Benleri aldırmak zararlı mı?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Benleri aldırmak zararlı mı?

Hayır, mutlaka benleri aldırmak zararlı değildir. Ama hangi benin, nasıl alınacağına kesinlikle eksper hekim karar vermelidir.

Öncelikle benin uygun huylu mu, istenilmeyen huylu mu olduğu tespit edilmelidir. Bunun için dermatoskop denilen kişisel cihazlarla beniniz incelenir. Düzgün huylu olduğuna emin olunursa, ben cerrahi olarak yahut lazer ile alınabilir. Şayet berbat huylu olduğu konusunda bir kuşku varsa hekiminiz kesin tanı için evvel biyopsi önerebilir. Biyopsi ile kesin tanı koyduktan sonra benin alınması daha münasebetli olur. Görüldüğü üzere istenilmeyen huylu benlerin de alınması gereklidir. Yani halk arasında beğenilmeyen huylu benler alınmaz inanışı sahih değildir. Tabi ki beğenilmeyen huylu benleri alınması çok daha güçlükle bir süreçtir. Öncelikle daha ileri incelemeler yapılmalıdır.

Benin yeterli huylu olduğuna emin olduktan sonra almak çok kolaydır. Lokal anestezi kâfi olur. Cerrahi olarak yani keserek alınabileceği üzere lazer ile alınabilir.

Benleri aldırdığımızda iz kalır mı?

Büyük benlerde iz kalabilir. Benleri cerrahi olarak yani keserek aldırmak umumide ince bir çizgi olarak iz bırakır. Benleri lazer ile almak iz konusunda daha avantajlıdır. Münhasıran küçük benlerde iz kalmaz. Ancak büyük benlerde benden biraz daha küçük, cilt renginden daha açık bir renk, ciltten daha çökük bir iz kalabilir. Ekseriyetle cildiniz kendini onardıkça, bu izler devir içinde bir ölçü azalır. Süreç den evvel hekiminize iz kalıp kalmayacağı, iz kalacaksa ne kadar bir iz kalacağını sormalısınız.

Benleri olan kimseler nelere dikkat etmeliler?

Benleri olan insanlar kesinlikle güneşten korunmalıdır. Güneşe ani, ağır ve direkt maruz kalmayınız. Mahsusen Saat 11:00 ve 15:00 arası güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınınız. Güneş kremi yüksek himaye faktörlü olmalı, yetişkinler için en az 15,çocuklar için 30 üe üzeri, UVA ile UVB ışınlarından eşit raddede müdafaa sağlıyor olmalıdır. Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat evvel kullanılmalı ve her iki ya da üç saatte bir tekrarlanmalıdır.

Deniz kıyısı üzere açık muhitlerde şemsiye altında oturmak ehil değildir ve ek güneş müdafaa usulleri uygulanmadıkça, yansıyan UV ışınlarından ötürü güneş yanığı oluşacaktır. Tıpkı halde, bulutlu, bahar ya da yaz günlerinde, kıymetli ölçüde güneş ışınının bulutların arasından geçip önemli güneş yanıklarına sebebiyet vereceğini de bilmeliyiz.

Kıyafetlerimiz, güneş ışınından korunmanın en uygun yoludur. Tercihen sıkı dokunmuş bir giysi olmalıdır. Geniş kenarlı şapka ve gözlükler kullanılmalıdır. Artık mayolar da dahil olmak üzere evlatlar için 50 faktöre kadar himayeli giysiler piyasada mevcuttur.
 
Üst Alt