Bilgisayarlarınızı virüslerden korumanın 10 yolu...

Tepkime
10
Yaş
36
Coin
2
Bilgisayarlarınızı virüslerden korumanın 10 yolu...

Bilgisayar sistemlerini etkisi altına alan virüs ve benzeri tehlikeli saldırılar internetin yoğun kullanımıyla birlikte gittikçe arttı. Saldırı öncesinde alınacak birkaç basit önlem ile PC kullanıcıları sistemlerini virüsten koruyabilir.

Bilgisayar dünyasında ‘Conficker’, ‘Downadup’, veya ‘Kido’ olarak adlandırılan PC solucanının geçen hafta tüm dünyada 15 milyonu aşkın bilgisayar sistemine bulaşması, virüsten ve kötü niyetli saldırılardan korunmanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Kişisel bilgisayar kullanıcılarının yanı sıra hastaneler, devlet kurumları ve şirketleri de etkisi altına alan son virüs, Avrupa bölgesinin ardından ABD, Rusya, Çin ve Hindistan gibi büyük kullanıcı kitlelerine sahip ülkeleri de etkisi altına almış durumda.Bilgisayar kullanıcıları, bu yönde saldırılardan korunmak için bir dizi önlem alabilir. Özel olarak hazırlanan programlar sayesinde virüslerin sisteme sızması engellenirken aynı zamanda, casus programlar ve hacker atakları da önlenebiliyor. Bu programların bir diğer özelliği de, her an bir tarama yapılarak, bilgisayara virüs bulaşıp bulaşılmadığının da öğreniliyor olması.

1- İnternette sörf yaparken dikkatli olun...

Bilgisayara sızan virüslerin birçoğu internette sörf yaparken tık’lanan pop-up reklamlar veya linkler üzerinden geliyor. Bu yüzden güvenli olmayan sitelerde gezinti yaparken dikkatli olunması gerekiyor. İlginiz dışındaki linkler ve reklamlar, sizin isteğiniz dışında virüs ve yazılımların bilgisayara yüklenmesine yol açabiliyor.

2- Kaynağı belirsiz mailleri açmayın

Tanımadığınız kaynaktan gelen mailleri açarken dikkatli olun. Mesaj içerisindeki herhangi bir link veya yazılım ileti açıldığında otomatik olarak aktif hale geçebilir.

3- E-Mail eklerinin uzantılarını mutlaka kontrol edin

Elektronik postalarla birlikte gelen ekli dosyaların uzantılarında, klasik dosyaların aksine ‘.exe’, ‘.com’, ‘.vbt’ gibi kodlar gördüğünüzde bunları kesinlikle açmayın. Bu yönde uzantıya sahip dosyaların birçoğu, casus program veya bilgisayar solucanın aktif hale geçmesini sağlıyor.

4- Programları güvenli bir adresten indirin

İnternet üzerinden yüklemek istediğiniz programları güvenliğini kanıtlamış sitelerden yükleyin. Özellikle programı geliştiren firmanın yönlendireceği adresleri kullanmaya özen gösterin. Paylaşım sitelerinden yüklenen programların içinden yayılan virüs kolaylıkla tüm sistemi etkisi altına alabiliyor.

5- Mutlaka güvenlik duvarı kullanın

Onlarca farklı güvenlik duvarı yazılımı içinden birini seçerek bilgisayarınıza yükleyin.

6- Antivirüs programı yükleyin

İnternet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılan ya da piyasada satılan antivirüs programlarından birini kullanın. Bunlar güvenlik duvarından sızan virüs ve casus programların bulunması ve engellenmesinde etkin rol oynayabilir.

7- Sık sık virüs taraması yapmanızda fayda var

Kullandığınız antivirüs programındaki ‘virüs tara’ özelliğini belirli zaman aralıklarında denetleyin. Böylece sisteme giren ya da engellenen ataklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

8- Antivirüs programınız için güncelleme yapın

Antivirüs programını bir kez sisteme yükledikten sonra, belirli aralıklarla ana adreslerinden güncelleme olup olmadığını kontrol edin.

9-İşletim sistemini güncelleyin

Windows, MacOS veya kullandığınız işletim sistemi hangi ürün ise güncellemelerini sık sık yapmaya özen gösterin. İşletim sistemlerinin saldırılara karşı etkili korunmasında en önemli araçlardan birisi bu olacaktır. Bilgisayarınızdaki yazılımların da güncellemesini unutmayın.

10- USB bellek ve hafıza kartlarına dikkat edilmeli

Bilgisayarınıza herhangi bir program, dosya vb. içerik yüklemek için kullandığınız USB bellek, taşınabilir hafıza deposu ya da telefon gibi cihazlar virüs yayılmasına yol açabilir. Bunun için güvendiğiniz cihazları bilgisayarla birlikte kullanmaya özen gösterin.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt