Tükettiğimiz besilerin içerisindeki vitamin ve minerallerin yüksek dozlarının nispeten konsantre edilerek şurup,hap yahut kapsül haline getirilmiş formlardır.Besin destekleri vitamin,mineral,fitokimyasallar,otlar ve botanik eserleri kapsar.
Bu eserler beslenmenin desteklenmesi , beslenme dertlerinin tedavisi ve önlenmesi gayesiyle kullanılırlar.
Sistemli ve istikrarlı öğün alışkanlığı olan çocuklarda ve erişkinlerde birçok vitamin ve mineral günlük diyet ile alınır.Ancak öğün atlama , aburcubur tüketme , fast food şekli atıştırma sebze-meyve tüketmeme , enfeksiyonlar,beslenme bilinci ve eğitimindeki zayıflık, besinlerin alınması,hazırlanması,pişirilmesi sırasında oluşan kayıplar nedeni ile vitamin mineral eksikliği görülebilir.
Bilhassa mektep öncesi (1-5 grubu) çocukluk devri, ilkokul çağı,Adölesan ve gebelik devirleri vitamin,mineral eksikliği açısından risklidir.Çünkü bu periyotlar süratli büyüme ve gelişmenin olduğu daha çokça besine muhtaçlık duyulan periyotlardır.
Çocuklarda ve adölesanlarda en sık demir, iyot, folik asit, B12 ve Dvit eksikliği görülür
Besin takviyeleri büsbütün bireyin gereksinimlerine yönelik kullanılmalıdırlar. Bir oburu için düzgün olan bir vitamin ve mineral sizin yahut evladınız için ehliyetli olmayabilir yahut çokça olabilir.
Örneğin;
Bağışıklık sorunlarında C vitamini, D vitamini, çinko gelişimsel meselelerde B komplex vit ( münhasıran B6), troid sorunlarında selenyum, B12, çinko tasarrufu önerilmektedir.
Ana ve pederler hiçbir biçimde hekim tarafından testleri ve takibi yapılmadan kulaktan dolma haberlerle bu eserleri evlatlarına vermemelidir. Yapılan çalışmalara nazaran besin destekleri mahsusen multi vitaminler en çok iştahsız çocuklarda kullanılmaktadır. Destek hedefli verilen vitamin ve minerallerin iştahı açtığına dair kesin bir kanıt yoktur. Sadece eksik olan vitaminlerin ve minerallerin bölgesine konması emeliyle verilebilir. İştahı arttırmak hedefiyle bilinçsizce kullanılmamalıdır.
OMEGA – 3 NEDİR , NEDEN KULLANILMALIDIR ?
İnsan ömrünün devam etmesi için gerekli olan gelgelelim vücutta sentezlenmeyip yalnızca besinler yoluyla alınan yağ asitleridir. Yerkürede husus olmuş en çok çalışma yapılan çocuklarda da en sık kullanılan besin takviyesidir.
Balık yağı dediğimiz omega-3 yağ asitleri EPA+DHAdan oluşurlar. Başta dimağ olmak üzere vücudumuzda pekçok fonksiyonunun çalışmasında kıymetli bir hücresel yapı elemanıdır.
Ana karnındaki bebeğin dimağ ve göz gelişinden tutunda evlat ve erişkinlerde öğrenme,konsantrasyon, bellek ve zeka gelişiminde etkilidirler. Dikkat eksikliği,davranış sorunları üzerine olumlu tesirleri vardır.
Münasebetiyle vücudun omega-3 gereksinimi ana karnında başlar. Çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyuncada devam eder.
En çokça deniz balıklarında (sardalya, somon, uskumru, ton balığı) bulunur. Keten tohumu, ceviz, brokoli, semizotu, lahana, ıspanak üzere besinlerde da bulunur.
TERCİH EDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
EPA + DHA en az 1000 mg olmalı
Barsaklardan emilip kana taşınması aşamasında en tesirli formu olan TG formu tercih edilmeli
Çabuk oksitlenirler ve sonunda tesirlerini kaybederler.Isıdan ve ışıktan korunması gerekir. Bu nedenle buzdolabında saklanmalıdır.
Denizlerde artan ağır metal ve civa seviyeleri deniz eserlerini tehdit etmektedir.Özellikle civa,kurşun kadmiyum ,arsenik . Bu nedenle ağır metal testleri yapılmış olmalıdır.
IFOS onayı varmı kıymetli ! Yerküre Sıhhat Örgütü ve Beslenme kurulu denetimlerine nazaran güvenilirlik onayı almış olmalıdır.
Bu eserler beslenmenin desteklenmesi , beslenme dertlerinin tedavisi ve önlenmesi gayesiyle kullanılırlar.
Sistemli ve istikrarlı öğün alışkanlığı olan çocuklarda ve erişkinlerde birçok vitamin ve mineral günlük diyet ile alınır.Ancak öğün atlama , aburcubur tüketme , fast food şekli atıştırma sebze-meyve tüketmeme , enfeksiyonlar,beslenme bilinci ve eğitimindeki zayıflık, besinlerin alınması,hazırlanması,pişirilmesi sırasında oluşan kayıplar nedeni ile vitamin mineral eksikliği görülebilir.
Bilhassa mektep öncesi (1-5 grubu) çocukluk devri, ilkokul çağı,Adölesan ve gebelik devirleri vitamin,mineral eksikliği açısından risklidir.Çünkü bu periyotlar süratli büyüme ve gelişmenin olduğu daha çokça besine muhtaçlık duyulan periyotlardır.
Çocuklarda ve adölesanlarda en sık demir, iyot, folik asit, B12 ve Dvit eksikliği görülür
Besin takviyeleri büsbütün bireyin gereksinimlerine yönelik kullanılmalıdırlar. Bir oburu için düzgün olan bir vitamin ve mineral sizin yahut evladınız için ehliyetli olmayabilir yahut çokça olabilir.
Örneğin;
Bağışıklık sorunlarında C vitamini, D vitamini, çinko gelişimsel meselelerde B komplex vit ( münhasıran B6), troid sorunlarında selenyum, B12, çinko tasarrufu önerilmektedir.
Ana ve pederler hiçbir biçimde hekim tarafından testleri ve takibi yapılmadan kulaktan dolma haberlerle bu eserleri evlatlarına vermemelidir. Yapılan çalışmalara nazaran besin destekleri mahsusen multi vitaminler en çok iştahsız çocuklarda kullanılmaktadır. Destek hedefli verilen vitamin ve minerallerin iştahı açtığına dair kesin bir kanıt yoktur. Sadece eksik olan vitaminlerin ve minerallerin bölgesine konması emeliyle verilebilir. İştahı arttırmak hedefiyle bilinçsizce kullanılmamalıdır.
OMEGA – 3 NEDİR , NEDEN KULLANILMALIDIR ?
İnsan ömrünün devam etmesi için gerekli olan gelgelelim vücutta sentezlenmeyip yalnızca besinler yoluyla alınan yağ asitleridir. Yerkürede husus olmuş en çok çalışma yapılan çocuklarda da en sık kullanılan besin takviyesidir.
Balık yağı dediğimiz omega-3 yağ asitleri EPA+DHAdan oluşurlar. Başta dimağ olmak üzere vücudumuzda pekçok fonksiyonunun çalışmasında kıymetli bir hücresel yapı elemanıdır.
Ana karnındaki bebeğin dimağ ve göz gelişinden tutunda evlat ve erişkinlerde öğrenme,konsantrasyon, bellek ve zeka gelişiminde etkilidirler. Dikkat eksikliği,davranış sorunları üzerine olumlu tesirleri vardır.
Münasebetiyle vücudun omega-3 gereksinimi ana karnında başlar. Çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyuncada devam eder.
En çokça deniz balıklarında (sardalya, somon, uskumru, ton balığı) bulunur. Keten tohumu, ceviz, brokoli, semizotu, lahana, ıspanak üzere besinlerde da bulunur.
TERCİH EDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
EPA + DHA en az 1000 mg olmalı
Barsaklardan emilip kana taşınması aşamasında en tesirli formu olan TG formu tercih edilmeli
Çabuk oksitlenirler ve sonunda tesirlerini kaybederler.Isıdan ve ışıktan korunması gerekir. Bu nedenle buzdolabında saklanmalıdır.
Denizlerde artan ağır metal ve civa seviyeleri deniz eserlerini tehdit etmektedir.Özellikle civa,kurşun kadmiyum ,arsenik . Bu nedenle ağır metal testleri yapılmış olmalıdır.
IFOS onayı varmı kıymetli ! Yerküre Sıhhat Örgütü ve Beslenme kurulu denetimlerine nazaran güvenilirlik onayı almış olmalıdır.