Son konular

Beraat kandili Hutbe

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Beraat kandili Hutbesi

Berat kandili cuma hutbesi

Muhterem Muslumanlar!
Cenabı Hakk'ın kullarına maddi ikramları olduğu gibi manevi ihsanları da vardır Bu ihsana eren kimseler buyuk bir mazhariyete nail olurlar

Rabbimizin bize olan maddi ve manevi lutufları İlahi ikramları arasında mubarek geceler de vardır Bunlara «Kandil geceleri» adı verilmektedir Bu gecelerden biri de Berat gecesidir

Berat kelimesi beraet'in kısaltılmışıdır BERAT borctan isnad edilen suctan kurtulmak manasına gelmektedir Bundan başka berat devlet tarafından vazifelilere verilen ferman (tayin mucibi) ne; Odenilen vergi karşılığında mukelleflere verilen makbuza da denilmektedir

Cenabı Hak okuduğumuz ayeti kerimelerde buyurmaktadır ki:

«Ha num (Halal ile haramı vesair hukumleri) acıkca bildiren (bu) kitaba yemin ederim ki hakikat biz onu mubarek bir gecede indirdik Gercek biz (onunla kafirlerin uğrayacakları azabı) haber vericileriz (O bir gecedir ki) her hikmetli iş nezdimizden sadır olan bir emirle o zaman aynlır» (3)

Kur'anı Kerim berat gecesinde Levhi Mahfuz'dan alınmış ve bir butun halinde dunya goğune indirilmeye başlanmıştır Bu gecenin mubarek oluşunun başlıca sebebi de bundadır

Kur'anı Azimuşşan inmezden once insanoğlunun efkarını dalalet kalbini kufur bulutlan kaplamıştı insan mabudı hakikiyi bırakmış taşlara ağaclara ve putlara tapmaya başlamıştı Abdin ibadet ve itaat bağları kopmuş insan denilen varlık tefessuh edip kokmuştu

Cinayet ve rezaletler sayılamayacak kadar cok yazılamayacak kadar bayağı idi

işte bu duruma gelen yeryuzune Kur'anı Kerim'in inmesinin birinci kademesi Şabanı Şerifin onbeşinci gecesine tesaduf ettiğinden dolayı bu gece mustesna bir değer taşımaktadır Bu gece hurmetine bircok gunahlar bağışlandığı icin BERAT GECESi adını almıştır

Ibni Mace'nin Hazreti Ali (ra) den rivayet ettiği bir hadisi şerifte buyrulmaktadır ki:
«Sabanın yan (onbeşinci) gecesi olduğu vakit gecesinde (ibadet icin) kalkınız Gunduzunde oruc tutunuz Zira Allahu Teala guneşin batışı ue (beraber) dunya semasına rahmetiyle tecelli eder de (şoyle) buyurur: BiR MAĞFİRET DİLEYEN YOK MU ONU BAĞIŞLAYAYIM!

bir rızık isteyecek yok mu ona rızık vereyim; bir dertli YOK MU (istesin de) AFİYET VEREYİM! Bu (davet) tanyeri ağanncaya kadar devam eder»

Muhterem Muslumanlar!
Bu gecede beş buyuk haslet vardır:

Birincisi: Hikmetli her iş bu gece tefrik ve vazife sahiplerine tevzi olunur Levhi Mahfuz'daki İlahi takdirler arasından o sene icinde cereyan edecek hadise ve şuunatın istinsahına bu geceden itibaren başlanır ve Kadir gecesinde tamamlanır

Erzakla ilgili nusha Mikail aleyhisselama harb zelzele ve diğer felaketlerle ilgili nusha Cebrail aleyhisselama; kulların işleriyle ilgili nusha Hazreti Azrail'e verilir

ikincisi: Bu gece yapılan ibadetin fazileti pek buyuktur Hazreti Aişe validemiz şoyle naklediyor: Bir gun Hazreti Peygamber yanıma girdi elbisesini cıkardı Biraz durduktan sonra tekrar giyindi Ortaklarımdan birinin yanına gidecek diye beni bir kıskanclıktır aldı O dışarı cıkınca ben de peşine takıldım Bakiu'lGarkad denilen kabristana vardı Mu'minlere ve şehidlere duaiar etti Kendi yaptığımdan kendim utandım ve «Anam babam sana feda olsun Sen Rabbinin rızası peşinde bense dunya peşindeyim» diyerek geri dondum Biraz sonra ResUlullah da iceri girdi Benim sık sık nefes alışımın sebebini sordu Kendisine olup bitenleri anlattım Buyurdular ki:

«Allah'ın Resulu sana haksızlık edecek diye mi korkuyorsun?» ResUli Ekrem elbisesini cıkardıktan sonra «Bu gece ibadet yapmama musaade eder misin?» dedi ben de:

«Anam babam sana feda olsun evet cevabını verdim» Namaz kumayk başladı Bir ara secdede o kadar cok kaldı ki endişelendim ve yoklarken elim ayağına dokunmuş olacak ki kımıldadı Ben de hayatta olduğuna kanaat getirerek sevindim Secdede şoyle dua ediyor
du:
«Ya Allah azabından afvine sığınıyorum gadabından rızana iltica ediyorum Senden sana sığınıyorum Hicbir senayı senin nefsine karşı olan senana denk saymıyorum» Sabah olunca durumu kendisine haber verdim «Bunları hem oğren hem de başkalarına oğret Bunları bana Cebrail oğretti» buyurdu

Ucuncusu: Cenabı Hak bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tuyleri sayısınca ummeti Muhammed'e rahmet eder
Dorduncusu: Mağfiretin husuludur Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:

«Bana Cebrail aleyhisselam geldi ve dedi ki: Şu Şaban ayının yansı (Berat) gecesi (yok mu?) O gecede Allah icin Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tuyleri sayısınca azadhlar vardır Allah bu gecer
muşrike cok buğuzkar kimseye akrabalık (munasebetin) i kesene buyukluk taslayana ana babasına isyan edene ve şarap duşkunu ayyaşa (rahmet nazarı ile) bakmaz»

Beşincisi: Bu gece Peygamber Efendimiz'e şefaat selahiyetinin tamamı verildi Şoyle ki: Peygamber Efendimiz Şaban ayının onucuncu gecesi ummetine şefaat edebilmek icin Allahu Teala'ya niyazda bulundu Kendisine ummetinin ucte birine şefaat etme selahiyeti verildi Ummetine son derece duşkun bulunan ResUlullah daha fazla kimseye şefaat edebilme arzusu ile yanıp tutuşmaktaydı Ondorduncu geceyi de ibadetle ihya ve Cenabı Hakk'a şefaat dileğini tekrar etti Ummetinin ucte ikisine şefaat selahiyeti verildi Alemlere rahmet olarak gonderilen Efendimiz onbeşinci geceyi de ibadetle gecirdi ve Mevla'ya selahiyetinin genişletilmesi icin duada bulundu Bunun uzerine ummetinin tamamına şefaat selahiyeti verildi

Bu geceye değer kazandıran hususlardan biri de kıblenin Kudus istikametinden Mescidi Haram tarafına cevrilmiş olmasıdır

İslamiyetin başlangıcında namazlar Kudus'e Beytu'lMakdis'e karşı eda edilmekte idi ResUlullah ceddi Hazreti İbrahim'in kıblesi bulunan Kabe'ye yonelerek namaz kılmak icin arzu taşıyor ve vahye intizar ediyordu Bu hal hicreti takiben on altı ayı aşkın bir zaman boyle devam etti

Hicretin ikinci senesi Şaban ayının onbeşinci gunu Efendimiz Beni Seleme yurduna varmıştı Onların mescidinde oğle namazının farzını kıldırırken kıblenin değiştirilmesiyle ilgili şu ayeti kerime geldi:
«Biz yuzunu (vahye intizar ve iştiyakından) cok kere goğe doğru evirip cevirdiğini muhakkak goruyoruz Şimdi seni her halde hoşnud olacağın bir kıbleye donduruyoruz (Namazda) yuzunu artık Mescidi Haram tarafına (Ka'be semtine) cevir ilh» (4) Peygamber 'Efendimiz namaz icinde yonunu kıbleye Ka'bei Muazzama tarafına cevirdi ve namazın seri kalan iki rek'atini Mescidi Haram'a doğru kıldı Bu mescide MESCÎDU'LKIBLETEYN adı verildi

(4) SUrei Bakara 114
Bu gecenin feyzinden istifade edebilmek icin kaza ve nafile namazlar kılmalı Kur'an okumalı ve dua etmelidir Hatalarımıza tevbe edip Hakk'a yonelmeli ve yoksulları sevlndirmelidir

Alıntı