Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Belgisiz zamirler nelerdir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Belgisiz zamirler nelerdir?​

Bu belgisiz zamirler şunlardır; – Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.

Belgisiz zamirler nasıl yazılır?​

NOT: Belgisiz zamirler bir isim tamlamasının tamlayanı veya tamlananı olarak kullanılabilirler.
- Örnek :
- Herkesin kitabı açık duruyordu. ( Herkesin = Tamlayan)
- Öğrencilerin birkaçı derse iyi hazırlanmışlardı. ( Birkaçı = Tamlanan)
- Örnek:
- Onun bunun sözleri ile hareket etme. (

Zamir Örnekleri nelerdir?​

Zamir Örnekleri nelerdir?
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.

Birtakım zamir mi?​

Birtakım zamir mi?
En çok kullanılan belgisiz zamirleri şunlardır: Bazısı, bazıları,kimisi, kimileri, biri, birisi, birileri, başkası, başkaları, birçoğu, birkaçı, birtakımı, birçokları, çoğu, hepsi, herkes, birazı, her biri, herhangi biri, öteberi, şunu bunu, şundan bundan, şey, şeyler, hiçbiri, kimse….

Belgisiz sıfat ne demek?​

Nesnelerin, varlıkların sayısını ve miktarını tam olarak değil de kabataslak olarak, aşağı yukarı belirsiz bir biçimde bildiren sıfatlara “Belgisiz sıfat” denilmektedir.

Çoğu belgisiz zamir mi?​

Başlıca belgisiz zamirler şunlardır: “Bazısı, kimi, çoğu, hepsi, birkaçı, birçoğu, tümü, tamamı, herkes, hiçbiri, biri, falan, şey …” “Bana her şey seni hatırlatıyor.”

Belgisiz adıl nedir örnekler?​

Belgisiz adıl nedir örnekler?
“biri, birisi, hepsi, kimi, kimisi, hepsi, tamamı, herkes, kimse, hiç kimse, çoğu, bazısı, birkaçı, birazı, birçoğu, başkası, her biri, öteberi, şey…“ Belgisiz sıfattan yapılanlar: “birkaç-ı, bazı-ları, bir-i, pek çoğ-u, pek az-ı, bazı-sı, tüm-ü, bütün-ü, bir kısm-ı, her bir-i, başka-sı, hiçbir-i…”

Kaç tane zamir çeşidi vardır?​

Kaç tane zamir çeşidi vardır?
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri’dir.
Belgisiz sıfat nedir ve örnekleri?​
Yalın ya da birleşik sıfat yapısındaki başlıca belirsizlik sıfatları şunlardır: “az, çok, az buçuk, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bir yığın, bunca, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, herhangi bir, hiç, hiçbir, hudutsuz, kaç, kimi, nice, sınırsız, yığın yığın …”
 
Belgisiz zamirler, cümlede belirsizlik yaratan ve varlıkların isimlerini genel bir biçimde ifade eden kelimelerdir. Bu zamirler isim tamlamasının tamlayanı veya tamlananı olarak kullanılabilirler. Bazı belgisiz zamirler şunlardır: kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.

Belgisiz zamirler, genelde varlıkların sayısını veya miktarını belirtmeden kullanılan zamirlerdir. Örnek cümlelerde belgisiz zamirler şu şekilde kullanılabilir:
- Herkesin kitabı açık duruyordu. (Herkesin = Tamlayan)
- Öğrencilerin birkaçı derse iyi hazırlanmışlardı. (Birkaçı = Tamlanan)

Belgisiz sıfatlar ise nesnelerin, varlıkların sayısını ve miktarını kesin olmaktan ziyade genel bir biçimde belirten sıfatlardır. Örneğin, "az, çok, birkaç, birtakım, tüm, her" gibi sıfatlar belgisiz sıfatlar arasında yer alır.

Başlıca belgisiz zamirler arasında bazısı, kimi, çoğu, hepsi, birkaçı, birçoğu, herkes, hiçbiri gibi kelimeler bulunmaktadır. Bu zamirler belirsizlik yaratarak genel ifadelerde kullanılırlar.

Zamirler genel olarak şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri gibi çeşitlere ayrılır. Her birinin kendine özgü bir görevi ve kullanım alanı vardır.

Belgisiz sıfatlar ise yalın ya da birleşik sıfat yapılarındaki belirsizlik sıfatlarıdır. Örnek olarak, "az, çok, birçok, birkaç, birtakım, belli başlı, biraz" gibi belirsizlik yaratan sıfatlar belgisiz sıfatlar kategorisine girerler.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri