Son konular

Beraat Kandilinin Fazileti

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Beraat Kandilinin Onemi
Beraat Kandili

Cenabı Hak buyuruyor:

'Apacık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'anı mubarek bir gecede indirdik Biz, gercekten uyarıcıyız O mubarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir'(Duhan, 4414)

Ayette gecen, 'mubarek gece'den maksat; Berat gecesidir Kur'anın bu gecede, Yedinci semadan dunya semasına indirildi Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı

Bu gecenin, dort adı vardır Mubarek gece, Berae gecesiSakk gecesi, Rahmet gecesi Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gun vardır Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki, harac tamamen alındığı zaman beraetlerini (temize cıkmalarını) dile getiren bir sakk (bir sened) yazıldığı gibi, Allah Teala da bu gece mumin kullarına beraet yazar Ve denilmiştir ki bu gecede beş ozellik vardır:

Bu gecenin beş ozelliği vardır:

1) Bu gecede onemli işlerin secimi ve ayırımı yapılır
2) Bu geceyi ibadetle gecirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gonderilir
3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir
4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti cok buyuktur
5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir Bu yetkinin ucte biri Şaban'ın onucuncu gunu, ucte biri Şaban'ın ondorduncu gunu, geri kalan ucte biri de Şaban'ın onbeşinci gunu verilmiştir

Hazreti Aişe (ranha) bu gecenin fazileti hakkında şunları anlatıyor:

Gunun birinde Hazreti Peygamber yanıma girdi Elbisesini cıkardı Aradan zaman gecmeden tekrar giyindi Bunun uzerine beni şuphe, kıskanclık sardı Ortaklarımdan birinin yanına gidecek sandım ve peşini takip ettim Medinenin kabristanı olan BakiulGarkadda kendisine eriştim Muminlere ve şehidlere istiğfar ve dua ediyordu Kendi kendime: Anam babam sana feda olsun! Sen Rabbının rızası uğrunda, ben ise dunya peşindeyim! diyerek dondum Soluk soluğa eve girdim Arkamdan da Resulullah (sav) girdi
Neden boyle hızlı nefes alıyorsun? dedi
Ben,
Anam babam uğruna feda olsun Yanıma gelip elbisenizi cıkardıktan sonra tekrar giyindiniz, beni kıskanclık tuttu Ortaklarımdan birinin yanına gideceğinizi zannettim Nihayet sizi kabristana giderken gordum,dedim
Resulu Ekrem,
Resulullah sana haksızlık edecek diye mi korkuyorsun? dedi
Ardından Cibril geldi ve şoyle dedi:
Bu gece Şabanın on beşinci gecesidir Cenabı Hak bu gecede Beni Kelb kabilesi koyunlarının sayısı kadar kimseyi cehennemden azad eder Fakat bu gece Allah; muşriklerin, kincilerin, akrabalarıyla munasebeti kesenlerin, hayat ve ihtişamlarına mağrur olanların, ana ve babalarına isyan edenlerin, icki duşkunlerinin yuzlerine bakmaz

Resulu Ekrem, elbisesini cıkardı
Bu gece ibadet etmeme musaade eder misiniz?buyurdu
Evet, sana anam babam feda olsun, dedim
Peygamber namaza kalktı Secdeye kapanıp uzun muddet kaldı Endişelendim, elimle yokladım Elim, ayağının altına dokununca kımıldadı Ben de sevindim Secdede şoyle niyaz ettiğini işittim:
Allahım! azabından afvına, gazabından rızana sığınıyorum Senden yine Sana iltica ediyorum Şanın yucedir Sana yaptığım senayı Senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum Sana layık bir surette hamd etmekten acizim

Sabah olunca bunları Resulu Ekreme soyledim O da,
Ya Aişe, bunları oğrendin mi? dedi
Evet ya Resulullah, dedim
Resuli Ekrem;
Bunları hem oğren hem de başkalarına oğret Zira bunları bana Cibril oğretti ve secdede bunları okumamı talim buyurdu dedi

Sevgili Peygamberimiz (as) buyuruyor:

Her kim bu gece yuz rekat namaz kılarsa yuce Allah ona yuz melek gonderir Otuzu ona cenneti mujdeler, otuzu ona cehennem azabından teminat verir Otuzu da ondan dunya afetlerini savarlar, O'nu da ondan şeytanın tuzaklarını hilelerini savarlar

Yuce Allah bu gece ummetine oyle rahmet eder ki Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca

Yuce Allah bu gece butun muslumanlara mağfiret buyurur ancak kahin, sihirbaz, yahut cok kin guden veya ickiye duşkun olan, yahut anababasını inciten, veya zinaya ısrarla devam eden mustesna

'Şaban ayının 15 gecesini ibadetle gecirin, gunduzunde de oruc tutun Cunku yuce Allah, bu gece dunya semasına rahmetiyle tecelli eder ve; 'tevbe eden yok mu! Onu affedeyim Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim, hastalığından şifa isteyen yok mu ona şifa vereyim Yok mu şunu isteyen yok mu bunu isteyen' der Bu durum, sabaha kadar devam eder'

'Ameller, bu ayda alemlerin Rabb'ı yuce Allah'a arz edilir Ben de amellerimin oruclu iken Allah'a arzedilmesini isterim'
Rahmeti gazabını gecen Yuce Rabb'imizin hayır ve bereketini, af ve mağfiretini yağmur gibi uzerimize yağdırdığı bu mubarek geceyi fırsat bilip tevbe, dua ve niyaz ile gecirmeli; bu ilahi ziyafetten faydalanmak icin elimizden gelen gayreti gostermeliyiz

İnsanların bir sene icerisindeki rızıkları, zengin veya fakir olacakları ve ecelleri gibi muhim hususlar o gece icerisinde meleklere bildirilir O geceyi ibadet ve taatla gecirmek ve nafile namaz kılmak sevaptır Nitekim Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle gecirmiş ve dua etmiştir:

Gectiğimiz yıl, Berat gecesine erişip de olumu akıllarından bile gecirmeyen bircok insan, dunyadan gocup gitmiştir Olum, herkes icin mukadderdir Hicbirimizin, bir sene daha yaşayacağına garantisi yoktur O halde, yuce Allah'ın bizlere bahşettiği Berat gecesi gibi mubarek vakitleri guzelce değerlendirelim Bu vakitlerin, bir ganimet olduğunu bilelim Yuce Rabbimizin, her zaman acık olan tevbe kapısına yonelelim Bu geceyi, gafletle gecirmeyelim Yakınlarımızı, komşularımızı, yoksulları gorup gozetmeyi unutmayalım Birbirimize, sevgi ve saygı gosterelim Hep iyiliğe yonelelim