Beta karoten, ciğerleri ve gozleri korur ve ozellikle şeker hastalarının kan şekerinin duzenlenmesine yardımcı olur Beta karoten takviyesi almadan once doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz
Şeker hastalığı
Vucudumuz kan şekeri seviyesini insulin adlı bir hormon yardımı ile duzenler Ne yazık ki şeker hastalarının vucutları ya yeteri kadar insulin uretemez ya da insulini doğru bir bicimde kullanamaz Bunun sonucu olarak vucuttaki şeker miktarı kontrolsuz seviyelere ulaşır ve vucutta şeker birikmeye başlar Şeker hastalığı, korluk, bobrek hastalıkları, felc ve kalp hastalıkları gibi son derece ciddi hastalıklara yol acabilir Şeker hastalığı ve beta karoten arasında bir ilişki var Ancak bu ilişkinin ayrıntıları bilinmemektedir Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nin 1999 yılında yayınladığı bir araştırmaya gore şeker hastası bireylerin vucudundaki beta karoten miktarı sağlıklı insanlara gore daha az
Antioksidanlar
Beta karoten gibi antioksidanlar kan şekeri seviyesine pozitif yonde etki edebilir Maryland Universitesi Tıp Merkezi, antioksidanların şeker hastası bireylerin kan şekeri miktarını normal seviyelere cekebileceğini acıklamıştır Antioksidanlar vucudunuza zarar verebilecek molekuller olan serbest radikallerle savaşır Serbest radikaller, cevrelerindeki molekullerle tepkimeye girerek doku zedelenmelerine sebep olan kararsız molekullerdir Bircok araştırmadan elde edilen sonuclar ışığında soylenebilir ki selenyum, cinko, E vitamini, B6 vitamini ve biyotin gibi antioksidanlar kan şekerinin kontrol edilmesinde onemli bir rol oynamaktadır Beta karoten uzerinde yapılacak araştırmalara hala ihtiyac olduğu goz ardı edilmemeli
Aclık kan şekeriEğer sekiz saatten fazla bir sure boyunca yemek yemezseniz vucudunuz kan şekerinizi yukseltmek icin glukagon adı verilen bir hormon salgılar ve bunun sonucu olarak “aclık kan şekeri denilen durum ortaya cıkar Normal bir vucut kan şekerindeki artışları etkisiz hale getirebilecek miktarda insulin salgılayabilir Ancak şeker hastalarının vucutları aclık kan şekerini duşurmek icin gerekli olan insulini salgılayamaz Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin 2006 yılının Ağustos ayında yayınladığı bir calışmaya gore, duzenli beslenen insanların tukettiği antioksidan takviyeleri aclık kan şekerinin sağlıklı sınırlarda bulunması konusunda fayda sağlamaz Ancak duşuk seviyede beta karoten tuketen bireylerin aclık kan şekerinin sağlıklı seviyelerden uzak olduğunu bilmenizde fayda var
Tuketim miktarıVucudunuz beta karoteni A vitaminine donuşturur A vitamininin fazlası toksik etki yaratabilir Dolayısıyla tavsiye edilen miktarlardan daha fazla beta karoten kullanmayın 14 – 18 yaş arası kadınlar icin beta karoten tuketiminin ust limiti 9,355 birimdir 18 yaşından buyuk kadınlar icinse bu miktar 10,000 birim olarak belirlenmiştir New York Times gazetesine gore bazı uzmanlar 18 yaşından buyuk hamile kadınların gunluk 8,000 birimden daha fazla beta karoten almaması gerektiğini savunmaktadır 14 yaşından buyuk erkekler gunde 10,000 birimden daha az beta karoten tuketmelidir Bazı uzmanlar normal bireylerin gunluk beta karoten tuketimini ust limit seviyesine yakın tutmasını tavsiye etmektedir, bu da gunluk 3 ile 6 miligram arasında bir değer anlamına gelmektedir
Konu ile alakalı ayrıntılı bilgi icin yorum yazın
Şeker hastalığı
Vucudumuz kan şekeri seviyesini insulin adlı bir hormon yardımı ile duzenler Ne yazık ki şeker hastalarının vucutları ya yeteri kadar insulin uretemez ya da insulini doğru bir bicimde kullanamaz Bunun sonucu olarak vucuttaki şeker miktarı kontrolsuz seviyelere ulaşır ve vucutta şeker birikmeye başlar Şeker hastalığı, korluk, bobrek hastalıkları, felc ve kalp hastalıkları gibi son derece ciddi hastalıklara yol acabilir Şeker hastalığı ve beta karoten arasında bir ilişki var Ancak bu ilişkinin ayrıntıları bilinmemektedir Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nin 1999 yılında yayınladığı bir araştırmaya gore şeker hastası bireylerin vucudundaki beta karoten miktarı sağlıklı insanlara gore daha az
Antioksidanlar
Beta karoten gibi antioksidanlar kan şekeri seviyesine pozitif yonde etki edebilir Maryland Universitesi Tıp Merkezi, antioksidanların şeker hastası bireylerin kan şekeri miktarını normal seviyelere cekebileceğini acıklamıştır Antioksidanlar vucudunuza zarar verebilecek molekuller olan serbest radikallerle savaşır Serbest radikaller, cevrelerindeki molekullerle tepkimeye girerek doku zedelenmelerine sebep olan kararsız molekullerdir Bircok araştırmadan elde edilen sonuclar ışığında soylenebilir ki selenyum, cinko, E vitamini, B6 vitamini ve biyotin gibi antioksidanlar kan şekerinin kontrol edilmesinde onemli bir rol oynamaktadır Beta karoten uzerinde yapılacak araştırmalara hala ihtiyac olduğu goz ardı edilmemeli
Aclık kan şekeriEğer sekiz saatten fazla bir sure boyunca yemek yemezseniz vucudunuz kan şekerinizi yukseltmek icin glukagon adı verilen bir hormon salgılar ve bunun sonucu olarak “aclık kan şekeri denilen durum ortaya cıkar Normal bir vucut kan şekerindeki artışları etkisiz hale getirebilecek miktarda insulin salgılayabilir Ancak şeker hastalarının vucutları aclık kan şekerini duşurmek icin gerekli olan insulini salgılayamaz Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin 2006 yılının Ağustos ayında yayınladığı bir calışmaya gore, duzenli beslenen insanların tukettiği antioksidan takviyeleri aclık kan şekerinin sağlıklı sınırlarda bulunması konusunda fayda sağlamaz Ancak duşuk seviyede beta karoten tuketen bireylerin aclık kan şekerinin sağlıklı seviyelerden uzak olduğunu bilmenizde fayda var
Tuketim miktarıVucudunuz beta karoteni A vitaminine donuşturur A vitamininin fazlası toksik etki yaratabilir Dolayısıyla tavsiye edilen miktarlardan daha fazla beta karoten kullanmayın 14 – 18 yaş arası kadınlar icin beta karoten tuketiminin ust limiti 9,355 birimdir 18 yaşından buyuk kadınlar icinse bu miktar 10,000 birim olarak belirlenmiştir New York Times gazetesine gore bazı uzmanlar 18 yaşından buyuk hamile kadınların gunluk 8,000 birimden daha fazla beta karoten almaması gerektiğini savunmaktadır 14 yaşından buyuk erkekler gunde 10,000 birimden daha az beta karoten tuketmelidir Bazı uzmanlar normal bireylerin gunluk beta karoten tuketimini ust limit seviyesine yakın tutmasını tavsiye etmektedir, bu da gunluk 3 ile 6 miligram arasında bir değer anlamına gelmektedir
Konu ile alakalı ayrıntılı bilgi icin yorum yazın