Beyne destek olan eski beslenme şekli klavuzu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Beynimiz vücudumuzda olmazsa olmaz olan organlardan biridir. Vücudumuzun bütün aldığımız besinlerden etkilendiği üzere, beynimiz de yediklerimizden etkilenir.

Beynimizi şekillendiren besinlerden daha ziyade alabilmek için yememiz ve yemememiz gereken besinler:

-Sebze ve meyve yiyin: Atalarımızın en çok tükettikleri temel azık hususu meyveler ve sebzeler, mahsusen çekirdeksiz meyveler ve başkalarıydı. Onların yedikleri zerzevat ve meyveler bizim yediklerimizden 3 kat daha çeşitliydi. Yenen kabuklu meyveler ve baklagiller,meyve ve sebzeler, %65 kalori ve bir günde 100 gram lif sağlıyordu. Bizim aldığımız lif ve kalorinin neredeyse 10 katı. Meyve ve sebzeler kişilerin bugün takviye aldığı kadar çok vitamin, mineral ve oksit giderici sağlar.

-Bol ölçüde deniz eseri yiyin: Omega 6 yağına rağmen bir modül omega 3 ya da en ziyade 4, omega 6 yağına rağmen bir omega 3 almak, bu dimağın aksamadan çalışmasını sağlar. Bugün mısır yağları, margarinler, fırında pişirilmiş patatesler içindeki omega 6 ölçüsü, balık tipi omega 3 yağı ölçüsünün on beş ya da yirmi katı. Bu, hücrelerin bilhassa dimağ hücrelerinin hastalanmasına neden oluyor. Şayet omega 3 yağı ehliyetsiz olursa ve omega 6 yağı çok çokça ölçüde olursa, dimağ hücrelerinin çalışması aksar ya da bu hücreler hiç çalışamaz hale gelirler. Dimağı güçlendiren yiyeceklerden yağlı balık, münhasıran som balığı, sardunya, uskumru ve ringa yemek ya da balık yağı kapsülü almak ve omega 6’yı azaltmak.

-Şeker: Atalarımız tatlandırıcı olarak bal ve meyveleri kullanırlardı. Bugün bir yıllık saf şeker tüketimimiz yılda ortalama 250 kilo. Atalarımızın aldığı orantıda karbonhidrat alıyoruz ancak onların karbonhidratları besin pahası yüksek olan zerzevat ve meyvelerden geliyordu. Bizimkinin ise yalnızca üçte biri zerzevat ve meyvelerden geliyor. Çoğunluğu ise şekerden geliyor. Şeker kandaki insülin, glikoz ve trigliserid nispetini arttırıyor ve bu da felç ve beyefendisinin vazifesini gerektiği üzere yanına getirmemesi belirtilerinin görülmesine neden oluyor.

-İşlenmiş yağlar: Yakın devranda işlenmiş zerzevat yağları ve katı yağ tüketimindeki süratli ve büyük artış, dimağımızın, alışkın olmadığı yağ çeşitleriyle yüklenmesine neden oluyor. Atalarımız yalnızca yiyeceklerin içinde bulunan yağları yiyorlardı ve yağdan aldıkları kalori ölçüsü yalnızca %22, bugün bizim ise %35 tir. Hidrojenle birleştirilmiş ve trans yağlar üzere damar sertliğini önleyen yağların çok tüketimi, hücrelerin düzgün bir halde çalışmasını ketler ve bu da dimağa zararlıdır. Kimi yağlar dimağın gereksinimlerine daha mütenasiptir: canola yağı, zeytin yağı, keten tohumu yağı…..

-Potasyum ve Sodyum: Değerli olan sodyumdan değil potasyumdan güçlü beslenmektir. Atalarımız bunu daha çok zerzevat ve meyve tüketerek 7000 miligram potasyum ve yalnızca 600 gram sodyum alıyorlardı. Bugün ise biz 4000 miligram sodyum yalnızca 2500 miligram potasyum alıyoruz. Yapılan çalışmalarda potasyumdan daha çok sodyum yiyen tek göğüslü canlı insan olarak belirlenmiştir. Ve bu bize yüksek kan basıncı ve felçten ötürü sakatlık ve vefat olarak geri dönüyor.
 

Similar threads

  • Soru
ALKALİ DİYET ALKALİ BESLENME: SEBZELERLE GELEN SIHHAT Sağlıklı beslenme ve kilo vermenin ana kuralı vücuttaki asit-alkali istikrarını korumaktır. Alkali diyet günlük alınan asitlenme yapan besinlerin yanına alkali besinleri eklemek üzerine heyeti bir dengeleme diyetidir.Kalsiyum ,magnezyum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Yaz tatilinde nasıl formda kalabiliriz? Tatile çıktığımızda hem tatilin tadını çıkarmak hemde beslenmemize dikkat etmek büyük bir dert bir çoğumuz için. Aslında sanıldığı kadar çetin değil. Şaka üzere tahminen lakin şöyle açıklıyabiliriz. Sağlıklı bir formda beslenmek ve birebir vakitte formda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Yaz mevsimini sevenlerden misiniz ? Güneş ve sıcakla aranız nasıl ? Bu aylarda vücudun nelere muhtaçlık duyduğuna dair malumatınız var mı? Bu sorular ilginizi çekti ise yaza hususî bilinmesi gereken kurallardan ve değerli besinlerden biraz bahsedelim. Hepinizin bildiği üzere geçtimiz yıl son...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Yaza az kaldı, sizde kilolarınızdan süratlice kurtulmak istiyorsunuz. Evet nasıl süratlice kilo verilir, hayatınızda neleri değiştirmeniz gerekir? Kiloları verdiniz, nasıl korursunuz? Gelin bu soruların karşılıklarını inceleyelim. 1) Öncelikle kendinizi güzel tahlil edip, daima yapabileceğiniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
BESLENMEDE YAĞLARIN KIYMETI Sıkça duyulan doymuş - doymamış yağların arasındaki fark nedir? Sıhhat açısından üstün özellikler taşıyan yağlar hangileridir? Acep zeytinyağı mucize bir yağ mıdır? Bu yazı ile yağlar hakkında pek çok malumata ulaşmak mümkün. İç organların dış darbelerden korunması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt