Besinleri satınalma, saklama, hazırlama ve pişirme ilkeleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Et Kurubaklagil Yumurta Kümesi

· Pişmiş besinler oda sıcaklığında 2 saatten uzun vade bırakılmamalı, buzdolabına konulmalıdır.

· Etler birer yemeklik ölçülerde, yassı bir formda paketlenmiş olarak dondurulmalıdır.

· Dondurulmuş besinler buzu çözdürüldükten sonra yine dondurulmamalıdır.

· Çözdürme süreci; oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte yahut güneşli alanlarda bekletilerek yapılmamalıdır.

· Çözdürme süreci; buzdolabının alt raflarında bekletilerek, su geçirmeyen naylon torbalara sıkıca sarılıp akan soğuk su altında tutularak yahut mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.

· Etler, yağda kızartılmamalı ve pişirilirken yağ eklenmemelidir. Tercihen haşlama, ızgara yapma, buğulama yahut fırında pişirme prosedürleri uygulanmalıdır.

· Etler, aleve çok yakın pişirilirse kanserojen moleküller oluşur.

· Izgara yapılırken etlerin damlayan suyu ile B vitaminleri kayba uğrar. Bu nedenle metal çatal alanına tahta maşa yardımı ile aykırı - düz edilmelidir.

· Kuru fasulye, nohut, mercimek üzere baklagiller yeterli pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylece protein pahası artar. Öte yandan haşlama sularının dökülmesi yahut çabuk pişmesi için soda eklenmesi besin bedelini azaltır.

· Kapakları hafif de olsa dışa dönük konserveler sıhhat için son aşama tehlikelidir.

· Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.

· Yumurta yıkanmadan buzdolabında saklanmalı, gelgelelim kullanmadan evvel kesinlikle yıkanmalıdır (elleriniz dahil).

· Yumurta, çiğ olarak tüketilmemelidir. Çiğ yumurtanın sindirimi güçtür ve biotin ismindeki bir vitaminin emilimi engellenir. Ayrıyeten besin zehirlenmesine de yol açabilir.

· Yumurta en çokça 8 10 dakika haşlanmalıdır. Sarısının etrafı yeşil renk alırsa hem sindirimi güçleştirir hem de besin kıymeti azalır.

Süt Kümesi

· Süt katiyen çiğ olarak tüketilmemelidir.

· Tercihen UHT (uzun ömürlü süt) yahut pastörize süt alınması daha sağlıklı olacaktır. Bu gizli sütleri ısıtma yahut kaynatma zaruriliği yoktur, soğuk olarak da içilebilir.

· Süt uzun vade kaynatılırsa vitaminleri azalır. Pastörize ve sterilize edilmemiş süt kabardıktan sonra 4 - 5 dakika karıştırılarak kaynatılmalıdır. Akabinde acilen soğutulup cam kavanoz içerisinde buzdolabına konularak 1 - 2 gün içerisinde kullanılmalıdır.

· Sütünüz uzun ömürlü de olsa, açıldıktan sonra buzdolabında 2 gün kadar saklanabilir.

· Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir. Pastörize edilmiş olmasına dikkat ediniz.

· Sütlü tatlı yaparken süt, un ve şeker birlikte pişirildiğinde sütün besin kıymeti azalır. Topaklanma görülebilir. Şeker ya indirmeye yakın ya da indirdikten sonra eklenmelidir. Diyet tatlı prodüksiyonunda da tatlandırıcının besine en son ek edilmesi gerekmektedir.

· Tarhana güneşte kurutulursa ve süt - yoğurt aydınlık tarafta bekletilirse B2, B6 vitamini ve folik asit kaybı olur. Gölgede ve fırında kurutulabilir.

· Yoğurdun yeşilimsi suyu dökülürse vitamin pahası azalır. Yoğurt torbaya konup süzülür, süzülen suyu atılır ise vitamin kaybı olur. Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak kıymetlendirilebilir.

· Yoğurt kapları, boşaldıktan sonra tekrar besin saklamada kullanılmamalıdır.

· Ayran yaparken köpürmesi için içerisine soda katılmamalıdır.

Tahıl Öbeği

· Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici kıymeti azalır. Öte yandan ekmeğin kuvvetinde hiçbir azalma olmamaktadır.

· Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besin pahasını arttırır.

· Ekmek, 2 günden daha uzun mühlet bekleyecek ise buzlukta tutulmalıdır.

· Bayat ekmekler, su buharına tutularak tekrar taze hale getirilebilir.

· Makarna, erişte v.b. besinlerin haşlama suları dökülmemeli, çekeceği kadar su ile suyu çektirilerek pişirilmelidir.

· Şehriye, pirinç ve unun kavrulması protein kaybına neden olmaktadır.

Zerzevat Meyve Öbeği

· Satın alırken mevsim zerzevat ve meyveleri tercih edilmelidir. Sonunda hormonal açıdan, besin kıymeti bakımından ve ekonomik olarak dert yaşamamış olunur.

· Taze sebzeler evvel ayıklanmalı, yıkanmalı, sonra doğranmalı ve yeteri kadar su ile pişirilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, hiç su koymadan pişirilebilirler. Zerzevat yemeğine çok su eklenirse vitamin kaybı artar.

· Ispanak, semizotu, kıvırcık üzere zerzevatları doğramak için bıçak kullanmaktan fazla elle koparmak vitamin kayıplarını en aza indirecektir.

· Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişirme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır.

· Zerzevatları pişirirken soda eklemek, yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon yahut sirke ekleyerek bekletmek A ve C vitamini kıymetini azaltır.

· Dondurulmuş sebzeler çözdürülmeden pişirilmelidir.

· Konservenin suyu dökülürse vitamin kıymeti azalır. Çorba ve sos imalatında kullanılabilir.

· Patates üzere kabuğu içinde haşlanabilen zerzevatları uygunca yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte haşlayınız. Piştikten sonra ince kabuğu kolaylıkla soyulabilir ve besin kıymeti de korunmuş olur. Patatesi dilimledikten sonra suda bekletmeyiniz, çabucak pişiriniz.

· Çürümediği sürece sebzelerin dış yapraklarını atmayınız.

· Zerzevat ve meyvelerin kabuğunu derin soymayınız.

· Zerzevat ve meyveleri çok küçük kesimler halinde doğramayınız.

· Ispanağın acı suyunu gidermek için tuzla ovulması ve haşlandıktan sonra suyunun düzgünce sıkılması çok çokça besin kaybına neden olur.

· Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini kıymeti azalır. Velev, sıkılmış meyve suları buzdolabında bile bekletilse vitamin kıymeti azalır. 5 dakika içerisinde tüketmekte yarar vardır.

DİKKAT EDİLECEK KIMI HUSUSLAR

· Azıkları satın alırken taze olmasına dikkat ediniz. İmal ve son tasarruf tarihlerini okuyunuz, tarihi geçmiş olanları almayınız. Üzerinde son tasarruf tarihi olmayan azıkları rengini, görünüşünü ve kokusunu inceleyerek satın alınız.

· Bir eser satın alınırken üzerinde; besin ismine, firma ismine ve adresine, üretildiği mekana, ölçüsüne, hazırlama ve kullanma talimatına, depolama ve saklama koşullarına dikkat ediniz.

· Ziyade ölçüde ek unsuru içeren besinlerden kaçınınız.

· Marketlerden alışveriş yaparken et, süt, zerzevat ve dondurulmuş yiyecekler üzere kolay bozulabilecek besinleri kuru besinlerden sonra almaya ihtimam şovunuz.

· Dondurulmuş besin alırken taş üzere sert olanları tercih ediniz. Üzerinde buz kristali olanları muhakkak satın almayınız.

· Bozulabilecek besinleri satın aldıktan sonra kısa müddet içinde buzdolabına yerleştiriniz. Buzdolabının sıcaklığı +4°C üzerinde olmamalıdır.

· Besinleri buzdolabında nem ve hava geçirmeyen kaplar içinde saklayınız.

· Buzdolabınızı tıka basa doldurarak içerisindeki hava akımını engellemeyiniz.

· Buzluğu çözdürürken yahut buzdolabını temizlerken dondurulmuş ve kolay bozulabilecek azıkları buzla dolduracağınız kaplar içerisinde bekletiniz.

· Yağlar yakıldıktan sonra yemeğe eklenirse (örnek; mantı, İskender kebap, yayla çorba) kanserojen öğeler içerirler.

· Tuzun ışık almayan, kuru ve serin bir yanda koruma edilmesi gerekmektedir. Tercihen iyotlu tuz kullanılmalı ve 3 ay içerisinde tüketilmelidir.

· Üzerinde zerzevat ve salata doğradığınız tahtada katiyen et kesmeyiniz.

· Pişmiş ve çiğ besinleri yan yana getirmemeye itina şovunuz.

· Besinleri mümkün olduğunca tekrar ısıtmaktan kaçınınız.

· Çok yüksek kademede sıcaklık ve vakum altında ısıtma koşullarını sağlayamadıkça konutta konserve yapmaktan muhakkak kaçınınız.
 

Similar threads

  • Soru
SAĞLIKLI PİŞİRME KAPLARI VE PİŞİRME YOLLARI Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek biçiminde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu güç ve 50’ye yakın cinste besin öğesinin, ehliyetli ve istikrarlı bir halde besinler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek formunda tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu güç ve 50’ye yakın tıpta besin öğesinin, yerinde ve istikrarlı bir halde besinler yolu ile alınması gerekir. Bu öğelerin rastgele...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Sağlıklı besinler sağlıklı yöntemlerle pişirilmedikleri takdirde besin değerlerinde kayıplar oluşabilmektedir. Örnek olarak: Mangalda ızgara yapılan etler, aleve çok yakın pişirilirse kanserojen öğeler oluşabilir, etlerden damlayan su ile B vitaminleri kayba uğrar. Bu nedenle metal çatal yerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
SAĞLIKLI BESLENME VE PİŞİRME TEKNIKLERI - 1 Sağlıklı beslenme hayatımızın bir kesimi haline getirmiş durumdayız. Velev yemeklerimizi ağır yağlarda pişirip, kızartmaktansa daha faklı formüller deneyerek hem damak zevkimizi geliştirip, hem de daha sağlıklı fikirlerle beslenme şekilliniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Pek çok insan için beslenme, yalnızca karın doyurmak ve ya canının çektiğini tüketmek olarak algılansa da işin aslı o denli değil. Neden mi? Zira vücudumuzun gereksinimi olan kuvvet ve 50 ye yakın besin öğesini sağladığımız en değerli kaynak besinler. Tabi, yalnızca sahih besinleri tercih etmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt