Son konular

bektaşilik ne demektir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bektaşilik Ne Demektir?

Hacı Bektaşi Veli'nin gerçek ismi, Seyid Muhammed bin İbrahim Ata'dır. Lokman Parende'den ilk eğitimi almış ve Ahmet Yesevi öğretlerini takip etmişti. Ondan dolayı Yesevi'nin 'halife'si olarak kabul edilmektedir. Anadolu'ya geldikten sonra kısa zamanda tanınarak kıymetli talebeler yetiştirdi.

Hacı Bektaş-ı Veli kendisinin de bağlı olduğu "Ahilik Teşkilatı" ile, Osmanlı Devleti'nin kuruluş devrinde Anadolu'da sosyal yapının gelişmesinde önemli katkılarda bulundu. Osmanlı sultanlarıyla halk tarafından da sevildi ve hürmet gördü.

Hacı Bektaş-ı Veli'nin sohbetlerini takip ederek onun tarikatına bağlananlara "Bektaşi" denildi. Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalat'ın asıl nüshaları incelendiğinde, İslamiyete uymayan davranışlara şiddetle karşı çıktığı görülür.

Nitekim Doçentlik tezini Bektaşi Veli`nin Makalat`ı üzerine yapan Prof Dr. Esad Coşan`ın bu konudaki araştırmalarına dikkat çekmekte fayda vardır:

Esad Coşan Hoca diyor ki: `Eserine bakıyoruz; eserinde Sahabe-i Kiram`ın hepsine hürmet var, ayırım yok... Namaz var, oruç var, zekat var, hac var... Helali helal biliyor, haramı haram biliyor. Şeriatin emirlerine bağlı olduğunu açıkça ifade ediyor. Bunlardan birisi eksik olursa, insan Allah`a ulaşamaz! diye açıkça söylüyor.` Bu sözlerden sonra Esad Hoca, Hacı Bektaşi Veli`nin Makalat`ındaki kendi cümlelerini naklederek konuya açıklık getiriyor:

`Mesela: (biregü) Kişi, birey demek şimdiki tabiriyle... (diliyile iman getürse ve gönlüyile inanmasa veyahud öşrü zekatı tamam virmese veyahud hacca varurken yoldan giru dönse veyahud Tanrı Taala hükümlerinden birin batıl dutsa) Allah`ın farzlarından birisini batıldır diye inanmasa, gitti gümbürtüye! diyor, Basit anlatmak gerekirse... (veyahud Muhammed-i Mustaf`ya inkarla baksa veyahud Muhammed`ün sahabelerinün birin nahak bilse)

Buyurun, en önemli şey!.. Benim hazırladığım baskıda 32. sayfa... (veyahud Muhammed`ün sahabelerinün birin nahak bilse) Ne tevella-teberra var, ne Ebubekr-i Sıddik ve Ömer`ül Faruk Efendimiz`e sövmek var, ne ötekilere... (dükeli işledügi amelleri hebaen mensura olur.) İşe yaramaz diyor.

Bu önemli bir nokta...(Pes imdi aziz-i men! Bu kırk makamun birisi eksük gerekmez; zira kim bu kırk makamdan hiç nesne eksük yokdur.) Bu kırk makam çok önemlidir, bunlar eksik olursa olmaz!

Hayatının büyük bir kısmını Sulucakarahöyük’te (Hacıbektaş) geçiren Hacı Bektaş-ı Veli, ömrünü de burada tamamlamıştır. Mezarı, Nevşehir iline bağlı Hacıbektaş ilçesinde bulunmaktadır.

Bektaşilik ise:

Türkiye’de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektaşiliktir. Bektaşilik, aslında Hacı Bektaş Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir tarikattır. Ancak Hz. Ali ve Ehl-i Beyt sevgisi, tevella (Ehl-i Beyt’i sevenleri sevme) ve teberra (Ehl-i Beyt’i sevmeyenleri sevmeme) gibi Aleviliğin temel esaslarına bağlı oluşları dolayısıyla Bektaşiliğe Alevilik denilebilir.

Türkiye’de her Bektaşi Alevi olduğu halde, her Alevi, Hacı Bektaş’ı Horasan Ereni sayıp hürmet etmesine rağmen, Bektaşi değildir. Bu yüzden Köy Bektaşisi, Şehir Bektaşisi ayrımı yapılmaktadır. Köy Bektaşilerine Alevi denildiği halde, Şehir Bektaşilerine Bektaşi denilir.(1)

Alevi yazar Rıza Zelyut’a göre Bektaşilik ile Alevilik arasında bir fark bulunmamaktadır. Ona göre, Hacı Bektaş Veli, Anadolu Aleviliği’nin büyük piridir. Onun genelde kendine özgü bir tarikat veya yol yaratması da yoktur. Büyük pir Alevi’dir. Bu anlamda Bektaşilik sözü yanlıştır. “Derviş Bektaşileri” dediği Bektaşiler de Alevidirler ve aralarında küçük farklar bulunmaktadır.(2)

Bize göre, Alevilik ile Bektaşilik arasında özellikle on altıncı yüzyıldan bu yana bir farklılaşma meydana gelmiştir. Bu günkü haliyle aralarında bulunan ayrılıklardan bir kısmı şunlardır: Her iki grubun temel inançları bir birine benzerlik arz etmekle beraber sosyal yapıları ayrıdır. Kızılbaşlar/Aleviler yüzyıllar boyunca genellikle aşiret çevrelerinden gelen ve kırsal alanda yaşayan gruplar olup, Bektaşiler şehir merkezlerinde yaşayan ve daha çok eğitimli kimselerin oluşturduğu yapıdır.(3)

Her iki grup da Hacı Bektaş Veli’yi sevip saymalarına rağmen Aleviler Hacı Bektaş Dergah’ına değil, Peygamber soyundan geldiklerine inandıkları ocaklara bağlıdırlar. Aslında Bektaşilik bir tarikat olduğu için, bu tarikatın yollarına uyan herkes Bektaşi olabilir. Ama Alevilik soya bağlıdır ve ancak ana-babası Alevi olan kişi Alevi olabilir.(4)

Haslok, Aleviler ve Bektaşiler arasında inanç konusu ile ilgili böylesi bir farktan bahseder: Aleviler, Beşinci İmam Muhammed Bakır’dan el tuttuklarını öne sürerlerken, Bektaşiler, pirleri olmak üzere Altıncı İmam Cafer-i Sadık’a bağlı olduklarını iddia ederler.(5) Bunların dışında bir takım ayrılıklar da bulunmaktadır.(6)
 

Similar threads

  • Soru
Bektaşilik-Bektaşilik Hakkında Bektaşilik Nedir Bektaşilik: Türkiye’de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektaşiliktir. Bektaşilik, aslında Hacı Bektaş Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir tarikattır. Ancak Hz. Ali ve Ehl-i Beyt sevgisi, tevella (Ehl-i Beyt’i sevenleri sevme) ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Bektaşilik İslami bir tarikat olarak nitelendirilmektedir. Bizler de bektaşilik bir mezhep midir?, bektaşilik özellikleri, bektaşi ile hanefi evlenebilir mi?, bektaşilik tarikat mı?, bektaşilik sünni mi?, bektaşiliğin temsilcileri, bektaşiliğin öğretileri sorularının cevaplarını sizler için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Bektaşilik nedir? ne anlama gelir Evliyanın buyuklerinden Hacı Bektaşı Veli hazretlerinin tasavvuftaki yolu Bektaşilik; Hacı Bektaşı Veli, Lokmanı Horasani, Hace Ahmed Yesevi, YUsufi Hemedani ve EbU Ali Farmedi, Ebu'lHasanı Harkani vasıtası ile Bayezidi Bistami'ye, ondan EbU Bekri Sıddik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Bektaşilik Hakkında bilgi Hacı Bektaş Veli tarafından kurulduğu kabul edilen tarikatın adı Bu tarikatın kuruluşu her ne kadar Hacı Bektaş Veli'ye nisbet ediliyorsa da esas teşekkulu daha sonraki donemlere rastlar Bektaşi tarikatının silsilesini Bektaşiler şu şekilde naklederler: Hz Ali, Hasanı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Bektaşilik Nedir? Bektaşilik Ne Demek? Türk halk inancının önemli bir parçası olan Bektaşilik, İslam ve tasavvufun etkisiyle oluşmuştur. Bektaşi tarikatı, Hacı Bektaş Veli tarafından kurulmuştur. Bektaşilik, insanlar arasında sevgi, kardeşlik ve hoşgörüyü yaymayı hedefleyen bir felsefedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt