Benim sağlıklı tabağım

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hepimiz sağlıklı beslenmeyi istiyoruz. Kimilerimiz kilo vermek için, kimilerimiz illetleri için yediklerine dikkat etmeye mecburdur. Evet beslenme ne demektir? Kâfi ve istikrarlı beslenmek ne demektir? Nasıl uygulayabiliriz? Bunları biliyor muyuz?

Öncelikle beslenmeyle başlayalım; Beslenme, büyüme, ömrün sürdürülebilmesi ve sıhhatin korunabilmesi için besinlerin kullanılmasıdır. Vücudun hayatı ve çalışmasını sürdürebilmesi için gerekli kuvvetin sağlanması ( karbonhidratlar, proteinler, yağlar kuvvet sağlayan ögelerdir) ehil beslenme, güç yanında bütün besin ögelerinin gereksinim kadar sağlanması da istikrarlı beslenmenin tarifidir.

Evet sağlıklı tabağı nasıl yapabiliriz?

Bunun için dört yapraklı yonca modelini uygun bilmemiz gerekiyor. Dört yapraklı yonca nedir dersek:


1. Ekmek ve Tahıl öbeği

2. Et kümesi

3. Süt öbeği

4. Zerzevat ve meyve öbeği

Etrafındaki kollarda zeytinyağını temsil etmektedir.

Ekmek ve Tahıl Öbeği: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf üzere tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve gibisi eserler bu küme içinde mahal alır.

Et Kümesi: Et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kuru fasulye, nohut, mercimek üzere besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık üzere yağlı tohumlar da bu kümede yan alır.

Süt kümesi: Süt ve konumuna geçen besinler; yoğurt, süt, kefir, ayran üzere sütten yapılan besinler mekan alır.

Zerzevat ve Meyve Öbeği: Tüm zerzevat ve meyveler bu küme içerisinde konum alır.

Bu öbekleri bildikten sonra sağlıklı tabağı oluşturmak bizim için çok kolay. Her ana öğünümüzde bu dört kümesi da bulundurmaya çalışmalıyız. Her vakit dört öbeği birlikte tüketemeyebiliriz. Bu çok doğaldır. Bu üzere durumlarda da eksik kalan kümesi ara öğünlerde tüketerek tamamlayabiliriz. Gün içerisinde 3 ana, 3 ara öğün yapıyor isek aslında zorluk yaşamayız.

Artık örnek menüler oluşturalım:

Örnek Kahvaltı Menüsü

Süt süt öbeği

Beyaz peynir et kümesi

Domates- salatalık- mevsim yeşillikleri sebze- meyve öbeği

Ekmek ekmek ve tahıl kümesi

Örnek Öğlen Yemeği Menüsü

Izgara tavuk et kümesi

Bulgur pilavı ekmek ve tahıl öbeği

Salata sebze- meyve kümesi

Ayran süt öbeği

Örnek Akşam Yemeği Menüsü

Etli bamya et ve sebze-meyve kümesi

Yoğurt süt kümesi

Ekmek ekmek ve tahıl öbeği

Meyve zerzevat ve meyve kümesi

Teklifler:


Daha uzun müddet tokluk sağlamak ve kan şekerimizin istikrarı için esmer ekmek( çavdar, tahıllı, çok tahıllı, kepekli vb.) tercih etmeliyiz. Pirinç konumuna bulgur, makarnalarda da kepekli yahut tahıllı makarnaları tercih edebiliriz.

Et/tavuk/balık öbeğini pişirirken haşlama, ızgara yollarını kullanmalı, kızartmadan uzak durmalıyız.

Süt öbeğinde light eserleri tercih edebiliriz.

Zerzevat yemeklerimizi likit yağla ve az yağlı yapabiliriz.

Salatalarda limon, sirke nar ekşisi kullanabilir, yağsız tüketemiyor isek zeytin yağ 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.

Sağlıklı beslenme için günlük zerzevat – meyve kümesini en az 5 porsiyon tüketmeliyiz( örneğin 5 porsiyonu; 2 porsiyon zerzevat, 3 porsiyon meyve olarak bölebiliriz).

Bir küme besinden çok seçeneğimiz var ve tercih yapmak istemiyor isek ( örneğin pilav ve ekmek yahut yoğurt ve sütlü tatlı) tüketirken porsiyon ölçümüze dikkat etmeli, azar azar yemeliyiz.
 

Similar threads

  • Soru
Çocuklarda dimağ gelişimi ana karnından başlar ergenliğe kadar devam eder. Dimağ gelişimin en süratli olduğu vakit dilimi ise birinci 2-3 yıl içersindedir. Süratli büyümenin desteklenmesi için beslenme çok kıymetli bir alana sahiptir. Birinci 6 ay yalnızca ana sütü çok değerlidir. Bebeğin dimağ...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Beslenme eğitimi öncelikle ailede başlar.Bu eğitim evlat mektebe başladıktan sonra hocalar tarafından devam ettirilmelidir.Obezitenin giderek artmaya başladığı devletimiz de mekteplerde sağlıklı beslenme konusu ele alınmalı bu mevzuda el birliği ile çalışılmalı gelecek nesillerin sıhhati için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Ana ve pederlerin hayatlarındaki en kıymetli şey evlatlarının sağlıklı,mutlu ve başarılı bir hayat sürmesidir. Tabi bunların en başında gelen ;sağlık. Pek çok evlat sağlıklı bir halde yerküreye gelir gelgelelim sağlıklı yetişkinler olmaları için tabip denetimlerinin ihmal edilmemesi ve yaş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Ramazanda gerçek beslenme Sağlıklı bir Ramazan geçirmenin altın kuralları nelerdir? Öğün sayısı en az 3 olmak üzere 4-5 öğünü bulacak halde bir nizam oturtulmalıdır. Her öğünde dört temel besin kümesinden tüketilmeye çalışılmalıdır. Yani et/tavuk/balık öbeği, süt/yoğurt kümesi, sebze-meyve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
SAĞLI YAŞAMAK İÇİN UYGULANACAK BESLENME MODELİ Modelimiz ehliyetli ve istikrarlı beslenmedir. Kâfi ve istikrarlı beslenmek sıhhatin temelidir. Evet kâfi ve istikrarlı beslenmek nedir? Ehil ve istikrarlı beslenmek; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereklim olan kuvvet ve besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt