Biberon ile beslenme
Sağlıklı ana ve bebeklerin biberonla desteklenmesi, sıklıkla, analık yetenekleri ile ilgili inanç eksikliğinden, haber eksikliğinden ve desteklerin zayıflığından kaynaklanır.
Birinci ay emzik ve biberondan kaçının.
İleri aylarda hem ana sütü, hem mama vermek zorundaysanız biberon beslenmesi bebekte “biberon şaşkınlığı” yaratacaktır. Bunun için kaşıkla beslemeyi biberona tercih edin.
Biberon desteği vermek zorundaysanız yavaş akım sağlayan uçlu biberonları tercih edin, bu ana göğsünü emerken olan emmeye yakın bir deneyim sağlar.
Biberon başlıkları silikon yahut kauçuk olabilir, lakin silikon başlıklar daha uzun ömürlüdürler. Biberon başlıklarının yassı ve ortodontik olanları, emzirme sırasındaki ana göğsünü taklit eder, bunda süt ağza yavaşça yayılıp genzi daha az tıkar, daha az hava yutar. Lakin klasik yuvarlak başlıkları birden fazla bebek daha düzgün kavrar ve daha çok sever. Bebeğin ayına müsait çeşitli biberon emziklerini deneyip hangisinde en çok rahat etmişse onu kullanın.
Biberon mamasını, kutu üzerindeki talimatlara iyi hazırlayın, bir mama mütenasip ısıda su varsa 2-3 dakika içinde hazırlanabilir. Biberon maması ısısı 36-37 radde olmalıdır. Kabaca kolunuza damlattığınız mama size ılık bir his veriyorsa (yakmıyorsa yahut soğuk değilse) mütenasip ısıdadır.
Biberon beslemesi öncesi yanağına hafifçe dokunun ya da birkaç damla süt damlatın, refleks olarak ağzını açacaktır. Emdirirken bebekle konuşun ve gülümseyin.
Emerken biberon halkasını gevşetip içeri hava girmesini sağlarsanız, biberon akışı daha rahat olabilir.
Emdirirken şişeyi aralıklı eğerek ve dik tutarak emziğin süt dolu olmasını sağlamak, gaz sancını önleyecektir. Başkaca gaz oluşmasını engelleyen şahsi biberon dizaynları (Dr. Brown doğal akış biberonu) da vardır.
Arada gazını çıkarıp emdirmeye devam edin. Kusmalar kilo alımını engellemiyorsa umumide kıymetli değildir. Emmek istemiyorsa zorlamayın.
Beledikten sonra bebeğiniz kucağınızda uzansın. Bu teklif, ana sütü sonrası da muteberdir. Böylelikle bebeğiniz hazmedecek ve kusma riski azalacaktır.
Biberonda artan sütü, kullanmıyorsanız 2 saat içinde atın.
En az iki biberonunuz olmalıdır. Biri ile beslerken gayrısı pak ve hazır olmalıdır. Besledikten sonra biberonu acilen yıkayın ki mama kurumasın.
Cam biberon kırılma tehlikesi taşır, plastik biberonlarda ise Bisphenol A (BPA) bileşiği erken ergenlik ve kanserlerden sorumlu tutulmaktadır. En münasibi BPA içermeyen, kaynatmaya dayanıklı plastik biberonlardır. Beslenme sonrası biberonu en az 5 dakika kaynatın.
Mamayı reddediyorsa 2-3 gün ara verin, değişik devam sütleri deneyebilirsiniz. Tavsiye ettiğimiz bir mama markası yoktur. Bebeğinizin ayına ve ağız tadına, sizin de kesenize tutarlı mamayı siz bulacaksınız.
Biberon istemeyen yahut erken doyan bebeğe asla biberonu çetinle dayamayın. Zorlarsanız ya şişman ya da huysuz bir evlat elde edebilirsiniz. Kusmaları artabilir. Bazen de bebeğiniz gündüz 4-5 gece 2-3 kere mama isteyecektir, şişmanlamıyorsa bebeğinizin bu isteğine de uyun.
Biberonu yatan bebeğin eline vererek kendi kendine beslenmesine müsaade vermek, diş çürüklerine, kulak iltihaplarına, mama kaçışı ile aspirasyon (boğulma)’ya sebep olur. Dahası mama saatinde bebek bakıcısının tenine dokunmalı, kendi başına duygusuzca beslenmemelidir.
Mama özellikleri neler olmalıdır?
Aslında “mama” gerçek bir deyim değildir, sahihi “formüla” ya da “devam sütü”dür. Lakin bu metinlerde alışık olduğumuz mama terimi kullanılacaktır.
Piyasada mama çeşitleri şunlardır:
Başlangıç mamaları (1 numaralı formülalar): 0-6 aylık bebeklere verilir. Ana sütüne yakın özellik taşır. Yağ içeriği ziyadedir.
Devam mamaları (2 numaralı formülalar): 4-9 aylık bebeklere verilir. Protein ve güç içerikleri daha yüksektir. Ana sütü ile beslenen evlatlara da destek olarak verilir. Bebeği daha uzun mühlet tok tutabilirler.
Devam sütleri (3 numaralı formülalar, junior): 8 aydan büyüklere verilir. Daha da yüksek kuvvet içerirler, kıvamları koyudur. Vitamin ve element destekleri de vardır.
Tamamlayıcı besinler içeren mamalar: sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları, bebek kahvaltıları, bebek çorbaları, muhallebiler, gece besinleri, kavanoz mamaları vs.
Ayrıyeten prematüreler için, kusan bebekler için, gazlı ve çetin sindiren bebekler için, alerjik bebekler için, ishali olan bebekler için, güç gereksinimi olan zayıf bebekler için, doğuştan metabolik illeti olanlar için kişisel mamalar vardır. Bu mamalar hekim tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Pekala hangi markayı alalım?:
İçeriği ana sütüne en yakın mama seçilmelidir. Aslında her başlangıç maması markası, ana sütüne en yakın olduğunu tez eder. Yeniden de siz daha evvel duymadığınız, ya da hekiminizin tavsiye etmediği markaları kullanmayın. Üretici firma etik kurallara uyan bir firma olmalıdır.
Başlangıçta değişik marka mamalar deneyin, daha sonra en sevdiği ve en az olumsuz tesir yapan (kabızlık, gaz, kusma gibi) mamayla devam edin.
Mama, ana sütünden tatlı olmamalı, vanilya kokusu içermemelidir.
Bağışıklık sisteminin gelişimi için formül süte lactobasil ve bifidobakteri içeren probiotiklerin eklenmesi münasiptir.
Formül süte bir yağ asidi olan LC-PUFA eklenmesi, sitokin üretimini artırarak bağışıklık sisteminin düzenlenmesini sağlar.
Mama nazıl hazırlanır?
Biberon mamasını, kutu üzerindeki talimatlara münasip hazırlayın, bir mama münasebetli ısıda su varsa 2-3 dakika içinde hazırlanabilir.
Kaynar su ile mama hazırlamak, besin kıymetini düşürür. Kaynatılıp 60 noktaya düşürülmüş (ki bu da sıcak bir sudur) suda mama hazırlanır. Daha sonra berrak soğuk su ile ısı ayarlaması yapılabilir. Biberon maması ısısı 36-37 kademe olmalıdır. Kabaca kolunuza damlattığınız mama size ılık bir his veriyorsa (yakmıyorsa yahut soğuk değilse) iyi ısıdadır.
Mikrodalga fırında ısıtmak, mamanın ve biberonun eşit ısınmasını engelleyecek, bebeğin ağzının yanmasına sebep olabilecektir. Kullanmak zorundaysanız fırından çıkardıktan sonra biberonu güzelce çalkalayın. Mikrodalga fırınının besin pahasını azaltması ve insan sıhhatine zararlı olması (kanserojen ?, özgür radikal çıkarıp yaşlanmayı hızlandırma, vs. gibi) üzere mevzular da tartışmalıdır.
Mama ölçeği taşırılmadan “silme” doldurulur. Umumide biberona evvel su konur, kutuda önerildiği kadar toz mama ile tamamlama yapılır. (Genel olarak her 30 cc suya, 1 ölçek mama hesabı ile. Örneğin yenidoğan bebeğe 60 cc suya 2 ölçek mama; 3 aylık bebeğe 120 cc suya 4 ölçek mama ; 6 aylık bebeğe 180-240 cc suya 6-8 ölçek mama gibi) daha sonra biberon çalkalanıp ısısı denetim edilerek mama bebeğe verilir.
Biberon deliğinin küçük olması, bebeğin çok efor harcamasına ve huzursuzlanmasına, geniş olamsı ise süratli beslenme ile gaz sancılarının artmasına neden olur. Emzik deliğini şöyle denetim edersiniz: biberonu zıt çevirdiğinizde mama evvel fışkırmalı, sonra birkaç damla damlamalı, sonra durmalıdır. Mama şayet geniş aralıklarla damlıyorsa delik dardır, dökülürcesine akıyorsa geniştir.
Mamayı olması gerekenden daha koyu yahut sulu hazırlamayın; gelgelelim koyu olduğundan şüpheleniyorsanız, beslemeden sonra bebeğinize çay kaşığı ile doyana kadar su teklif edin.
Kutusu açılan mamayı, kapağı ya da streç sinema ile tekrar kapatmayı unutmayın. Örtülü mama buzdolabında 20 güne kadar saklanabilir.
Niye ana sütü mamaya tercih edilir?
Birebir ana sütüne karşılık gelen mama daha bulunmamıştır. Her ana sütü tipe, velev bebeğe hastır.
Mama pahalıdır.
Mama ile beslenen bebek başlangıçta zayıf olsa bile ileri yaşlarda obezite riski taşır.
Mamalar inek sütü tozu ile hazırlanır (özel bir mama değilse). İnek sütü alerjisi mümkünlüğü bebekte %6-30 arasıdır.
Mama ile birçok bebek kabız olur. Ana sütü de bebeğin geniş aralıklarla (7-10 güne kadar) kaka yapmasına sebep olabilir. Gelgelelim ana sütü kabızlığı bebeği rahatsız etmez. Mamalar sabunlaşarak güçlükle kaka yapmasına, makat çatlaklarına, ağrılara sebep olur.
Mamalara prebiotik ve probiotikler eklense de hiç biri ana sütündeki floraya yaklaşamaz bile.
Ana sütü her devir hazır ve elverişli ısıdadır.
Kimi mamalar element eksikliklerine, gelişme geriliğine sebep olurlar.
Mamayla yapılan ilmî çalışmalar denetim kümesi olmadan yapılmıştır, bundan ötürü hiçbir mama çalışması gerçekte ilmî değildir.
Bebek biberonu almazsa:
Ana sütü almayan bebeğin bir de biberonu reddetmesi birçok anayı endişelendirir.
Biberon veren kimseyi değiştirin.
Biberonu yalnızca aç değilken, tokken de bir oyuncak üzere sunun.
Biberonu dans yahut müzikle verin.
Biberonu ya uyanır uyanmaz, ya tam uykuya daldığında, ya da sahiden uyurken; yani akıldan fazla içgüdüyle hareket ettiğinde verin.
Farklı mamalar, biberonlar ve biberon emzikleri deneyin.
Sütü biraz daha soğuk ya da biraz daha sıcak verin.
Biberon koşul değil, bardakla verin.
Mümkün olduğunca emzirme durumunda, biberon başlığını göğsünüzün üzerinden sunun.
Saçma gelecek lakin, sütü dondurup kar formunda verin.
Sağlıklı ana ve bebeklerin biberonla desteklenmesi, sıklıkla, analık yetenekleri ile ilgili inanç eksikliğinden, haber eksikliğinden ve desteklerin zayıflığından kaynaklanır.
Birinci ay emzik ve biberondan kaçının.
İleri aylarda hem ana sütü, hem mama vermek zorundaysanız biberon beslenmesi bebekte “biberon şaşkınlığı” yaratacaktır. Bunun için kaşıkla beslemeyi biberona tercih edin.
Biberon desteği vermek zorundaysanız yavaş akım sağlayan uçlu biberonları tercih edin, bu ana göğsünü emerken olan emmeye yakın bir deneyim sağlar.
Biberon başlıkları silikon yahut kauçuk olabilir, lakin silikon başlıklar daha uzun ömürlüdürler. Biberon başlıklarının yassı ve ortodontik olanları, emzirme sırasındaki ana göğsünü taklit eder, bunda süt ağza yavaşça yayılıp genzi daha az tıkar, daha az hava yutar. Lakin klasik yuvarlak başlıkları birden fazla bebek daha düzgün kavrar ve daha çok sever. Bebeğin ayına müsait çeşitli biberon emziklerini deneyip hangisinde en çok rahat etmişse onu kullanın.
Biberon mamasını, kutu üzerindeki talimatlara iyi hazırlayın, bir mama mütenasip ısıda su varsa 2-3 dakika içinde hazırlanabilir. Biberon maması ısısı 36-37 radde olmalıdır. Kabaca kolunuza damlattığınız mama size ılık bir his veriyorsa (yakmıyorsa yahut soğuk değilse) mütenasip ısıdadır.
Biberon beslemesi öncesi yanağına hafifçe dokunun ya da birkaç damla süt damlatın, refleks olarak ağzını açacaktır. Emdirirken bebekle konuşun ve gülümseyin.
Emerken biberon halkasını gevşetip içeri hava girmesini sağlarsanız, biberon akışı daha rahat olabilir.
Emdirirken şişeyi aralıklı eğerek ve dik tutarak emziğin süt dolu olmasını sağlamak, gaz sancını önleyecektir. Başkaca gaz oluşmasını engelleyen şahsi biberon dizaynları (Dr. Brown doğal akış biberonu) da vardır.
Arada gazını çıkarıp emdirmeye devam edin. Kusmalar kilo alımını engellemiyorsa umumide kıymetli değildir. Emmek istemiyorsa zorlamayın.
Beledikten sonra bebeğiniz kucağınızda uzansın. Bu teklif, ana sütü sonrası da muteberdir. Böylelikle bebeğiniz hazmedecek ve kusma riski azalacaktır.
Biberonda artan sütü, kullanmıyorsanız 2 saat içinde atın.
En az iki biberonunuz olmalıdır. Biri ile beslerken gayrısı pak ve hazır olmalıdır. Besledikten sonra biberonu acilen yıkayın ki mama kurumasın.
Cam biberon kırılma tehlikesi taşır, plastik biberonlarda ise Bisphenol A (BPA) bileşiği erken ergenlik ve kanserlerden sorumlu tutulmaktadır. En münasibi BPA içermeyen, kaynatmaya dayanıklı plastik biberonlardır. Beslenme sonrası biberonu en az 5 dakika kaynatın.
Mamayı reddediyorsa 2-3 gün ara verin, değişik devam sütleri deneyebilirsiniz. Tavsiye ettiğimiz bir mama markası yoktur. Bebeğinizin ayına ve ağız tadına, sizin de kesenize tutarlı mamayı siz bulacaksınız.
Biberon istemeyen yahut erken doyan bebeğe asla biberonu çetinle dayamayın. Zorlarsanız ya şişman ya da huysuz bir evlat elde edebilirsiniz. Kusmaları artabilir. Bazen de bebeğiniz gündüz 4-5 gece 2-3 kere mama isteyecektir, şişmanlamıyorsa bebeğinizin bu isteğine de uyun.
Biberonu yatan bebeğin eline vererek kendi kendine beslenmesine müsaade vermek, diş çürüklerine, kulak iltihaplarına, mama kaçışı ile aspirasyon (boğulma)’ya sebep olur. Dahası mama saatinde bebek bakıcısının tenine dokunmalı, kendi başına duygusuzca beslenmemelidir.
Mama özellikleri neler olmalıdır?
Aslında “mama” gerçek bir deyim değildir, sahihi “formüla” ya da “devam sütü”dür. Lakin bu metinlerde alışık olduğumuz mama terimi kullanılacaktır.
Piyasada mama çeşitleri şunlardır:
Başlangıç mamaları (1 numaralı formülalar): 0-6 aylık bebeklere verilir. Ana sütüne yakın özellik taşır. Yağ içeriği ziyadedir.
Devam mamaları (2 numaralı formülalar): 4-9 aylık bebeklere verilir. Protein ve güç içerikleri daha yüksektir. Ana sütü ile beslenen evlatlara da destek olarak verilir. Bebeği daha uzun mühlet tok tutabilirler.
Devam sütleri (3 numaralı formülalar, junior): 8 aydan büyüklere verilir. Daha da yüksek kuvvet içerirler, kıvamları koyudur. Vitamin ve element destekleri de vardır.
Tamamlayıcı besinler içeren mamalar: sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları, bebek kahvaltıları, bebek çorbaları, muhallebiler, gece besinleri, kavanoz mamaları vs.
Ayrıyeten prematüreler için, kusan bebekler için, gazlı ve çetin sindiren bebekler için, alerjik bebekler için, ishali olan bebekler için, güç gereksinimi olan zayıf bebekler için, doğuştan metabolik illeti olanlar için kişisel mamalar vardır. Bu mamalar hekim tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Pekala hangi markayı alalım?:
İçeriği ana sütüne en yakın mama seçilmelidir. Aslında her başlangıç maması markası, ana sütüne en yakın olduğunu tez eder. Yeniden de siz daha evvel duymadığınız, ya da hekiminizin tavsiye etmediği markaları kullanmayın. Üretici firma etik kurallara uyan bir firma olmalıdır.
Başlangıçta değişik marka mamalar deneyin, daha sonra en sevdiği ve en az olumsuz tesir yapan (kabızlık, gaz, kusma gibi) mamayla devam edin.
Mama, ana sütünden tatlı olmamalı, vanilya kokusu içermemelidir.
Bağışıklık sisteminin gelişimi için formül süte lactobasil ve bifidobakteri içeren probiotiklerin eklenmesi münasiptir.
Formül süte bir yağ asidi olan LC-PUFA eklenmesi, sitokin üretimini artırarak bağışıklık sisteminin düzenlenmesini sağlar.
Mama nazıl hazırlanır?
Biberon mamasını, kutu üzerindeki talimatlara münasip hazırlayın, bir mama münasebetli ısıda su varsa 2-3 dakika içinde hazırlanabilir.
Kaynar su ile mama hazırlamak, besin kıymetini düşürür. Kaynatılıp 60 noktaya düşürülmüş (ki bu da sıcak bir sudur) suda mama hazırlanır. Daha sonra berrak soğuk su ile ısı ayarlaması yapılabilir. Biberon maması ısısı 36-37 kademe olmalıdır. Kabaca kolunuza damlattığınız mama size ılık bir his veriyorsa (yakmıyorsa yahut soğuk değilse) iyi ısıdadır.
Mikrodalga fırında ısıtmak, mamanın ve biberonun eşit ısınmasını engelleyecek, bebeğin ağzının yanmasına sebep olabilecektir. Kullanmak zorundaysanız fırından çıkardıktan sonra biberonu güzelce çalkalayın. Mikrodalga fırınının besin pahasını azaltması ve insan sıhhatine zararlı olması (kanserojen ?, özgür radikal çıkarıp yaşlanmayı hızlandırma, vs. gibi) üzere mevzular da tartışmalıdır.
Mama ölçeği taşırılmadan “silme” doldurulur. Umumide biberona evvel su konur, kutuda önerildiği kadar toz mama ile tamamlama yapılır. (Genel olarak her 30 cc suya, 1 ölçek mama hesabı ile. Örneğin yenidoğan bebeğe 60 cc suya 2 ölçek mama; 3 aylık bebeğe 120 cc suya 4 ölçek mama ; 6 aylık bebeğe 180-240 cc suya 6-8 ölçek mama gibi) daha sonra biberon çalkalanıp ısısı denetim edilerek mama bebeğe verilir.
Biberon deliğinin küçük olması, bebeğin çok efor harcamasına ve huzursuzlanmasına, geniş olamsı ise süratli beslenme ile gaz sancılarının artmasına neden olur. Emzik deliğini şöyle denetim edersiniz: biberonu zıt çevirdiğinizde mama evvel fışkırmalı, sonra birkaç damla damlamalı, sonra durmalıdır. Mama şayet geniş aralıklarla damlıyorsa delik dardır, dökülürcesine akıyorsa geniştir.
Mamayı olması gerekenden daha koyu yahut sulu hazırlamayın; gelgelelim koyu olduğundan şüpheleniyorsanız, beslemeden sonra bebeğinize çay kaşığı ile doyana kadar su teklif edin.
Kutusu açılan mamayı, kapağı ya da streç sinema ile tekrar kapatmayı unutmayın. Örtülü mama buzdolabında 20 güne kadar saklanabilir.
Niye ana sütü mamaya tercih edilir?
Birebir ana sütüne karşılık gelen mama daha bulunmamıştır. Her ana sütü tipe, velev bebeğe hastır.
Mama pahalıdır.
Mama ile beslenen bebek başlangıçta zayıf olsa bile ileri yaşlarda obezite riski taşır.
Mamalar inek sütü tozu ile hazırlanır (özel bir mama değilse). İnek sütü alerjisi mümkünlüğü bebekte %6-30 arasıdır.
Mama ile birçok bebek kabız olur. Ana sütü de bebeğin geniş aralıklarla (7-10 güne kadar) kaka yapmasına sebep olabilir. Gelgelelim ana sütü kabızlığı bebeği rahatsız etmez. Mamalar sabunlaşarak güçlükle kaka yapmasına, makat çatlaklarına, ağrılara sebep olur.
Mamalara prebiotik ve probiotikler eklense de hiç biri ana sütündeki floraya yaklaşamaz bile.
Ana sütü her devir hazır ve elverişli ısıdadır.
Kimi mamalar element eksikliklerine, gelişme geriliğine sebep olurlar.
Mamayla yapılan ilmî çalışmalar denetim kümesi olmadan yapılmıştır, bundan ötürü hiçbir mama çalışması gerçekte ilmî değildir.
Bebek biberonu almazsa:
Ana sütü almayan bebeğin bir de biberonu reddetmesi birçok anayı endişelendirir.
Biberon veren kimseyi değiştirin.
Biberonu yalnızca aç değilken, tokken de bir oyuncak üzere sunun.
Biberonu dans yahut müzikle verin.
Biberonu ya uyanır uyanmaz, ya tam uykuya daldığında, ya da sahiden uyurken; yani akıldan fazla içgüdüyle hareket ettiğinde verin.
Farklı mamalar, biberonlar ve biberon emzikleri deneyin.
Sütü biraz daha soğuk ya da biraz daha sıcak verin.
Biberon koşul değil, bardakla verin.
Mümkün olduğunca emzirme durumunda, biberon başlığını göğsünüzün üzerinden sunun.
Saçma gelecek lakin, sütü dondurup kar formunda verin.