Bel vidalama (platinleme) ameliyatı

Bel vidalama (platinleme) ameliyatı
0
8

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Bel vidalama ameliyatları halk arasında ''PLATİN'' ameliyatları olarak bilinir. Asıl olarak kullanılan gereçlerin hammaddesi platin değil titanyumdur. Bu vidalar ayrıyeten boyun ve sırt yeri hastalıklarında da farklı ölçülerde kullanılır.

1-Bel vidalama ameliyatları kimlere yapılmaktadır?

Omurga kırıkları, bel kayması, tümör yahut enfeksiyon nedeni ile oluşan omurga çökmelerinde ve omurilik kanal daralması(dar kanal hastalığı) nedeni ile ameliyat edilen hastalarda omurgaya destek vermek için yapılır.

2-Vida sistemi vücuda zararlı mıdır? . MR çektirirken sorun olur mu?:

Platin değil de titanyum yüklü, vücutta hiç yan tesir yaratmayan ve bir ömür uzunluğu kalabilen materyaller kullanıldığı için MR uyumludur. Vücudun rastgele bir bölgesine MR çekilmesinde rastgele bir sorun gelişmez. Tartıları 100-150 gramı geçmez.

3-Bu cins ameliyatlardan çekinmeye gerek var mı?

Vidalama ameliyatları ameliyat öncesi yapılan MR ve 3 boyutlu Tomografi manzaraları sonrası planlanır. Omurlara gönderilen her vidanın dikey ve yatay planlarda belirlenmiş açıları vardır. Bu açılara uyularak ve ameliyathanede kullanılan skolpi cihazları yardımıyla bu cins ameliyatlar inançlı olarak yapılır. Ameliyatlarda başkaca Operasyon mikroskobu da kullanılmaktadır.

4- Bu ameliyatları kimler yapar?

Bu tıp ameliyatları Omurilik konusunda uzmanlaşmış ve mikrocerrahi eğitim almış Dimağ ve Had Cerrahları yapar. Omurga yapısı kemiklerden oluşan bir yapı olsa da içerisinden geçen omurilik üzerine oluşan presler sonucu marazlar geliştiğinden bu cerrahi pratikler Ortopedislerin işi değildir.

5-Kaç saat sürer, hasta kaç günde ayağa kalkar.?

2-4 saatlik ameliyatlardır. Omurgasına vida konan hastalar sonraki sabah kaldırılıp yürütülür. Maksimum 3 gece hastanede kalır. Yekun 1 hafta yatak istirahati vardır. Daha sonra konut dışında yürüme egzersizlerine başlanır. Yekun 20 gün ahir yapılan denetimler sonrası hastaya egzersiz programı verilir.

6-Bu ameliyatla büsbütün alışılagelmiş hayata dönülebilir mi?

Hastalar sağlıklı devirlerdeki aktivitelerine kavuşabilirler. Yürüme, koşu, bisiklet ve yüzme üzere aktiviteleri yapabilirler. Meselesiz olarak mesleklerine devam edebilirler.

7-Vida sistemi daha sonra çıkartılıyor mu?

Çıkartmaya gerek yoktur. Zira vücuda zararları yoktur. Yalnızca yüksekten düşme yahut ağır trafik kazaları sonrası bu sistemlerde kırılmalar olabilir. Bu durumlarda değiştirmek gerekebilir. Bunu dışında yaklaşık 20 yıldır izlediğim ve rastgele bir sorun gelişmeyen hastalarım vardır.

8. Bu cins vidalar omurganın boyun ve sırt kesiminde de kullanılıyor mu?

Boyun ve sırt omurlarında da beldekine benzeri problemler geliştiğinde bu vida-rod sistemini kullanmaktayız. Bu ortamlardaki omurlar bel omurlarına nazaran daha küçük ebatlarda olduklarından buralara uygulanacak vidaların çapları ve uzunlukları daha kısa ve incedir.

9. Vücudum bu vidaları kabul eder mi?

Titanyum allerjisi orantısı yaklaşık onbinde 1 dir (1/10.000). Yalnızca bu türlü bir durum varlığında vücud vidaları kabul etmeyebilir.
 
Üst Alt