Begonya Çiçeği Hakkında Merak Edilen Bilgiler

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Begonya, günümüzde ülkemizde de sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Bizler de begonya çeşitleri, bakımı, nasıl çoğaltılır?, güneşi sever mi?, hangi ortamlarda yetişir?, faydaları, türleri ve fiyatları sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Begonya, günümüzde ülkemizde de sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Renk çeşitliliği açısından oldukça farklı türlerinin bulunması ve estetik görünümü nedeni ile ev dekorasyonlarında sıkça tercih edilmektedir. Bazı kaynaklar bu çiçeğin ilk olarak İngiltere’de görüldüğü söylenmiştir fakat genel olarak Hindistan bölgesinde yetiştirilmektedir. Ticaret ağı oldukça geniş olan bu çiçeğin 200’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Çiçek türleri arasında en yaygın çeşitliliğe sahip türlerden biri olarak nitelendirilmektedir. Anlamsal olarak hayalperestlik ile bağlantısı kurulan bu çiçek hayal ve duygusallığı temsil etmektedir. Begonya çiçeği genellikle yaz mevsimlerinde daha rahat yaşamını sürdürür bu yüzden kış aylarına ve rüzgarlara dayanıklı bir bitki türü değildir. Begonya çiçeğinin; Pembe, sarı, beyaz, yeşil renklerine rastlamak mümkündür renk olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu çiçeğin sapları oldukça etli ve yumuşak dokuya sahiptir bu sebeple çok fazla dalı bulunmamaktadır. Bu çiçeğin kullanımının en yaygın olduğu yerler ise evlerdir.
Begonya Çeşitleri Nelerdir?
Çeşitlilik açısından begonya yüzlerce farklı çeşide sahip bir bitki türüdür. Tür açısından yüzlercesi bulunan bu çiçek türünün en yaygın kullanılan çeşitlerinden birkaçı şu şekilde sıralanabilir;
· Yumrulu Begonya
· Ağaç Begonya
· Yaprak Begonya
· Balmumu Begonyaları
Aynı zamanda renklerine göre de; Sarı, turuncu, beyaz, yeşil, pembe begonyalar olarak çeşitlendirilmesi mümkündür.
Begonya Bakımı Nasıl Olmalı?
Begonya çiçeği hassas bir yapıya sahip olmadığı için gereğinden fazla titizlik ve bakım görmeye ihtiyaç duymamaktadır. Begonya çiçeği suyu seven bitkiler arasında yer almaktadır fazla kuru bırakılmamalıdır fakat sürekli sulamak da çiçeğin solmasına neden olabilir. 2 günde bir defa sulamak çiçeğin toprağını nemli bırakmak yeterli olmaktadır. Ev koşullarında pek çok şartta yaşamını sürdürebilmesi mümkündür. Begonyaların sabah güneşi görmesi yetişmeleri için oldukça önemlidir. Sürekli karanlığa maruz kalmak çiçeklerin solmasına veya kopmasına neden olabilir. Rüzgarlı ortamlardan uzak tutulması da son derece önemlidir bu çiçek türü rüzgarı sevmemektedir. Sabah güneşi gördükten sonra rüzgarsız bir alanda muhafaza edilmelidir. Kış dönemlerinde 18 derece sıcaklık begonya çiçeklerinin ihtiyaç duyduğu sıcaklık oranı olarak kabul edilmektedir.
Begonya Nasıl Çoğaltılır?
Çiçeklerin çoğaltılması için pek çok yöntem bulunmaktadır begonya çiçeklerinin çoğaltılmasında en yaygın olarak kullanılan yöntem tohum yöntemidir. Begonya, tohum ile köklerinden ayırılarak farklı bir saksıya ekilebilir bu sayede çoğaltılması mümkün hale gelir. Diğer bir çoğaltma yöntemi ise köklerinden ayırılarak filizlendirme yöntemi olmaktadır. Begonya çiçeği koparılarak farklı bir alanda yetiştirilir bu sayede çiçeğin çoğaltım işlemi başarılı şekilde gerçekleştirilir.
Begonya Güneşi Sever Mi?
Begonya çiçeği sabah güneşini oldukça seven bir bitki türüdür. Hemen her koşulda yetiştirilebilen bir bitki olmasının yanı sıra çok fazla güneşten hoşlanmamaktadır. Sabah saatlerine güneş ışığına maruz kalması çiçeğin gelişimi için yeterlidir. Fazla rüzgar ve sıcaklık çiçeğin ölümüne sebep olabileceği için bu durumlardan korunarak yetiştirilmelidir.
Begonya Hangi Ortamlarda Yetişir?
Begonya çiçeği yetişme açısından pek çok ortama uyum sağlayabilen dayanıklı bir bitki olma özelliği taşımaktadır. Sık olarak ev ortamlarında yetiştirilmesi tercih edilir. Sabah güneşini görebilen ve yaklaşık 18 ila 20 derece olan ortamlarda yetişmesi uygundur. Rüzgarlı ortamlar ve fazla sıcak ortamlar bu çiçeğin yetişmesi için uygun ortamlar olmamaktadır.
Begonya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Begonya çiçeği, sağladığı temiz hava sayesinde öksürük giderici ve öksürüğe neden olan etkileri ortadan kaldırmaya yarayan bir özelliğe sahiptir. Bulunduğu ortamın havasını temizleyerek kişilerin solunum faaliyetinin kalitesini arttırmaktadır. Renkli yapısı ile süsleme aracı olarak da kullanılan bu bitkinin çeşitli inanışlarda uğur getirdiği de söylenmiştir. Hayalperestlik ile ilişkilendirilen bu çiçeği elinde tutarak dilek dileyen kişilerin dileklerinin gerçekleşeceğine dair çeşitli batıl inançlar bulunmaktadır.
Begonya Türleri Nelerdir?
Begonya, yüzlerce farklı türü bulunan bir bitki türüdür. Keşfinden itibaren çeşitli türleri bulunmuş ve çeşitli amaçlarda çoğaltılmıştır. Ticari değer oldukça yüksektir renklerinden ve estetik görüntüsünden dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Türlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir;
· Palmata
· Mannii
· Maculata
· Lugonis
· Acetaso
· Boweri
· Plebeja
· Cooperi
· Davisii
· Rex
· Rajah
· Secunda
· Semiovata
· Exalata
· Foliosa
· Grandis
· Valvata
· Ignea
· Imperialis
· Ynesiae
· Truncicola
· Tiger
· Heydei
Gibi daha pek çok farkı türü bulunmaktadır.
 
Üst Alt