Beslenmede doğru bilinen yanlışlar

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Her gün çeşitli yayın organlarında beslenme konusunda birtakım haberlerle karşılaşmaktayız. Bunların bir kısmı külliyen ilmî olmasına karşın, kimileri ise doğruluktan külliyen uzaktır. Ama maatteessüf asılsız haberlerin daha çok prim yapması sahih bilinen birtakım yanlışların ortaya çıkmasına yer hazırlamaktadır. Halbuki bilim sahihlerin artmasından fazla, bazen yanlışların azalması ile ilerlemektedir. Aşağıda akıllıca bilinen yanlışlardan birkaç örnek bölge almaktadır:

Kabak Çekirdeği Zayıflatır, Bağırsakları Çalıştırır,Ay Çekirdeği Üzere Zararlı Değildir
Ay çekirdeğinin 100 gramı 560 kkal. kuvvet vermektedir. Somut bir örnek vermek gerekirse; gücü yaklaşık bir bütün somun ekmeğe tekabül etmektedir. Hem de hastalık üzeredir, elimizi verir kolumuzu kaptırırız. Buna karşılık kabak çekirdeğinin zayıflatıcı tesiri olduğu, bağırsakları çalıştırdığı, ay çekirdeği kadar zararlı olmadığı düşünülür. Sanılanın tersine kabak çekirdeğinin kalorisi daha yüksektir (100 gramı 610 kkal.). Hiçbir hengam için bağırsakları çalıştırıcı, kabızlığı önleyici bir tesiri yoktur. Öte yandan her iki çekirdek çeşidi de doymuş, yani makûs yağ içerdiği için kalp - damar sıhhati açısından zararlıdır. Kilo aldırıcı tesirleri de göz gerisi edilmemelidir.

Balık ve Yoğurt Bir arada Yenirse Zehirlenme Yapar
Tazeliğini yitiren balıkta histamin isminde bir proteinin ölçüsü artmakta ve bu unsur tıpkı devranda yoğurtta da bulunmaktadır. Birebir öğünde her ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin ölçüsü artmaktadır. Bu durum mahsusen alerjik durumu olan bireylerde kimi olumsuz yansımalara yol açabilmektedir. Besin zehirlenmesi açısından hadisesi incelersek; balık bayat ise yanında yoğurt yenilse de yenilmese de zati zehirlenmeye yol açar. O nedenle besinleri taze olarak tüketmeye dikkat etmeli, tazeliğinden kuşku edilen besinleri imha etmeliyiz.

Light / Diyet Eserler Zayıflama Diyetlerinde Serbestçe Tüketilebilir
Bir eserin üzerindeki light yahut diyet ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, gücünün olmadığı mealine gelmemektedir. Sonuçta lezzet veren birtakım öğeler (yağ, şeker, un, tuz...) mevcuttur. Unutmayınız ki bunlardan rastgele birinde yapılan bir azaltma başkasındaki artış ile kapatılmakta ve lezzet bu formda korunmaktadır. O nedenle besinler satın alınırken etiketleri düzgün bir halde okunmalı ve yorumlanmalıdır. Münasip olan eser de serbestçe tüketilmemeli, eşdeğeri olan öbür bir besinin tarafına tercih edilmelidir. Aksi taktirde farkında olunmadan yüksek orantıda kuvvet alımına, münasebetiyle kilo kazanımına yol açabilir.

Aç Kalmak Zayıflatır
Zayıflamak uğruna aç kalmak, öğün atlamak sanılanın bilakis umumide kilo alımı ile sonuçlanmaktadır. Zira gereğince beslenemeyen metabolizma, durumu kıtlık olarak algılamakta ve tüketilen her besini savunma mekanizması olarak (yarın bir gün tekrar aç kalırsam güç olarak kullanırım mantığı ile) vücutta yağ formuna depo etmektedir. Tıpkı bizlerin sular kesildiğinde depo ettiğimiz suyu kullanıp, suların geri gelmesi ile birlikte depoyu tekrar doldurmamız ve fazladan yedekleme yapmamız üzere. Önerilen; istikrarlı bir beslenme programına eşlik edecek egzersiz ile ziyade kilolardan kurtulmaya çalışmaktır.

Zeytinyağı Mucize Bir Yağdır
Zeytinyağı önerdiğimiz yağlardan biridir. Omega - 9 ismi verilen yağ asitlerini içermektedir. Ama ekmeğinizi zeytinyağına bandırarak, salatalarınıza gönlünüzce zeytinyağı gezdirerek bolca tüketmeyiniz. Sonuçta katı da olsa likit da olsa 1 gram yağ 9 kkal. güç vermektedir. Hasebiyle ziyadesi kilo aldırmakta ve oluşan şişmanlığa bağlı olarak birtakım sıhhat sorunları de ortaya çıkmaktadır. O nedenle katı yağlar berbat olarak tanımlanıyorken, zeytinyağı da berbatın uygunu olarak görülmeli, şiddetli tasarruftan kaçınılmamalıdır.

Karbonhidratlarla Proteinleri Karıştırmamak Gerekir
Pratikte ve teorikte bu durum pek mümkün değildir. Örnek olarak bir süt kutusunun üzerindeki etiket haberlerine bakacak olursanız içerisinde hem karbonhidrat hem de protein olduğunu göreceksiniz. Tıpkı şey yoğurt için de muteberdir. Velev karbonhidrat diye bildiğimiz pirinç ve makarna paketlerinin üzerindeki etiket haberini incelediğimizde protein de içerdiklerine tanık oluruz. Demek ki ayırma diyeti temelinde yanlış. Bu durumda bizim hiç süt ve yoğurt tüketmememiz gerekir. Evet ya kemik sıhhatimiz? Hasebiyle bu durum kimseyi gayrikâfi ve istikrarsız beslenmeye sürüklemektedir.

Aç Karına Limon yahut Greyfurt Suyu İçmek Yağları Eritir
Maatteessüf rastgele bir yiyecek yahut içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki depo edilen yağlardan kurtulmak mümkün değildir. Keşke kilo vermek bu kadar kolay olabilse, fakat beslenme tedavisi ve egzersiz programı birlikte sürdürülmeden ziyade kilolardan ve depo edilen yağlardan kurtulmak pek mümkün olmamaktadır. Dilerseniz deneyebilirsiniz, bir paket katı margarin üzerine limon yahut greyfurt suyunu dökün ve bekleyin. Yağda hiçbir değişmenin olmadığını göreceksiniz. Münhasıran mide rahatsızlığı olan bireylerin aç karına bu içecekleri içmesi zararlı olabilir. Tahlili bilimde aramak gerekmektedir.

Diyette Yağı Kesmek Depo Edilen Yağların Yanmasını Sağlar
Zayıflamaya yönelik diyet uygulasak da vücudumuzun muayyen orantılarda yağa muhtaçlığı vardır. Bu gereksinimin diyetle karşılanmadığı durumlarda vücut savunma mekanizması olarak karbonhidrat ve proteinlerden yağ sentezler ve bu yağ, epey yüksek orantılarda kolesterol içerir. Halbuki yağda eriyen vitaminlerin kullanılması vücuda alınan yağlara bağlıdır. Velev kimi yağ asitleri vücut tarafından üretilemediği için besinler yolu ile alınmak durumundadır. Başkaca yağlar mideyi yaklaşık 3 saatte terk ettiği için uzun vade tokluk hissi verirler.

Bol Bol Soda İçmek Zayıflatır
Soda, sindirimi bir ölçü kolaylaştırdığı için bilhassa yemeklerden sonra tercih edilen bir içecektir. Hazmı kolaylaştıran bu içeceğin yağ yakıcı bir fonksiyonu bulunmamaktadır. Zayıflatıcı tesiri bulunmayan soda, çok ölçülerde içildiği taktirde iştah açıcı bir tesir göstermektedir.

Ekmek, Pilav ve Makarnayı Kesmek Zayıflatır
Zayıflama ile kilo vermek arasında değerli bir fark vardır. Kıymetli olan nereden kilo verildiğidir. Şayet ki kas ve su kaybı sağlayan bir yol uyguluyorsanız onun ismi tedavi değildir. Şişmanlık vücuttaki yağ nispetinin fazlalığı olduğuna nazaran; şişmanlıktan kurtulmak, zayıflamak için de vücutta depo edilen yağlardan kurutulmak gerekmektedir. Ekmek, pilav ve makarna üzere tahıl eserleri kimyasal yapılarında bulunan hidroksil (OH) molekülü sayesinde su tutucu bir özelliğe sahiptirler. Şayet ki diyette bu besinlerin tüketimini en aza indirirseniz vücudunuz da su tutamayacağı için kısa müddette birkaç kilo yük yani su kaybedeceksiniz. Tabi vücudunuzdaki %20'lik bir su kaybı sıhhatinizi tehlikeye atacağı için savunma mekanizması olarak daha çokça su kaybetmemeye, kilo verememeye başlayacaksınız. Sonrasında ise kaybedilen su vücudunuza geri geldiğinde eski yükünüze geri döneceksiniz. Velev uyguladığınız bu yanlış diyet sonrası daha bile ziyadesine.

Kepekli Eserlerin Kalorisi Düşüktür
Derhal hemen hiçbir eserin kepekli alternatifi, sıradan çeşidinden daha düşük kuvvet içermemektedir. Velev birtakım kepekli eserlerin gücü normallerine nazaran daha bile ziyadedir. Bir eserin kepekli olması onun lif yani posa içerdiğinin bir kanıtıdır. Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve ölçüsünü artırdığı için kepekli eserler daha sağlıklıdır.

Çay, Kahve, Kola Suyun Mekanını Fiyat
İçilen çay, kahve, kola üzere içecekler diüretik oldukları için asla suyu konumunu tutmamakta, vücuttan su atımını artırmaktadır. En âlâ çözücü, saf, eksiz ve doğal olan içecek su olduğu için günlük su tüketimine ehemmiyet vermek gerekmektedir.

Azık Ek Unsurları Kansere Yol Açar
Yapılan ilmî çalışmalar tüm kanser nedenlerinin % 1'inden daha azının besin ek hususlarından kaynaklı olabileceğini göstermektedir. Velev kimi ek hususları sanılanın tersine kanserojen hususların oluşumunu ya da tesirini engelleyici niteliktedir. Umumide hami emelli kullanılan azık ek unsurları besinin raf ömrünü artırıcı, lezzet verici niteliktedir. Unutulmamalıdır ki, hiçbir azık ek hususu toksik değildir. Toksik olan dozudur.
 
Üst Alt