Son konular

Besin ambalajları

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Sağlıklı hayatın en değerli etkenlerinden birini sağlıklı beslenme oluşturmaktadır. Bu hususta karşılaşılan en kıymetli problemlerin başında inançlı besin seçimi taraf almaktadır. Tüketilmesi gereken besinlerin satınalma aşamasında büyük bir titizlikle seçilmesi kıymetlidir. Örnek olarak; süt sıhhatimiz için çok yararlı bir içecektir. Lakin açıkta satılan sütün yararları bir tarafa sıhhatimiz açısından (Brucella üzere) değerli riskler taşımaktadır. Bu risklerin en değerlisi besin zehirlenmeleridir. Yalnızca satın alırken değil saklama, hazırlama, pişirme ve tüketim aşamasında da güvenlikle ilgili riskler bulunmaktadır.

Besinlerin güvenliği tüm besin zinciri boyunca yasal çerçevede denetim edildiğinden, marketlerden besinleri dikkatlice seçmek ve sonra tüketilinceye kadar inançlı tutmak kişinin kendi sorumluluğundadır. Evet, satınalma aşamasından tüketime kadar geçen süreçte dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

Gereksinimleri listelemek:Hanede tüketilmeyi bekleyen yoğurt varsa, o günkü alışveriş listenizde yoğurt bulunmasın.

Depolama koşullarınızı gözden geçirin:Dondurucunuz gereğince verimli çalışmıyorsa yahut aldıklarınızın içine sığacağı kadar mahal yoksa dondurulmuş eserleri satın almayın.

Besin alışverişinizi en sona bırakın:Kimi besinler soğuk ortamda saklanmalı ve market otomobilinde / sepette çok ziyade gezdirilmemelidir. Mahsusen dondurulmuş besinler çözündüğünde acilen kullanılmalıdır. Aksi taktirde tekrar dondurulursa vitamin kaybıyla birlikte besinin bozulmasına yol açar.

Ambalajlı eser almaya itina gösterin:Zerzevat ve meyve dışındaki besinleri açık olarak satın almayın. Besin zehirlenmelerinin sorumlusu olarak bilinen birçok mikroorganizma mahsusen kirli eller ile besine bulaşmakta, umumide açıkta satılan besinlerde bulunmaktadır. Ambalajlı eserleri tercih edin. Eser ambalajının yırtık, patlak, bombeleşmiş, kirlenmiş, etiket malumatları silinmiş, eskimiş olmamasına dikkat edin.

Ambalajın besin kayıplarına tesiri: Cam şişeler ve kaplar her vakit için daha sağlıklı olarak bilinir. Gelgelelim süt ve süt eserlerinde bulunan B2 vitamini ile meyve sularında bulunan C vitamini ışıktan olumsuz tarafta etkilenmektedir. Bu nedenle cam şişelerden fazla, münasebetli karton kutularda satılan alternatiflerinin tercih edilmesi oluşabilecek besin kayıplarını önlemek ismine daha yararlı olacaktır.

Konserve satın alırken: Şişmiş, hasar görmüş, paslanmış yahut çentikli konserveleri almayın. Bunlar, Clostridium Botulinum isimli bakteri için ihtar işaretleridir. Bahsedilen bakteri öylesine zararlıdır ki, 1 gramı 80 bin kimseyi öldürebilir. O nedenle çok yüksek aşamada sıcaklık ve vakum altında ısıtma koşullarını sağlanmadıkça konutta konserve yapmaktan katiyetle kaçınılmalıdır.

Etiket okuyun:Ambalajlı eserlerde etiketlerde hangi değerli hususların bulunması gerektiğini bu mevzuyla ilgili kanunla belirlenmiştir. Inançlı besine ulaşmak için en kıymetli öge etiketlerde üretim ve son kullanma tarihinin bulunmasıdır. İçerik haberleri de çok kıymetlidir. Örneğin yumurta alerjisi olan kişi aldığı bisküvinin içeriğine bakarak kendisine mütenasip olup olmadığına karar verebilmelidir.

Taşıma esnasında: Mümkün olduğunda çiğ kümes hayvanı, et ve balığı alışveriş otomobiline koymadan evvel başka naylon torbalara koyun. Bazen bunların ambalajları delik olabilir ve paketlenmemiş besinlerin üzerine suları damlayabilir. Ödeme sırasında soğuk besinleri birlikte paketleyin. Böylelikle haneye gelinceye kadar daha uzun vade soğuk kalırlar.

Son olarak; besinleri satın alırken taze olmasına dikkat ediniz. İmal ve son tasarruf tarihlerini okuyunuz, tarihi geçmiş olanları almayınız. Üzerinde son tasarruf tarihi olmayan besinleri rengini, görünüşünü ve kokusunu inceleyerek satın alınız. Bir eser satın alınırken üzerinde; besin ismine, firma ismine ve adresine, üretildiği tarafa, ölçüsüne, hazırlama ve kullanma talimatına, depolama ve saklama koşullarına dikkat ediniz.
 

Similar threads

  • Soru
Sağlıklı bir ömür için vücudumuzun gereksinim duyduğu besin öğelerini kâfi ve istikrarlı beslenmeyi hayat stili haline getirerek sağlamak mümkündür. Yerinde ve istikrarlı beslenebilmek ve mevcut kaynakları en ekonomik halde kullanabilmek için besinlerin üretiminden tüketimine kadar geçen tüm...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Süpermarket rafları arasında geçen yolculuğunuzda aslında birçok etiket görüyorsunuz. Tahminen en çok dikkat ettiğiniz etiketler, fiyat etiketleri ve son kullanma tarihini gösteren etiketler. Gelgelelim bildiğimiz besin etiketleri bu kadar ile sonlu değil. Görüp de fark etmediğimiz birçok besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
besin zehirlenmesi - sağlıklı beslenme - gıda alerjisi - gıda zehirlenmesi nedenleri - besin zehirlenmesini önlemenin yolları - yiyecekler nasıl saklanmalı 1 -RENGİ CANLI OLAN SEBZE VE MEYVELERİ SATIN ALIN Sebze ve meyveler saklama yönünden en dayanıksız besin grubunu oluşturuyor. Bu nedenle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Yerküre umumunda en inançlı besinler gelişmiş devletlerde mi bulunmaktadır? Besin zinciri içinde mekan alan çiftçiler, üreticiler, marketler ve restoranlar, çok dikkatli bir halde belirlenmiş sıkı besin güvenliği yönetmeliklerini uygulamak durumundadırlar. Ancak besin marketten çıktıktan sonra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Çiğ süt neden ısıl süreçten geçiyor? Patojen yani hastalık yapıcı bakterilerle ilgili 3 kıymetli tehlike vardır: 1. Her mekanda bulunurlar 2. Çok çabuk çoğalırlar 3. Gözle görülemezler Mikrobiyologlar bile bir besinin zehirli olup olmadığını imajından, kokusundan, velev tadından kolay kolay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
Üst Alt