olarak gerçekte bedeninde olmayan kusurlar bularak dış görünüşünden memnun olmaması halidir. Psikolojik bir bozukluktan kaynaklanan bu sendroma yakalanan kişiler; ayna karşısında sürekli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Beden Dismorfik Bozukluğu kişinin vücudundaki belirli bölgeleri abartılmış kusur olarak algılaması ve o kusura yönelik aşırı ölçüde belirli ritüeller uygulayarak endişelerini azaltmaya yönelik klinik tablodur. Kişinin vücudunun belirli bölgelerini çirkin ve anormal görmesi ile karakterize olunan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Kendilik bedelinin dış ölçütlere nazaran kurulduğu, başarısızlığın kabus, her kaybın felaket olarak algılandığı günümüz dünyasında ÇKB’nin dinamiklerini anlamak güç değildir. Kusursuz olamayacağını bilmenin gerçekliği ile baş etmenin yolunu bu türlü bir beklentinin ne kadar haklı bir talep...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Yeme bozuklukları kişinin kendi yükü ve dış görünüşüyle takıntılı bir formda uğraştığı, bununla ilgili yeniden takıntılı kanılar geliştirdiği hasebiyle yeme davranışlarında önemli değişiklikler gösterdiği rahatsızlıklardır. Bu teşhis kategorisine Anoreksiya, Bulumia ve Tıkanırcasına Yeme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
Üst Alt