besin zehirlenmesinde neler yapılmalıdır
besin zehirlenmesi durumunda ne yapılır
Besin zehirlenmeleri, ishal, bulantı, kusma ve ateş ile seyrediyor Vucudun enerji acığını kapatmak icin şekerli besinler ve yine sıvı gereksinimini karşılamak icin bol miktarda sıvı alınmalıdır Tuzlu krakerler, corbalar, yoğurt, kola, pirinc lapası gibi yiyecekleri yeme kolaylığı acısından da faydalı olabilirler Ancak, ev koşullarında, ağızdan sıvı, elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa, ishal uzadıysa ve ateş yukselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor
Peki besin zehirlenmelerinden korunmak icin neler yapmak gerekir?
# Besinler hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalıdır
# Besin pişirildikten sonra bir saat icinde yenmelidir
# Yiyecek ve icecekler mumkun olduğunca acıkta bırakılmamalı
# Sebze ve meyveler yıkanmalı
# Etler iyice pişirilmeli
# Alışveriş yaparken urunlerin son kullanma tarihleri kontrol edilmeli
# Konserve alınacaksa kutusu ezik, kapağı şişmiş olmamalıdır
# Depolanacak besinler kısa zamanda soğutulmalı ve saklanacak yerin sıcaklığı 4 C 'den az olmalıdır
# Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır
# Mutfak ve depoların temizliğiuygunluğu sağlanmalıdır
# Ozellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşcılar ve personel eğitilmelidir
# Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması icin piyasa kontrolu yapılmalıdır
# Salgınlar erken tanımlanarak gerekli onlemler alınmalıdır
besin zehirlenmesi durumunda ne yapılır
Besin zehirlenmeleri, ishal, bulantı, kusma ve ateş ile seyrediyor Vucudun enerji acığını kapatmak icin şekerli besinler ve yine sıvı gereksinimini karşılamak icin bol miktarda sıvı alınmalıdır Tuzlu krakerler, corbalar, yoğurt, kola, pirinc lapası gibi yiyecekleri yeme kolaylığı acısından da faydalı olabilirler Ancak, ev koşullarında, ağızdan sıvı, elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa, ishal uzadıysa ve ateş yukselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor
Peki besin zehirlenmelerinden korunmak icin neler yapmak gerekir?
# Besinler hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalıdır
# Besin pişirildikten sonra bir saat icinde yenmelidir
# Yiyecek ve icecekler mumkun olduğunca acıkta bırakılmamalı
# Sebze ve meyveler yıkanmalı
# Etler iyice pişirilmeli
# Alışveriş yaparken urunlerin son kullanma tarihleri kontrol edilmeli
# Konserve alınacaksa kutusu ezik, kapağı şişmiş olmamalıdır
# Depolanacak besinler kısa zamanda soğutulmalı ve saklanacak yerin sıcaklığı 4 C 'den az olmalıdır
# Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır
# Mutfak ve depoların temizliğiuygunluğu sağlanmalıdır
# Ozellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşcılar ve personel eğitilmelidir
# Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması icin piyasa kontrolu yapılmalıdır
# Salgınlar erken tanımlanarak gerekli onlemler alınmalıdır