Bilimin Yiyecekler Uzerindeki Etkileri

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Bilimin Yiyecekler Uzerindeki Etkisi



Bilimin Yiyecekler Uzerindeki Etkileri Nelerdir

Bilimin Yiyecekler Uzerindeki Etkileri

Genleriyle oynanmış yiyeceklerin buyuk miktarlarda satılması kimya genetik endustrilerinin karlarını artırıyor Genetik araştırmaları icin harcadıkları milyarlarca doları geri kazanmak istiyorlar Stratejileri, genlerini değiştirdikleri yiyecekleri en hızlı şekilde piyasaya surmek

ABD Tarım Bakanlığı, FDA, bunların varlıklı destekcileri, genetik muhendisliği şirketleri dunyadaki aclık sorununu cozmeye calıştıklarını iddia ediyorlar Ancak biraz daha dikkatli bakılınca gercek hedefleri gorulebiliyor ABD hukumeti varlıklı ve fakat sorumsuz destekcilerinin en yuksek refah seviyesinde kalmasına calışıyor İkinci hedef de, biyoteknoloji şirketlerinin global yiyecek piyasasını deneysel uretimleriyle kontrol etmeleri Devletlerin buyuk şirketleri korumaya calışmalarını anlayabiliyoruz Şirketlerin kar elde etmeye calışmalarını da Ama, biyoteknoloji şirketleri bu hedeflere ulaşırken urunlerinin uzun vadedeki etkilerini gormezden geliyorlar

Biyoteknoloji şirketlerinin yiyeceklerin genleriyle oynama sebepleri şunlar: Urunun raf omrunu uzatarak karlarını artırmak, kimya endustrisinin bocek ilaclarıyla ve yabani ot ilaclarıyla uyumlu bitkiler ureterek karlarını artırmak, daha pahalı satılan (ama icinde kendi yabani ot ilacını barındırdığı icin ciftciye cazip gelen) tohumlar ureterek karlarını artırmak

Eğer butun bu kurumları Kucuk Frankeştayn yonetiyor olsaydı, şeytani kumpaslarının ismi bilim olamazdı Cunku hicbir zaman, aile soframıza koyacağımız yiyeceklerin guvenliğini test etmezdi Gercek bilim ise bilimsel metot ile calışır Bilimsel metot teoriyle pratiğin uyup uymayacağını gormek icin testler yapar Yeni bir teknolojinin insanlar icin guvenilir ve faydalı olduğu uzun bir zaman test edildikten sonra market raflarına konabilir Gercek bilim, insanları deney faresi gibi kullanmaz Burada da, biyoteknoloji şirketlerinin aynı Kucuk Frankeştayn gibi işler yaptığını goruyoruz İnsana ne etki edeceği araştırılmamış deneysel yiyecekler, uzerinde hicbir uyarı etiketi taşımadan butun dunyaya satılıyor

Genleri değiştirilmiş yiyecekler, tuketiciler bilmeden yediği icin alerjilere, sakatlıklara ve olumlere sebep oldu 1997 yılında genetik muhendisliği urunu triptofanın uretimi sırasında ortaya cıkan zehirli ve olumcul bakteriler nedeniyle 51 kişi oldu ve bin 500 kişi kalıcı olarak sakatlandı Soya fasulyesine eklenmiş olan brezilya fıstığı genleri bircok insanın ciddi alerjik reaksiyonlar gostermesine sebep oldu Daha fazla yan etki ve olum vakalarının olabileceğini tahmin etmek zor değil Etiket ustunde doğru bilgi verilmezse sağlık problemlerinin sonu gelmez
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt